Brković Vladi: Sjetite se dogovora od devedesetih

Savjet za privatizaciju razmatrao pismo Brkovića u kojem krivi radnike i državu zbog toga što ne investira u bivše državno preduzeće “Boka”
21314 pregleda 23 komentar(a)
“Velika nam se šteta nanosi”: Brković, Foto: Luka Zeković
“Velika nam se šteta nanosi”: Brković, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Odbora direktora Vektra Boka u reorganizaciji Dragan Brković tražio je početkom decembra Savjetu za privatizaciju i kapitalne investicije, na čijem čelu je premijer Duško Marković, da to vladino tijelo zauzme stav i da instrukcije toj kompaniji da li da poštuju Plan reorganizacije ili kupopodajni ugovor za HTP “Boka” (iz 2007. godine), na koji se poziva Savjet.

“Uvažavajući Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije, i Vas posebno predsjedniče, podsjećamo Vas da smo još od 90-ih godina, na svim planovima radili dogovorno, i postizali dobre rezultate. Vjerujemo da i danas od Vas i Savjeta za privatizaciju imamo podršku za realizaciju tako važnih investicija”, naveo je Brković u dopisu predsjedniku Savjeta.

Povod za obraćanje Brkovića Savjetu bila je prošlogodišnja sazvana skupština Vektra Boke, koja je otkazana na zahtjev države i navode da je preporuka prihvaćena i da je sjednica odložena “na neodređeno”. Namjeravano je da se raspravlja o izmještanju imovine Vektra Boke u novoosnovanu povezanu firmu Boka Plaža, koju kontroliše Brkovićev sin, Bojan Brković.

Vladin Savjet se u ponedjeljak bavio i zahtjevom hercegnovskog preduzeća Vektra Boka od 3. decembra prošle godine i saopšteno je da je usvojeno “četiri predloga mišljenja i dvije informacije pripremljene od Komisije za imovinska pitanja”.

Iz Vektra Boke su u dopisu optužili nevladinu organizaciju u kojoj se okupljaju bivši radnici tog preduzeća da “nanosi veliku štetu - poslovanju, realizaciji plana i pokretanju investicionih aktivnosti”, a da ih iznenađuje “da državni organi pored veoma jasnih i preciznih stavova Privrednog suda podržavaju nezakonitu kampanju…”.

“Umjesto dogovornog rješavanja naslijeđenih problema i realizacije zaključaka, upućeni smo, da posredstvom suda, rješavamo pretprivatizacione probleme, a što je ipak prije u nadležnosti države i njenih institucija, imajući u vidu član kupoprodajnog ugovora, po kome ga kupac može raskinuti ukoliko nađe skrivenu manu u vrijednosti 500.000 eura”, naveo je Brković.

Glavna Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro im 59,45 odsto akcija Vektra Boke, a Vektra Investments 33,34 odsto. Brković je kupio državno hotelsko preduzeće “Boka“ krajem 2007. godine, ali su investicije i razvoj osnovne djelatnosti nekad poznate hotelske kompanije još na čekanju.

Brković u pismu napominje da je njihov strateški partner, kompanija Konzum iz Mađarske, Vladi “dostavio u dogovorenom roku investicioni, socijalni program i idejno rješenje”.

On piše da “zbog opstrukcija od aprila 2019” nijesu mogli da stvore uslove za investicije.

“Da su nadležna ministarstva i Savjet reagovali na zahtjev investitora, kao na nezakonite zahtjeve radnika, već bi u oktobru krenula realizacija investicija”, navodi Brković u decembru prošle godine.

Vektra Montenegro je tokom kriznih 90-ih, kad je bivša SRJ bila pod međunarodnim sankcijama, dobila u Crnoj Gori poslove posredovanja u prodaji metala iz Kombinata aluminijuma, nakon čega je Brković došao do bogatstva i počeo da širi imperiju kupujući prvo Fabriku anoda KAP-a, preko svoje ofšor firme Anotech, a potom i na druge oblasti: turizam, saobraćaj, drvopreradu, proizvodnju vode... Većina njegovih kompanija je u dugovima i otjerana u stečaj.

Bonus video: