Brajovića optužuje za politički pritisak

U krivičnoj prijavi je navedeno da se radi o "favorizovanju unaprijed projektovanog politički podobnog kandidata" koji ne ispunjava uslov
134 pregleda 23 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2016. 05:44h

Bivši direktor Lučke uprave Mladen Lučić podnio je krivičnu prijavu protiv ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića, zbog, kako je naveo u prijavi, nezakonitog razrješenja i političkog pritiska. To je, kako navodi, u suprotnosti sa domaćim i stranim zakonodavstvom, posebno sa preporukom EU da depolitizacija državne uprave mora biti maksimalna.

Lučić je, kako saznaju “Vijesti” krivičnu prijavu ”zbog krivičnog djela povreda prava iz rada iz člana 224, stav 1 Krivičnog zakonika i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju iz člana 225 Krivičnog zakonika”, podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu 22. juna ove godine. VDT je prijavu dostavio na nadležno postupanje Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

U prijavi Lučića navedeno je da se u njegovom slučaju radi o svjesnom i namjernom kršenju nacionalnih propisa koji se odnose na oblast rada državnih službenika i radnih odnosa uopšte, konvencije međunarodne organizacije rada o diskriminaciji u zapošljavanju i zanimanju. Radi se, kako je naveo, i o favorizovanju unaprijed projektovanog politički podobnog kandidata iako on ne ispunjava uslove, što je “uskraćivanje prava na slobodno zapošljavanje pod istim uslovima iz člana 225 Krivičnog zakonika”.

Vlada je u aprilu smijenila Lučića, a na njegovo mjest imenovala Vladimira Stjepčevića (SD).

Komisija za žalbe Vlade poništila je rješenje o razrješenju Lučića i rješenje o imenovanju Stjepčevića, a prethodno je Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova konstatovala niz nepravilnosti.

Upravna inspekcija je, po osnovu inicijative Lučića, obavila inspekcijski nadzor u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva 4. jula ove godine. Inspektorke Jovana Nišavić i Marija Tomović naložile su otklanjanje nepravilnosti u vezi sa razrješenjem Lučića i imenovanjem Stjepčevića, u roku od 15 dana od prijema zapisnika.

U inicijativi upućenoj Inspekciji Lučić je naveo da mu Uprava za kadrove nije prihvatila prijavu na javnom konkursu sa neargumentovanim objašnjenjem, a prihvaćena je prijava Stjepčevića koji ne ispunjava uslov u pogledu radnog iskustva na rukovodećim mjestima sa posebnim ovlašćenjima. Stjepčević je bio zaposlen u kompaniji Adriatik marinas.

Inspektorke navode da je Stjepčević dobio rješenje o imenovanju četiri dana nakon sjednice Vlade, ne čekajući sljedeću sjednicu i verifikaciju zapisnika sa prethodne i počeo da obavlja poslove direktora Lučke uprave “prije sticanja svojstva izvršnosti rješenja”.

“Iz obrazloženja rješenja se ne može utvrditi pravni osnov za razrješenje dužnosti direktora Lučke uprave u skladu sa odredbom člana 56 stav 2 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Imenovani je 'razriješen' dva mjeseca nakon prestanka mandata pri čemu nije odgovarajućim aktom konstatovan prestanak mandata”, navele su inspektorke.

“Vijesti” su Brajoviću uputile pitanja da li će postupiti po rješenju Upravne inspekcije u vezi sa smjenom Lučića i imenovanjem Stjepčevića, kao i da li je upoznat sa krivičnom prijavom Lučića. Odgovor juče nije stigao.

"Hitne mjere od javnog interesa"

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja je dalo primjedbe na zapisnik o inspekcijskom pregledu, koje su inspektorke ocijenile neosnovanim.

Ministarstvo je u primjedbama navelo da je Lučić 10. februara 2011. godine, imenovan za direktora Lučke uprave na pet godina i nastavio da obavlja te poslove do imenovanja novog starješine po javnom konkursu, pa mu zbog toga nije donijeto rješenje o prestanku mandata.

Ističu da se radi o preduzimanju hitnih mjera u javnom interesu, jer je Lučić bio na čelu Tenderske komisije za postupak javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilšne luke na području Bijele.

Zbog ostavke Lučića, kako navode, doveden je u pitanje proces pregovora sa investitorom i ulaganje 20 miliona eura. S tim u vezi smatraju da su mogli da izvrše oba rješenja (o razrješenju Lučića i imenovanju Stjepčevića) jer se radi o preduzimanju hitnih mjera od javnog interesa, u cilju zaštite imovine veće vrijednosti.

Bonus video: