Brajovićeva služba neistinito o reviziji

Iz Skupštine tvrde da ne postoji interna revizija putnih naloga za 2015. godinu. "Vijesti" imaju taj dokument, koji ima osam preporuka
141 pregleda 7 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović
Ivan Brajović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.11.2017. 20:56h

Skupština je uradila internu reviziju putnih naloga parlamenta za 2015. godinu koja je pokazala da blagajnik krajem te godine nije u predviđenom roku obezbijedio da se vrate nepotrošeni avansi u iznosu od 3.818,90 eura, već je taj novac vraćen početkom naredne godine.

Interna revizija sistema putnih naloga parlamenta urađena je u periodu od 4. marta do 15. aprila 2016. godine i obuhvata period od 1. januara 2015. do 31. marta 2016. godine. Tom revizijom je obuhvaćen cjelokupan sistem troškova službenog putovanja od podnošenja zahtjeva za službeno putovanje, isplate nadoknada putnih troškova, evidentiranja troškova službenih putovanja do arhiviranja dokumentacije.

Novo rukovodstvo Skupštine, na čijem je čelu Ivan Brajović, tvrdi da revizija putnih naloga nije rađena za 2015. godinu. Međutim, te tvrdnje demantuje dokument koju je uradilo Odjeljenje za internu reviziju parlamenta koji “Vijesti” imaju.

“Zbog nepravilnosti u finansijskom poslovanju Skupštine, koje su konstatovane u okviru konačnog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja za 2016. godinu, predsjednik Skupštine Ivan Brajović 8. novembra ove godine dao je nalog Odjeljenju za internu reviziju da izvrši reviziju putnih naloga i za 2015. godinu. Taj revizioni postupak je u toku. Istog dana DRI upućen je podnesak za reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja za 2015. godinu. Revizija putnih naloga za 2015. godinu nije rađena prije naloga koji je dao predsjednik Skupštine, kao ni za više godina unazad”, rečeno je zvanično “Vijestima” iz Skupštine.

U dokumentu parlamenta koji “Vijesti” imaju piše da je interna revizija uočila slabosti u poslovanju parlamenta i dala je preporuke da se one otklone. Međutim, nakon te revizije, umjesto na otklanjanju nedostataka, u Skupštini počinje od 7. aprila neovlašćeno podizanje novca koje je, prema izvještaju DRI dostiglo cifru od 120,78 hiljada eura za 239 nerazduženih putničkih naloga.

U 2016. godini Skupština je promijenila tri predsjednika. Ranko Krivokapić (SDP) je bio do 19. maja 2016. godine, Darko Pajović (Pozitivna) od drugog juna do sedmog novembra, a Ivan Brajović (SD) je izabran 24. novembra prošle godine.

DRI je u izvještaju dao tabelarni prikaz svih 905 putničkih naloga u prošloj godini (poslanika i administracije) koji pokazuje da je od 7. aprila počela akontativna isplata za koju nema razduženja. Akontativna isplata za koju nema razduženja, dominantno je rađeno u periodu mandata Pajovića i Brajovića.

Izvještaj DRI je upućen tužilaštvu koje je formiralo predmet u vezi sa tim slučajem.

Interna revizija parlamenta je uočila sljedeće slabosti - budžetom za 2015. godinu nije odobren sav planirani novac za službena putovanja, pa je nedostatak nadomješten preusmjeravanjem sa drugih pozicija. Dalje utvrđeno je da sve faze upravljanja gotovinom ( podizanje, davanje akontacija, razduživanje, evidencije) vrši jedno lice zaduženo za blagajničko poslovanje, zatim da nije donijeta interna procedura na nivou Skupštine kojom bi se jasno definisano sistem putnih naloga, da u arhiviranju dokumentacije za službena putovanja ne postoje kopije pozivnog pisma i izvještaj sa službenog putovanja. Utvrđeno je da zaposleni ne dostavlju bording karte kao dokaz odlaska i povratka sa službenog puta u inostranstvu ...

Interna revizija dala osam preporuka za unaprjeđenje rada

Interna revizija je dala osam preporuka i to da se prilikom planiranja budžeta vrši realna procjena potreba za službenim putovanjima, da se jača unutrašnja kontrola u sistemu putnih naloga, tako što će se shodno zakonu spriječiti da jedno lice istovremeno odgovara za ovlašćenje, izvršenje i kontrolu.

“Da bi se povećala efikasnost samog procesa i tačno evidentirale sve faze u sistemu putnih naloga potrebno je donijeti formalno internu proceduru na nivou Skupštine i usaglasiti je sa svim učesnicima u procesu. Preporučujemo da se obračun i isplata troškova službenih putovanja u zemlji vrši po nalogu za putovanja uz koji je priložena kompletna dokumentacija”, preporuke su interne revizije.

Preporučeno je i da se nepotrošeni novac po osnovu avansa vrati najkasnije do posljednjeg dana fiskalne godine.

Hoće da utvrde “razmjere lošeg upravljanja u ranijem periodu”

Iz Skupštine su “Vijestima” rekli da je cilj zahtjeva za revizijom naloga iz 2015. godine dobijanje egzaktnih podataka i sticanje cjelovite slike o načinu vođenja dokumentacije, odnosno provjera da li i za 2015. godinu, poput 2016. godine postoji osnovana sumnja u zloupotrebu skupštinskih sredstava.

“Sprovođenjem revizorskih preporuka sadržanih u Akcionom planu kojeg je Skupština izradila i predala DRI, jačanjem kadrovske strukture i saradnjom sa svim nadležnim institucijama, skupštinsko rukovodstvo smatra da će se utvrditi razmjere lošeg upravljanja u prethodnom periodu, a samim tim i spriječiti mogućnost nezakonitog i nekontrolisanog trošenja novca”, kazali su iz parlamenta.

Bonus video: