Bošković: Rad na crno ometa razvoj privrednog sistema

Ministar rada i socijalnog staranja je rekao da se Crna Gora ne razlikuje mnogo od zemalja regiona kada je neformalno zapošljavanje u pitanju
9 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.10.2013. 18:46h

Crna Gora je malo tržište na koje veliki uticaj ima turistička sezona, i rad na crno predstavlja jednu od prepreka u funkcionisanju i razvoju privrednog sistema države, rekao je ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

Bošković je na regionalnom ministarskom sastanku u Zagrebu rekao da se Crna Gora ne razlikuje mnogo od zemalja regiona kada je neformalno zapošljavanje u pitanju.

“Negativne posljedice rada na crno direktno utiču na smanjenje stvarnih prihoda u budžetu, kao i pad konkurentnosti preduzeća i poslodavaca koji posluju u skladu sa propisima”, naveo je on.

Boškovič je saopštio da će u suzbijanju rada na crno poslužiti i završena analiza, koja je ukazala na dva načina borbe protiv te pojave, izmjenom zakonske regulative i efikasnijim radom inspekcijskih službi.

“Rad službi će spriječiti ilegalno zapošljavanje i izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa, kao i plaćanje poreza i doprinosa na minimalne zarade i kažnjavale takve aktivnosti”, istakao je Bošković.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada, zaključeno da je borba za smanjenje neformalne ekonomije na tržištu rada glavni izazov za zemlje regiona i da će uspjeh u toj borbi pokazati odlučnost i spremnost institucija da odgovore na pravi način na te izazove.

Bonus video: