Bord Budvanske rivijere: Raskinuli ugovor za hotel "As"

Strateks grupa je, prema nezvaničnim informacijama, bila protiv raskida, dok se ne utvrde posljedice takve odluke
63 pregleda 4 komentar(a)
hotel AS, Foto: Vuk Lajović
hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.05.2016. 19:59h

Bord direkora Hotelske grupe Budvanska rivijera odlučio je juče većinom glasova da raskine kupoprodajni ugovor sa kompanijom Nega turs za hotel As u Perazića dolu.

Na preporuku Vlade, bord je izglasao odluku koju su podržala tri člana, predstavnika državnog kapitala. Predstavnici manjinskih akcionara, američke Strateks grupe bili su protiv.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Strateks grupa bila protiv donošenja takve odluke dok se ne utvrde sve posljedice koje će zbog toga pretrpjeti Budvanska rivjera.

Dva predstavnika Strateksa u Bordu smatrali su da bi Vlada trebalo da „preuzme sve koristi i štete od takve odluke“.

Budvanska rivijera prodala je 2002. hotel As rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs za pet miliona maraka. Od toga je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Budvanskoj.

Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga završiti do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je u februaru 2014. Vlada investitoru, potpisivanjem aneksa ugovora, dala novu šansu koju nije iskoristio. Jedan od najbitnijih elemenata u odlučivanju za prihvatanje tog aneksa bila je bankarska garancija od tri miliona eura kod ruske Sber banke, za koju je kasnije utvrđeno da je falsifikovana.

Prema aneksu, investitor je trebalo da u prvoj fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su ranije da je, nakon što je potpisan aneks, investitor uložio 5,5 miliona. Zbog toga je Vlada prije nekoliko mjeseci donijela odluku o raskidu ugovora kada je utvrdila da garancija nije validna. Ministarstvo je nakon toga podnijelo krivičnu prijavu protiv predstavnika investitora (kompanija Montena invest i Nega turs) Dejana i Nedeljka Gardaševića, Vladislava Popovića, Viktora Mazanova i dva NN lica.

Premijer Milo Đukanović nedavno je u parlamentu poručio da će ispitati eventualnu profesionalnu odgovornost pojedinca ili institucije čiji je zadatak bio da sa više pažnje utvrdi valjanost garancije. Skupštinski Odbor za ekonomiju usvojio je u utorak zaključke od kojih je najvažniji da se o u slučaju raskida ugovora As ne vraća Budvanskoj rivijeri, već da se tretira kao državna imovina koja će se prodati. Ministarstvo turizma je pokušalo da u budvanskom katastru hotel As preknjiži na Budvansku rivijeru, ali je takav zahtjev odbila Uprava za nekretnine.

Bonus video: