Bord smijenio Franovića, Vlada smijenila bord

Mogući novi direktori su Vladan Vučeljić i Anđelko Lojpur
185 pregleda 3 komentar(a)
Zarija Franović, Foto: Luka Zeković
Zarija Franović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.10.2018. 06:40h

Poslije nedavne smjene izvršnog direktora Luke Bar Zarije Franovića, Vlada je juče odlučila da promijeni sve svoje članove u Odboru direktora te kompanije.

Za današnju vanrednu skupštinu Luke Bar Vlada je predložila da za nove članove Borda budu izabrani Rasim Honsić, član Odbora direktora Komunalnih djelatnosti iz Bara Vladan Radonjić, generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj Deda Đelović, jedan od glavnih rukovodilaca u Luci Bar i Vojin Žugić, izvršni direktor kompanije Stadion iz Podgorice.

Dosadašnji državni članovi u Bordu, pored predstavnika malih akcionara Aleksandra Jovovića, bili su Anđelko Lojpur,Borislav Lalević, Sead Delalić i Branislav Branković, koji je početkom septembra podnio ostavku.

Odbor direktora Luke Bar prošle sedmice smijenio je izvršnog direktora Franovića zbog netačnog polugodišnjeg izvještaja o poslovanju i na njegovo mjesto za vršioca dužnosti postavioa Dragana Nikezića, donedavno direktora lučke ćerke firme Hotel Sidro.

Zbog javno saopštenog podatka 13. jula ove godine da će polugodišnja dobit biti veća od 600 hiljada eura, Crnogorska asocijacija malih akcionara prijavila je Franovića Komisiji za tržište kapitala, koja ispituje da li je ta izjava imala za posljedicu manipulaciju na berzi i rast akcija Luke od 20 odsto.

Jedna od posljednjih odluka Odbora direktora Luke Bar, nakon smjene Franovića bila je da se nakon isteka roka od tri mjeseca novi direktor bira po osnovu konkursa. Kako saznaju “Vijesti” nezvanično pored sadašnjeg direktora podgoričkog Vodovoda Vladana Vučelića, jedan od glavnih kandidata koji će se moguće pojaviti na konkursu je i dosadašnji predsjednik Borda prof. dr Anđelko Lojpur.

Vlada je juče podržala predlog izmjena Zakona o eksproprijaciji, kojeg su predložili poslanici DPS-a Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Željko Aprcović, Nikola Rakočević i Jovanka Laličić, a kojim se skraćuju rokovi i ubrzava postupak ekspropijacije privatne imovine za “javne interese”.

Bonus video: