Borba za platu od 3,6 hiljada eura

Krgović je početkom 2010. godine smijenjen sa čelne pozicije u vrhovnoj monetarnoj instituciji gdje je bio od 2001. godine. On je otišao iz CBCG nakon višemjesečnog konflikta sa izvršnom vlašću Mila Đukanovića, gdje je u centru pažnje bila Prva banka premijerovog brata Aca Đukanovića
319 pregleda 0 komentar(a)
Ljubiša Krgović, Foto: Savo Prelević
Ljubiša Krgović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2016. 09:06h

Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) na današnjoj sjednici treba da izabere generalnog sekretara udruženja i predsjednika Upravnog odbora.

Za poziciju generalnog sekretara i platu od 3.600 eura se bore bivši predsjednik Savjeta Centralne banke (CBCG) Ljubiša Krgović, savjetnik u UBCG Nebojša Đoković i Bratislav Pejaković bivši član menadžmenta Prve banke.

Krgovića je za generalnog sekretara predložila NLB banka, Pejakovića Prva, a Đokovića Nova (Azmont) banka.

Krgović je početkom 2010. godine smijenjen sa čelne pozicije u vrhovnoj monetarnoj instituciji gdje je bio od 2001. godine. On je otišao iz CBCG nakon višemjesečnog konflikta sa izvršnom vlašću Mila Đukanovića, gdje je u centru pažnje bila Prva banka premijerovog brata Aca Đukanovića.

Krgović je izgubio funkciju nakon što je Vlada usvojila predlog novog zakona o CBCG kojim je skraćen mandat tadašnjim članovima Savjeta CBCG. Ubrzo su izabrani novi članovi Savjeta CBCG i guverner Radoje Žugić, koji je potom bio ministar finansija, a nedavno se vratio u CBCG kao guverner.

Pejaković je od decembra 2015. godine vlasnik i izvršni direktor firme Opportunity consulting. Prije toga je radio šest godina u Prvoj banci i dugo u Narodnoj banci Jugoslavije i u CBCG. Generalni sekretar UBCG trenutno je Mirko Radonjić.

Na današnjoj sjednici bi trebalo da se izabere i predsjednik Upravnog odbora Udruženja pošto je istekao mandat Darku Radunoviću koji je glavni izvršni direktor Prve banke. Njega će na toj pozicije vjerovatno zamijeniti glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović koji je već jednom obavljao tu funkciju.

UBCG je nevladino udruženje čije su članice sve banke koje imaju licencu za rad. Kao neprofitna organzacija novac za rad Udruženje obezbjeđuje iz doprinosa članica.

UBCG je osnovano radi unapređivanja bankarskog poslovanja svojih članica, organizovanja i uspostovljanja poslovne saradnje sa partnerima u zemlji i inostranstvu, radi zastupanja i zaštite zajedničkih interesa članica kod CBCG, nadležnih državnih organa i organizacija i pred međunarodnim organizacijama i institucijama.

UBCG je pridruženi član Evropske bankarske federacije (EBF) sa sjedištem u Briselu, kao i punopravni član Interbalkanskog foruma udruženja banaka balkanskih zemalja.

Bonus video: