Brković isplatio dio zarada, još 14 duguje

Zaposlenima u pogonu Pilane, Peletare i Održavanja Brković je posljednju isplatio junsku zaradu prošle godine Dio radnika Betonjerke odbio je da počne da radi dok im ne isplati sva zaostala dugovanja
4157 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković

Vlasnik kompanije “Vektra Jakić” Dragan Brković isplatio je dio zaostalih zarada zaposlenim u pojedinim pogonima, dok većini radnika i dalje duguje 14 zarada.

Brković je prije nekoliko dana uplatio zarade zaključno sa krajem prošle godine zaposlenim u pogonu Betonjerka, kao i dijelu zaposlenih u auto-bazi, upravi i restoranu.

Zaposlenima u pogonu Pilane, Peletare i Održavanja Brković je posljednju isplatio junsku zaradu prošle godine.

Prema nezvaničnim informacijama, dio radnika Betonjerke odbio je da počne da radi dok im ne isplati sva zaostala dugovanja.

Brković je, tvrde zaposleni, namjeravao da pokrene proizvodnju u pogonu Betonjerka i asfaltna baza, jer navodno ima dogovorene poslove sa Rudnikom uglja i firmom angažovanom na izgradnji puta Pljevlja- Metaljka. Zbog toga je, smatraju oni, Brković odlučio da njima prvo isplati dio zaostalih dugovanja.

Vlasnik kompanije “Vektra Jakić” Dragan Brković nedavno je uručio je rješenja o prestanku radnog odnosa dijelu zaposlenih u Pilani, jednom od ključnih Jakićevih pogona.

Ostalim radnicima ugovori su produženi na mjesec dana.

Od sredine decembra prošle godine prekinuta je proizvodnja u “Vektri Jakić”, a svi radnici poslati su kućama.

U pogonu Pilane radilo je 37 radnika, od kojih je 17 u decembru prošle godine Brković otpustio nakon što su podnijeli tužbe protiv preduzeća, tražeći isplatu zaostalih zarada. Pet radnika je samoinicijativno raskinulo radni odnos, a veći broj radnika i iz drugih “Jakićevih” pogona napustio je firmu nakon što su našli zaposlenje u drugim firmama.

Uprava za šume nedavno je raskinula koncesioni ugovor sa kompanijom “Vektra Jakić” zbog nepoštovanja ugovornih obaveza. “Vektra Jakić” je uložila žalbu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja tražeći da se rješenje poništi.

Shodno zakonu, Ministarstvo kao drugostepeni organ dužno je da o žalbi odluči u što kraćem roku, ali ne dužem od 45 dana od dana prijema žalbe. Javnost još nije obaviještena da li je Ministarstvo odlučilo o žalbi “Vektre Jakić”.

Uprava za šume tražila je saglasnost od Vlade da raskine koncesioni ugovor sa “Vektrom Jakić” zbog neredovnog izmirivanja koncesione naknade, kršenja odredbe o izgradnji i održavanju šumskih puteva i zaštite šuma.

Koncesionar je kršio odredbe ugovora o uzgoju šuma na koje se obavezao, a nijedne godine nije koristio nedrvne proizvode iz šume.

Odgovarajući na pitanje poslanika Raška Konjevića ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović nedavno je u Skupštini izjavio da je IRF sa “Vektrom Jakić” raskinuo Ukovor o kreditu iz Abu Dabi fonda.

„Sva dokumentacija proslijeđena je Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kao zakonskom zastupniku Ministarstva radi preduzimanja svih potrebnih radnji i aktivnosti koje se odnose na naplatu potraživanja. Zaštitnik u skladu sa zakonom pokrenuo je postupak prinudne naplate“.

Simović je kazao da je Poreska uprava u aprilu podnijla predlog za uvođenje stečaja u “Vektri Jakić”.

Prvo ročište bilo je zakazano za 8. jul, ali je odloženo, a novo na kojem će se raspravljati o uvođenju stečaja u “Vektri Jakić” zakazano je za 19. septembar.

Bonus video: