Brković je ipak bio presedan

“Konačno, Savjetu nije poznato da je inicirana diskusija o zaštiti životinja uvažena i održana jer Savjet po ovom pitanju nije primio dalja obavještenja”, navedeno na kraju iz Savjeta
1217 pregleda 2 komentar(a)
Sjednicu tražio Savjet, a ne građani: Ivanović, Foto: Luka Zeković
Sjednicu tražio Savjet, a ne građani: Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.12.2018. 19:55h

Savjet za građansku kontrolu rada policije demantovao je izjavu predsjednika skupštinskog Odbora za poljoprivredu Petra Ivanovića da su se sjednice njegovog odbora održavale i na zahtjev građanke i novinarke “Vijesti” Damire Kalač, a ne samo na zahtjev vlasnika Vektra Dragana Brkovića koji je zatražio opraštanje dijela duga za koncesione naknade.

Ivanović je na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ekonomiju povodom Brkovićeve inicijative kazao da ona nije presedan kako tvrdi “neki mediji”, već da su imali sjednicu i na zahtjev građanke Damire Kalač, kako je naveo, “novinarke u tom mediju”. Kalač je bila jedna od potpisnica inicijative protiv zlostavljanja životinja i nereagovanja službenika policije na taj slučaj koja je poslata Savjetu za građansku kontrolu policije, što je taj Savjet juče i potvrdio navodeći da su oni inicirali sjednicu.

“Savjet je Odboru odmah dostavio obilan materijal koji uključuje sve predmete (obraćanja građana i NVO) po kojima je postupala građanska kontrola policije, a odnose se na primjenu policijskih ovlašćenja u vezi sa zaštitom životinja. Intencija Savjeta je bila i ta da se smanje očekivanja i pritisak javnosti prema policiji jer primjena policijskih ovlašćenja predstavlja samo jedan od segmenata ukupne zakonske zaštite životinja. Ukupna ocjena građanske kontrole policije je da policija postupa profesionalno i efikasno, uz dobru saradnju sa civilnim društvom, i da su potrebna poboljšanja na drugim sistemskim adresama”, naveli su iz Savjeta u objavi na svom sajtu koju su nazvali “Činjenice o komunikaciji Savjeta sa odborom Skupštine Crne Gore za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje”.

Oni su naveli da je tada Savjet smatrao da bi, kroz konstruktivnu diskusiju, ovaj Odbor, koji je jedini matični odbor Skupštine za ovu materiju, mogao da kreira odgovarajuće zaključke kako bi se unaprijedila primjena zakona i zaštita životinja.

“Konačno, Savjetu nije poznato da je inicirana diskusija o zaštiti životinja uvažena i održana jer Savjet po ovom pitanju nije primio dalja obavještenja”, navedeno na kraju iz Savjeta.

Ivanović je na sjednici tvrdio da nije Brković zakazao sjednicu dva odbora, već da je postojao zaključak iz marta da se održi sjednica o koncesijama i stanju u šumarstvu i drvopreradi. Međutim, Brković je inicijativu za održavanje sjednice i sa predlogom dnevnog reda predao Skupštini 12. decembra, nakon čega je zakazana sjednica dva odbora. Ivanović se tokom same sjednice Brkoviću obraćao kao inicijatoru jer je tako mogao da dobije vrijeme da govori.

Bonus video: