Bošković od takse na gorivo već podijelio 2,8 miliona eura

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na osnovu čega je dijeljen novac i koji sportski savezi i klubovi su ga dobili
59 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.12.2015. 16:37h

Ministarstvo prosvjete je bez javnog poziva i mimo pravilnika podijelilo sportskim organizacijama 2,8 miliona eura prihodovanih od nezakonite naknade na cijenu goriva.

Iz ovog Ministarstva, na čijem čelu je Predrag Bošković, i pored više insistiranja i slanja pitanja u proteklih mjesec, “Vijesti” nijesu dobile odgovor na pitanja na osnovu čega je podijeljen ovaj novac i na šta ga savezi i klubovi koji su ga dobili mogu potrošiti.

Vlada je na sjednici 29. oktobra usvojila informaciju u kojoj je zaključeno da 2,8 miliona, od dijela naknade za reprezentativni sport, podijeli Ministarstvo prosvjete sportskim savezima i klubovima najkasnije do kraja novembra ove godine.

“Vijesti” su nakon toga pitale Ministarstvo na koji način će biti raspoređen ovaj novac, a odgovoreno je da će predlog odluke o raspodjeli “donijeti u skladu sa Zakonom o sportu i kriterijumima Pravilnika o bližim uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za dodjelu sredstava sportskim subjektima i kontrolu nad realizacijom programa”.

Ovaj pravilnik predviđa da se novac može podijeliti samo na osnovu javnog poziva koji mora biti objavljen u najmanje jednom štampanom mediju i da ne može trajati kraće od 15 dana. Jedan od uslova je i da se novac dijeli na osnovu predatog programa sportskih aktivnosti.

Kako javni poziv nije bio objavljen, “Vijesti” su 15. decembra ponovo pitale Ministarstvo da li je odlučeno na koji će način biti raspoređeno 2,8 miliona, da li je i kada objavljen javni poziv, a ako nije kada će biti objavljen. “Vijesti” su pitale i ako je novac već podijeljen na neki drugi način, da kažu na koji način i kome.

Iz Ministarstva je stigao odgovor:

“Sredstva koja su obezbijeđena na osnovu Uredbe o maloprodajnim cijenama goriva raspodijeljena su na osnovu Odluke za raspodjelu sredstava koja je donijeta na osnovu Zakona o sportu, Pravilnika o bližim uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za dodjelu sredstava sportskim subjektima i kontrolu nad realizacijom programa, zaključka Vlade Crne Gore i prijedloga Komisije za raspodjelu sredstava za reprezentativni sport”.

Iz ovog je jedino jasno da je novac podijeljen, a da javnog poziva nije bilo. Nije odgovoreno na dio pitanja zašto nije bilo javnog poziva, na koji način i kome je novac podijeljen.

Vijesti su ponovo 25. decembra poslale pitanja.

“Molim Vas da nam konkretno odgovorite: 1. Zašto novac od takse na gorivo u iznosu od 2,8 miliona eura nije podijeljen nakon raspisanog javnog poziva, kao što predviđa pravilnik na koji se pozivate? 2. Koji savezi i sportski klubovi su dobili novac i koliko? 3. Na šta oni koji su dobili novac mogu da ga potroše? Da li je sa tim savezima i klubovima potpisan ugovor i ako jeste kakav?”.

Odgovor nije stigao. Od naknade na gorivo od sedam centi, pet je namijenjeno za gradnju autoputa, a dva za “reprezentativni sport”.

Kako je bilo najavljeno od naknade je trebalo da se obezbijedi dodatni novac za pripreme sportista pred Olimpijadu naredne godine i podrška savezima, klubovima i pojedincima koji ostvaruju vrhunske rezultate u sportu. S obzirom na to da je novac podijeljen bez javnog poziva i mimo pravilnika , bačena je sumnja i na dobre namjere.

Bonus video: