Bord direktora Vodacoma danas odlučuje o zahtjevu ASK

Agencija za sprečavanje korupcije tražila da se do kraja juna izabere novi direktor te firme
167 pregleda 0 komentar(a)
Boris Vuković, Foto: Siniša Luković
Boris Vuković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.06.2018. 06:45h

Bord direktora državnog preduzeća za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda crnogorskog primorja Vodacom iz Tivta, danas na sjednici treba da razmotri mišljenje i preporuku Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) menadžentu tog preduzeća i donose odluku po konkursu za izbor novog izvršnog direktora. ASK je 1. juna obavijestila bord direktora Vodacoma da u roku od mjesec dana izabere novog direktora i da joj se o tome dostavi dokumentacija.

ASK je u mišljenju Vodacomu konstatovala da je bivši predsjednik borda direktora Miloš Dževerdanović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije kada je kao član borda pokušao da se prebaci u fotelju izvršnog direktora. ASK je konstatovala i da su Dževerdanović i v.d. izvršna direktorka i glavna pravnica Vodacoma Nada Krivokapić preduzeću nanijeli štetu od najmanje 65.000 eura neizvršavajući pravosnažne sudske presude Osnovnog suda u Kotoru i Višeg u Podgorici koji su potvrdili da su smjena, pa kasniji otkaz prethodnom izvršnom direktoru Vodacoma Borisu Vukoviću u septembru 2016. bili nezakoniti.

Vodacom još nije dobio novog izvršnog direktora jer nakon imenovanja Dževerdanovića na tu funkciju na jesen prošle godine, a koje je poništila ASK zbog konflikta interesa, još nije donijeta odluka ko će biti novi izvršni direktor po ponovljenom konkursu koji je raspisan ove zime. Dževerdanović se prijavio na taj konkurs i ušao u najuži izbor, ali Krivokapićeva koja ga je otvoreno podržala, nije uspjela da za njegov izbor namakne neophodnu dvotrećinsku podršku, odnosno glasove pet od ukupno sedam članova borda direktora. ASK je Krivokapićevoj i bordu direktora poslala zvanično mišljenje u kojem piše da je Dževerdanović prekršio član 7 Zakona o sprečavanju korupcije čime je eliminisan da obavlja bilo koju javnu funkciju u naredne četiri godine.

„Vijesti“ su od članova borda direktora dobile potvrdu da je po prijavi ASK zbog Dževerdanović Sud za prekršaje kaznio Vodacom kao pravno lice i Krivokapićevu kao odgovorno lice u toj firmi, novčanim kaznama u iznosu od 750, odnosno 270 eura. Dio članova borda na današnjoj sjednici tražiće da se utvrdi da li je Krivokapićeva njoj izrečenu kaznu platila iz sopstvenog džepa, ili je, kako oni sumnjaju, i to plaćeno sa računa Vodacoma.

Bonus video: