Bolji putevi bi povećali robni promet

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković saopštio je da je tokom 2015. ukupna robna razmjena dvije zemlje iznosila oko 150 miliona eura, ali je u odnosu na 2014. godinu zabilježila blagi pad
0 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privredna komora CG
Privredna komora, Foto: Privredna komora CG
Ažurirano: 16.06.2016. 09:38h

Robni promet između Crne Gore i Bosne i Hercegovine bio bi mnogo obimniji i sadržajniji da su putni koridori kvalitetniji, ocijenjeno je na forumu privrednika dvije države u Sarajevu.

Organizatori skupa bili su Privredna komora Crne Gore Vanjsko-trgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković saopštio je da je tokom 2015. ukupna robna razmjena dvije zemlje iznosila oko 150 miliona eura, ali je u odnosu na 2014. godinu zabilježila blagi pad.

“Stalan rast broja turista iz BiH, ukazuje na tradicionalno kvalitetnu saradnju u ovoj oblasti. Crnu Goru je, tokom 2015. godine, posjetilo 154 hiljade turista iz Bosne i Hercegovine, što je u odnosu na prethodnu godinu više 68 odsto”, rekao je Mijušković, saopšteno je iz PKCG.

On je podsjetio da Crna Gora svake godine angažuje i nerezidenate, od kojih oko 25 odsto dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Naglasio je problem loše saobraćajne povezanosti dvije zemlje, a posebno to što nepostojanje željezničkog saobraćaja utiče na povećanje cijena robe.

Prema njegovim riječima, izgradnja energetskog kabla između Crne Gore i Italije, koja je u toku, predstavlja izuzetnu priliku za pristup regiona energetskim tržištima razvijenijih zemalja Evrope.

“S tim u vezi, u toku je izgradnja crnogorskog dijela elektromreže kojom se povezuju Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija, što predstavlja dobar primjer saradnje u Regionu, koji treba slijediti”, rekao je Mijušković.

Naglasio je da je jedna od glavnih aktivnosti komora dvije zemlje razvoj regionalne saradnje i podsjetio da je u cilju njenog jačanja, krajem prošle godine, ustanovljen Komorski investicioni forum, uz podršku komora Njemačke i Austrije.

Udruženo komorsko djelovanje, uz usaglašene zajedničke aktivnosti, smatra on, doprinijeće efikasnijem uključenju poslovnih zajednica u realizaciju tekućih i planiranih infrastrukturnih i drugih projekata značajnih za ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić kazao je da se nada da će nadležna ministarstva i direkcije obje zemlje napraviti iskorak i infrastrukturno bolje povezati dvije države.

Bonus video: