Bregoviću i Deripaski stopirali legalizaciju

Osnivač legendarne grupe “Bijelo Dugme” i vođa “Orkestra za svadbe i sahrane”, predao je zahtjev za legalizaciju još u julu prošle godine, a rješenje o prekidu postupka nedavno je donijeto
12912 pregleda 2 komentar(a)
Deripaskine vile na Platamunima, Foto: Vuk Lajović
Deripaskine vile na Platamunima, Foto: Vuk Lajović

Opština Kotor prekinula je postupak legalizacije bazena i jednospratnog objekta u Perastu, vlasništvo proslavljenog muzičara Gorana Bregovića, a isto je uradila i u slučaju raskošnog ljetnjikovca na Platamunima ruskog milijardera Olega Deripaske.

Osnivač legendarne grupe “Bijelo Dugme” i vođa “Orkestra za svadbe i sahrane”, predao je zahtjev za legalizaciju još u julu prošle godine, a rješenje o prekidu postupka nedavno je donijeto. Na sajtu kotorske Opštine nije moguće otvoriti fajl sa rješenjem koje je donijela ova administracija.

Rješenje o prekidu postupka legalizacija, donosi se u slučaju da je objekat izgrađen mimo planske dokumentacije, odnosno nije predviđen važećim planskim dokumentima, pa se postupak obustavlja do stupanja na snagu Plana generalne regulacije, koga treba da izradi Ministarstvo održivog razvoja. Kako su nedavno pojasnili iz Ministarstva održivog razvoja, svi nelegalni objekti moraće da budu uklopljeni u plansku dokumentaciju prije donošenja Plana generalne regulacije.

Bregović, kako stoji u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid, izgradio je na divlje prizemni objekat pored svoje vile u Perastu površine od 13 kvadrata i to na tuđem zemljištu, a takođe, kako stoji u katastarskoj evidenciji, nema građevinsku dozvolu za bazen od 23 kvadrata.

Bregović se, inače, nalazi na spisku od 1.500 divljih graditelja koji su predali zahtjeve Opštini Kotor za legalizaciju.

Muzičar je vlasnik jednospratne kuće, koju je kupio 2003. Kuća ima dvorište od 309 kvadrata, u prizemlju je nestambeni prostor od 61 kvadrat, na prvom spratu je stambeni prostor od 84 kvadrata, dok u potkrovlju ima stambeni prostor od 61 kvadrat. Pored kuće je pomoćna zgrada od 14 kvadrata. Srpski mediji su objavili da osim ove vile, Bregović je prije gotovo deceniju kupio i hotel i vilu „Perast“, koju je proširio restoranom i terasom sa pogledom na more.

Bregović odavno važi za muzičara sa najvećim spiskom nekretnina koje se vode na njegovo ime, pa tako osim dvije kuće u Perastu posjeduje stan u Sarajevu, kuću na Jahorini, stan u Parizu, te vile u Zagrebu i beogradskom naselju Senjak, dok još pet nekretnina ima u srpskoj prijestonici.

Na donošenje Plana generalne regulacije moraće da sačeka i ruski milijarder Oleg Deripaska, čija je firma „Overseas assets management“ izgradila raskošni ljetnjikovac na rtu Platamuni. Deripaskina firma je početkom marta prošle godine predala zahtjev za legalizaciju suterena od 97 kvadrata jedne od luksuznih vila u rezidencijalnom kompleksu na rtu. Firma je takođe početkom jula prošle godine predala još jedan zahtjev u kome stoji da je izgradila bez dozvole i vilu od 332 kvadrata sa prizemeljem i spratom. U ovom slučaju administracija tog primorskog grada još nije odlučivala.

„Overseas assets management“ zvanično je vlasnik luksuznog rezidencijalnog kompleksa na Platamunima, koji objedinjuje dvije centralne, mermerom obložene, palate od gotovo dvije hiljade kvadrata i devet vila. Unutar kompleksa koji se koristi u turističke svrhe i nerijetko ima imućne goste, nalaze se i svi prateći sadržaji od bazena, do ugostiteljskog objekta.

Na zemljišnom komplesu od gotovo 20 hiljada kvadrata, nekada vojnoj bazi, nikao je kompleks vila od ukupno 2.800 kvadrata luksuznog prostora. Dvije spojene cenralne palate prostiru se na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila ima od 100 do 300 kvadata.

Dvije firme koje kontroliše Deripaska vlasnici su 550 hiljada kvadrata zemlje.

Ceca još čeka odgovor Budve

Budvanski Sekretarijat za urbanizam još nije odlučivao o zahtjevu srpske folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović koja je još u julu pšrošle godine predala zahtjeve za legalizaciju dograđenog dijela stana koji posjeduje u stambenoj zgradi u bečićkom naselju Ivanovići. Stan se do prije pola godine vodio na njenog preminulog supruga Željka Ražnatovića Arkana. Vođa Srpske dobrovoljačke garde kupio je stan prije više od dvije decenije i nerijetko je u njemu ljetovao.

Bonus video: