Brajović: Autoput značajan za regionalno povezivanje

Brajović je naveo da posjeta visoke kineske delegacije pokazuje da izvanredni politički odnosi Crne Gore i Kine rezultiraju izuzetno uspješnom ekonomskom saradnjom
83 pregleda 19 komentar(a)
Ivan Brajović, Bar-Boljare, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Ivan Brajović, Bar-Boljare, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Ažurirano: 24.09.2017. 18:21h

Izvanredni politički odnosi Crne Gore i Kine rezultiraju uspješnom ekonomskom saradnjom, a autoput Bar-Boljare značajan je za cjelokupnu putnu mrežu i regionalno povezivanje na Balkanu, saopšteno je tokom obilaska radova na autoputu zvaničnika dvije države. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sa potpredsjednikom Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa Kine Ma Peihuom, koji predvodi delegaciju te države u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, obišao je tunel Klopot i most na Moračici na trasi autoputa Bar-Boljare. Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Brajovića, parlamentarne delegacije su se upoznale sa tokom izgradnje autoputa, koji od maja 2015. godine realizuje kineska kompanija CRBC. Brajović i Peihua su na Đurđevića Tari položili vijenac na spomenik inženjeru Lazaru Jaukoviću, koji je učestvovao u izgradnji mosta, da bi 1942. godine izgubio život nakon što je srušio luk mosta kako bi spriječio prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru. Brajović je naveo da posjeta visoke kineske delegacije pokazuje da izvanredni politički odnosi Crne Gore i Kine rezultiraju izuzetno uspješnom ekonomskom saradnjom. „Danas smo prvo bili na mostu Đurdjevića Tara za kojeg je kineska vlada opredijelila više od 2,5 miliona eura donacije, dominantno za rekonstrukciju tog našeg dragulja“, rekao je Brajović.

U nastavku su, dodao je, obišli neke tačke na trasi autoputa Bar-Boljare, najznačajnijeg istorijskog infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori. Brajović je istakao da je sa svojim saradnicima osmislio i počeo realizaciju tog istorijski značajnog projekta. „Imao sam apsolutnu podršku prethodne Vlade na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, a i danas mi čini pravo zadovoljstvo što sadašnja Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva iskazuju sve pohvale nastavku realizacije ovog projekta“, saopštio je Brajović. Kako smatra, sada je najznačajnije stvaranje pretpostavki, a neke su i ranije stvorene, da se otpočnu građevinski radovi na nastavku autoputa. Brajović je pojasnio da to znači da počnu radovi na dionici Mateševo- Andrijevica i prije završetka dionice puta Smokovac-Uvač-Mateševo. „To će biti najbolji pokazatelj sa kolikom posvećenošću i ozbiljnošću pristupamo ovom projektu i mi i CRBS i svi koji su u njega uključeni. To će biti najveći garant sigurnosti da će najveći infrastrukturni projekat biti realizovan u najboljem mogućem roku“, naveo je Brajović.

Peihua je kazao da mu je veoma drago što danas predvodi delegaciju Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa, da se zajedno sa Brajovićem uvjere kako se odvijaju radovi na terenu. „Zaista smo pozitivno iznenađeni, ovaj krupan projekat naših Vlada i kompanija reflektuje ne samo tradicionalno dobre i bratske odnose dviju država, već i značaj uzajamne pomoći. Ovaj projekat autoputa je značajan i za cjelokupnu putnu mrežu i regionalno povezivanje na Balkanu“, rekao je Peihua. Uvjerili su se, prema njegovim riječima, da njihovi kineski inženjeri i drugi radnici izvode radove po planu, po evropskim standardima i zahtjevima Vlade Crne Gore. „Naše kompanije su izvođači brojnih projekata u Kini, sa tehničkim preduslovima sličnim Crnoj Gori. Zato oni imaju znanje, samopouzdanje i sposobnost da zadovolje predviđene zahtjeve u vezi sa rokovima i kvalitetom radova“, naveo je Peihua. On je, kako je kazao, uvjeren sam da će zajedničkim snagama Vlada i kompanija projekat biti uspješno realizovan, na doborobit Crne Gore i Kine.

Bonus video: