BP: Ukupni prihodi rebalansom planirani u iznosu 20,6 miliona eura

Bjelopoljski odbornici izglasali rebalans budžeta za ovu godinu
580 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Četković
Sa sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Četković
Ažurirano: 05.11.2019. 14:40h

Odbornici Skupštine opštine Bijelo Polje usvojili su danas Predlog Odluke o izmjenama i dopunama budžeta Opštine Bijelo Polje za 2019. godinu.

- Rebalansom budžeta ukupni prihodi planirani su u iznosu od oko 20 miliona i 650 hiljada eura, što je u odnosu na Odluku o budžetu više za skoro pet miliona eura, kazala je sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić, u uvodnoj riječi o izmjenama i dopunama budžeta Opštine Bijelo Polje za ovu godinu, koji je usvojen na današnjem zasijedanju lokalnog parlamenta.

Objašnjavajući razloge donošenja Odluke o rebalansu, Nuhodžić je istakla da oni leže u promjeni u unutrašnjoj organizaciji, odnosno ukidanju pojedinih organizacionih jedinica i prelasku njihovih nadležnosti u okvire drugih jedinica, kao i rebalansom priliva sredstava po osnovu Odluke Skupštine o refinansiranju kreditnih obaveza kod komercijalnih banaka po povoljnijim uslovima, koji se odnosi na kamatne stope i ročnosti, što je za posljedicu imalo nominalni rast prihoda.

Uz to, rebalansom je izvršeno usklađivanje planiranih iznosa pojedinih prihoda sa izvršenjem za prvih šest mjeseci tekuće godine, kazala je Nuhodžić.

Pojasnila je da je, umjesto planiranih 12.420.900 eura, tekući prihodi uvećani na 13.115.000 eura, odnosno za 5,58 odsto.

“Kapitalni izdaci planirani su rebalansom u iznosu od 3.731.450 eura, što je za 1.048.584 eura manje od plana budžeta za 2019. godinu”, kazala je ona, dodajući da je se najveći iznos planiranih kapitalnih izdataka odnosi na izmirenje prenešenih obaveza na ime kapitalnih projekata.

Odgovarajući na prigovore iz opozicije, predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je, među 24 opštine, Bijelo Polje druga po transparentnosti, od oko 70 odsto, a da, primjera radi, beranska opština ima 40 odsto transparentnosti.

Idriz Mahmutović (SDP) je ponovio raniji stav da su ljudi koji sve više napuštaju zemlju i migriraju prema inostranstvu nesrećnici.

On je istakao da predlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta nije precizan i da ne sadrži podatke o broju zaposlenih po određenim sekretarijatima, a nije je precizirano kojim mjesnim zajednicama je opredijeljen iznos sredstava od po 100 hiljada eura, po kojem kriterijumu i osnovu.

Dr Radosava Nišavića (SNP) je zanimalo da li su rebalansom predviđena sredstva opredijeljena za nedavno povećanje plata u lokalnoj samoupravi, kao i da li je broj zaposlenih smanjen ukidanjem pojedinih organizacionih jedinica.

Bojana Furtula (Demokrate) je pitala da li je ovo i svako eventualno buduće zaduživanje, način rješavanja ekonomskih problema i smanjenja duga.

Dr Adnan Striković je pitao za šta su utrošena sredstva iz kapitalnog budžeta, ako je od planiranih oko 4,7 miliona eura, ostvareno milion manje.

Bonus video: