Branko Strahinja: Vlasništvo zemljišta na Jazu je za Ginisa

"Da misterija oko Montepranca bude veća, ovih dana očekuje se ponovo aktiviranje tendera i prodaja magle."
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2011. 09:09h

Advokatska kancelarija Prelević iz Podgorice predala je još prošle godine zahtjeve za izdavanje rješenja za uknjižbu oko 600 vlasnika poljoprivrednog zemljišta na Jazu, ali uknjižba još nije obavljena.

Predsjednik NVO Jaz - Mrčevo polje koja zastupa vlasnike, Branko Strahinja kazao je “Vijestima” da je fantomska firma Montepranco uložila žalbe na ta rješenja.

"Tako da oko 600 vlasnika još strpljivo čeka da se zaustavi ping-pong igra između Ministarstva finansija i budvanskog katastra. Od jula 2010. godine Ministarstvo finansija drži žalbe i tek 21. januara 2011. godine zbog formalnih razloga ih vraća katastru u Budvi.

"Potrebno je prvo zakonski definisati šta stvarno ima Montepranco od imovine pa onda ići na “pošteni tender”

Nakon desetak dana uz našu intervenciju dopunjeni materijal se vraća Ministarstvu finansija. Međutim, do dan danas ne rješavaju žalbe uprkos našim stalnim kooperativnim zahtjevima. Postavlja se pitanje ko stoji iza fantomske firme Montepranco i da li treba da podnosimo krivične prijave" pitao je Strahinja.

On je izrazio očekivanje da će pod hitno premijer Igor Lukšić preko ministra finansija pokrenuti rješavanje ovih neutemeljenih žalbi i vlasnicima zemlje vratiti povjerenje u institucije države Crne Gore.

Potreban "pošteni tender"

"Da misterija oko Montepranca bude veća, ovih dana očekuje se ponovo aktiviranje tendera i prodaja magle, a znamo da je i prethodni tender prodaje imovine Montepranca nakon tri godine čekanja morao biti povučen.

Naime, potrebno je prvo zakonski definisati šta stvarno ima Montepranco od imovine pa onda ići na “pošteni tender” bez provokacije vlasnika zemlje i budućih korektnih investitora. Tada više neće biti neuspjelih tendera i krivih vlasnika", poručuje Strahinja.

On napominje da je shodno zakonu o povraćaju poljoprivrednog zemljištva iz 1992. godine isto vraćeno vlasnicima Nikšića, Danilovgrada, Herceg Novog i vlasnicima u drugim gradovima.

"Jesu li Grbljani građani drugog reda?"

"U našem slučaju se čak i na data poravnanja 1993. godine, koja su bila i izvršna,1998. godine na našu zemlju upisuje fantomska firma Montepranco i Bokakomerc bez ikakve validne dokumentacije, a pravi vlasnici u katastru Budva se upisuju sa pravom vlasništva 0/0 što bi mogla biti prava stvar za Ginisovu knjigu", kaže Strahinja.

On ističe da i pored naredbe direktora Direkcije za nekretnine Crne Gore Mića Orlandića da se izvrši uknjižba pravih vlasnika, katastar Budva i Ministarstvo finansija ostaju i dalje nijemi.

Tenderska komisija je 30. marta objavila tender za zakup zemljišta koje se vodi na Montepranco

"Postavlja se pitanje da li smo mi Grbljani u odnosu na druge vlasnike bivšeg poljoprivrednog zemljišta u Crnoj Gori građani drugog reda ili je u pitanju neka prljava igra ili provokacija kojoj treba stati na kraj, i pokazati Evropi da u Crnoj Gori postoji vladavina prava.

Naša NVO u svakom slučaju želi da na jedan korektni način sarađuje sa opštinskim i republičkim vlastima i da zajednički valorizujemo ovako jedinstven i značajan prostor, ali ne nikako na štetu pravih vlasnika", zaključio je Strahinja.

Tenderska komisija je 30. marta objavila tender za zakup zemljišta koje se vodi na Montepranco. Raniji tender za prodaju ovog zemljišta je propao.

Bonus video: