Brković dobio 1,9 miliona

Tužbenim zahtjevom po četiri osnova Vektra Montenegro je od KAP-a tražila pred Arbitražnim sudom isplatu ukupno 27 miliona eura
0 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.03.2012. 09:56h

Vektra Montenegro dobila je dugogodišnju arbitražu u Londonu protiv Kombinata aluminijuma samo po jednom osnovu iz tužbe, a zahtjevi po tri preostala osnova su odbijeni, tako da će za nadoknadu štete kompaniji Dragana Brkovića KAP morati da plati svega oko 1,9 miliona eura, saznaju “Vijesti”.

Tužbenim zahtjevom po četiri osnova Vektra Montenegro je od KAP-a tražila pred Arbitražnim sudom isplatu ukupno 27 miliona eura. Iznos od oko 1,9 miliona predstavlja, u stvari razliku od 2,8 miliona eura dosuđenjih da KAP plati Vektri i 900.000 koje Vektra treba da plati KAP-u.

Međunarodnu arbitražu protiv KAP-a Vektra je povela zbog nesuglasica sa ruskim menadžmentom u vezi s Fabrikom anoda i materijala iz te fabrike koji kompaniji Brkovića nikada nijesu plaćeni, već su rasprodati.

Kombinat u ovom sporu zastupala je advokatska kancelarija Britanca Marka Harisona u Beogradu, i u KAP-u su više nego zadovoljni ishodom ovog međunarodnog spora jer su protekle dvije godine u završnim bilansima prikazali dvostruko više troškove rezervisanja za plaćanje troškova ovog spora.

Zbog toga u aluminijumskoj kompaniji smatraju da su, na neki način, upravo oni dobitnici ovog međunarodnog spora.

U Vektri Montenegro, međutim, tvrde suprotno.

"Dobili smo arbitražu u Londonu. Nijesmo zadovoljni iznosom koji smo dobili i uložićemo žalbu", saopštio je “Vijestima” član uprave Vektre Milić Popović, koji nije želio da otkrije iznos novca presuđen u njihovu korist.

Odgođeno ročište za Vektru Investments

Sudija Privrednog suda Dragan Vučević odložio je jučerašnje ročište u vezi s predlogom OTP Faktoringa i CKB-a o pokretanju stečajnog postupka u Vektri Investments, zbog nenaplaćenog potraživanja od 1,46 miliona eura, za 2. april.

Razlog odgađanja je što se u sudu nijesu pojavili već imenovani privremeni upravnik Dejan Keković i advokat Vektre Investments.

Bonus video: