Brano Mićunović više nije u "Harmoniji"

Pri kraju luksuzno apartmansko naselje u Budvi, čija se vlasnička struktura mijenja
806 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 15:32h

Nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović više nije vlasnik trećine luksuznog apartmanskog kompleksa „Harmonija bilding“ na rtu Zavala, nakon što je njegova kćerka Andrea izbrisana iz privrednog registra Poreske uprave kao jedan od osnivača „Old Town Invest Group”.

Na to preduzeće se u katastru vodi trinaestospratna nedovršena građevina na rtu Zavala.

Osnivački kapital (30 odsto) koji se do nedavno vodio na Andreu Mićunović izbrisan je, tako da je ta trećina “ostala da visi”, dok su osnivači firme sa istim iznosom Milan Zindović i advokat Danilo Mićović. Deset odsto osnivačkog kapitala se vodi na Gorana Boljanovića. Zindović je, inače, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije.

Izgradnja luksuzne građevine započete prije tri godine, koja se nadvisuje sa jedne strane nad hotelom “Iberostar Belvi” ka Bečićima i apartmanskim kompleksom “Dukljanski vrtovi” ka Budvi, ušla je u završnu fazu, luksuzni apartmani uveliko se prodaju.

Kako nezvanično saznajemo, Mićunović nikada nije novčano učestvovao u projektu izgradnje “Harmonije”, već bio jedan od posrednika prilikom dobijanje kredita kod Prve i Hipo alpe adria banke, koje su svojim novcem, upisujući hipoteke, dale kreditne linije teške oko 14 miliona eura.

Naime, kreditom od 5,44 miliona eura, sada već davne 2007, te još jednom kreditnom linijom od 2,45 miliona eura iz 2011. izgradnju “Harmonije” je pomogla Prva banka. Naime, na kompaniju “Old Town Invest Group” upisano je u katastarskoj evidenciji vlasništvo nad ukupno 3.477 kvadrata zemlje na Zavali, na kome je nikla 13-spratna „Harmonija“.

Betonska mamutska građevina, koja se izdiže nad Zavalom, dobila je od Ministarstva uređenja prostora, na čijem je čelu tada bio aktuelni ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović, građevinsku dozvolu 21. decembra 2009. na osnovu koje je izgrađeno ukupno 25.000 kvadrata stambenog prostora.

Uvidom u katastarske parcele u Bečićima, na koje je uknjižena “Old town”, ukupne površine skoro 35.000 kvadrata, osim hipoteke Prve banke, na ime kredita, upisana je i hipoteka Hipo Alpe Adria Bank Development na iznos od pet miliona eura, na osnovu ugovora iz marta 2008, kao i još jedne kreditne linije od 660 hiljada eura iz 2010. godine

Firma „Old Town Invest Group“ započela je gradnju još početkom 2009, ali su radovi zbog nemanja građevinske dozvole ubrzo zaustavljeni.

Ministarstvo je izdalo građevinsku dozvolu krajem 2009. nakon čega je izvođač radova, cetinjska kompanija „Lipa“, započela građevinski poduhvat, te za nepunih par mjeseci završila grube betonske radove na višespratnici.

Još tada je u više navrata isticano da je cijeli projekat vrijedan 15 miliona eura, međutim tokom 2010. gradnja „Harmonije“ biva usporena, da bi već od početka 2011. ona bila intenzivirana.

U projekat je tada formalno ušao partner, što potvrđuje hipoteka u korist firme „Radenko I” na iznos od 14.371.322 eura, koliko zbirno iznose ukupna bankovna potraživanja koja su upisana na parclema na Zavali gdje se gradi „Harmonija“.

Vlasnik firme „Radenko I“, čije je sjedište u budvanskom Starom gradu, bio je Radenko Radoičić u čijem je posjedu poznati podgrički lokal “Maša”.

U međuvremenu, ruski državljani Stanislav i Igor Ivanov, koji su bili direktor i ovlašćeni zastupnik, preuzeli su po polovinu osnivačkog kapitala firme.

Nekada "Maša 2"

“Radenko 1” je takođe osnivač preduzeća “Radenko 2” koje je registrovano za nekretnine, a čiji su vlasnici nekoliko ruskih državljana. Stanislav Ivanov izbrisan je kao izvršni direktor, što je bio u vrijeme osnivanja.

“Radenko 1” je inače prošlog ljeta preuzelo gazdovanje popularnim plažnim restoranom “Pizzana”, koji je do prije dvije godine nosio ime “Maša 2” i bio dio lanca popularnog podgoričkog ugostiteljskog objekata.

Prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore, račun firme “Radenko 1” je u blokadi tri mjeseca zbog duga od 12. 643 eura.

Galerija

Bonus video: