Brajović neće o haosu koji je ostavio kao ministar saobraćaja

Novi ministar saobraćaja kazao da su za stanje u državnim saobraćajnim kompanijama krivi njegovi prethodnici
86 pregleda 20 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.07.2017. 06:10h

Predsjednik Skupštine i bivši ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović nije želio da odgovori na pitanja "Vijesti" da li se osjeća odgovornim za stanje u Montenegro erlajnsu i drugim saobraćajnim kompanijama čiji višemilionski dugovi i krediti sve češće padaju na teret građana i državnog budžeta.

Sadašnji ministar saobraćaja Osman Nurković je, prije 20-ak dana kada je iz budžetske rezerve ponovo plaćeno za kredit Montenegro erlajnsa dva miliona eura, kazao da je za stanje u Montenegro erlajnsu i drugim saobraćajnim kompanijama kriv kadar SDP-a koji je, kako je kazao, godinama za njih bio nadležan i kojima je jedina briga bila kako će zadržati funkcije.

Brajović je bio ministar saobraćaja i pomorstva od 2012. do kraja prošle godine. Prije dvije godine je napustio SDP-a i postao predsjednik nove partije Socijaldemokrata (SD) koja je nastavila saradnju sa DPS-om.

Zbog optužbi Nurkovića, "Vijesti" su Brajoviću još 20. juna poslale pitanja: Da li se osjećate odgovornim zbog krize u kompanijama Montenegro erlajns, Željeznički Prevoz, Željeznička infrastruktura i Crnogorska plovidba, koji su veliki poreski dužnici, kasne u isplatama zarada zaposlenima, i/ili im država vraća kredite za koje je Vlada ranije dala garancije? i da li ste Vi kao ministar ili Vlada mogli u prethodnom mandatu da uradite nešto za spas ovih kompanija, ili se prema Vašem mišljenju ove kompanije nalaze u krizi zbog opšte ekonomske situacije i stanja na tržištu?

Vlada je u januaru za Crnogorsku plovidbu platila ratu od tri miliona eura, a još jedna tolika dolazi na naplatu do kraja ovog mjeseca. Ukupan iznos glavnice kredita koji je uzela Crnogorska plovidba za kupovinu dva broda u Kini na kraju prošle godine je iznosila 38 miliona eura za koji je država dala garancije. Nurković je prošle sedmice u emisiji "Načisto" na TV Vijesti kazao da Crnogorska plovidba loše posluje i da će iz budžeta vjerovatno biti plaćane i ostale rate.

Država je od osnivanja Montenegro erlajnsa u ovu kompaniju uložila kroz osam dokapitalizacija 51 milion eura, a kroz državnu pomoć 2012. kompaniju je pomogla sa još 35 miliona. Nacionalni avioprevoznik sada ima akumulirani gubitak od 71 milion koji je značajno veći od imovine kompanije, pa je njena vrijednost negativna i iznosi minus 35 miliona eura.

Od kada je transformisana u akcionarsko društvo 2008. godine, nacionalni avioprevoznik stalno ima negativno poslovanje. Državi duguju više od 15 miliona eura za poreze i doprinose, a Aerodromima Crne Gore 18 miliona eura.

Šteta za državu može biti još 120 miliona

Ukupan iznos garancija za kredite date državnim firmama iz bivšeg Brajovićevog resora vrijede 120 miliona eura plus kamate i prijete da budu plaćene iz državnog budžeta.

Dug Crnogorske plovidbe po državnim garancijama je 38 miliona, a Barske plovidbe, koja je početkom godine sama platila ratu ali su saopštili da je zbog narušenog poslovanja neizvjesno da li će to moći da rade ubuduće, 44 miliona.

Erlajns sada bankama za kredite kojima je država bila žirant duguje oko pet miliona.

Dvije željezničke kompanije - Željeznički prevoz i Željeznička infrastruktura duguju 34 miliona eura, a kako obje firme nagativno posluju vjeravatno je da će i njihove rate biti plaćane iz budžeta države.

Nurković je kazao da obje željezničke kompanije imaju velike probleme i da se njima loše gazdovalo u prethodnom periodu, ali da pokušavaju da im pomognu.

Bonus video: