Brkoviću i kuća na doboš ako ne plati 55,5 miliona eura

Ukoliko dužnici dug ne isplate sami, švajcarska banka će svoje potraživanje prinudno naplatiti u roku od osam dana
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 09:09h

U iščekivanju nove sudske odluke o predlogu za pokretanje stečajnog postupka u Vektri Montenegro u izvršni referat Privrednog suda je stigao zahtjev švajcarske finansijske institucije NLB Interfinanc AG iz Ciriha koja traži prinudnu naplatu 55,5 miliona eura, prema izdatim mjenicama, od kompanije Vektre i njenog vlasnika Dragana Brkovića, kuma bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Uzimajući više puta kredite u periodu od 27. juna 2006. godine zaključno sa 21. aprilom 2008. godine Brković i njegova kompanija ostali su dužni švajcarskoj finansijskoj instituciji tačno 55.503.405,64 eura koja sada želi to svoje potraživanje prinudno da naplati ukoliko dužnici to sami ne urade u roku od osam dana.

Kao obezbjeđenje za uredno vraćanje kredita po ugovorima Vektra Montenegro je NLB Interfinanc predala 10 akceptiranih blanko mjenica. Izdavalac mjenica je izvršni dužnik prvog reda Vektra Montenegro koja se bezuslovno obavezala da će isplatiti mjeničnu svotu po nalogu izvršnog povjerioca švajcarske banke.

Navedene mjenice su obezbijeđene mjeničnim jemstvom izvršnog dužnika drugog reda – Dragana Brkovića, koji se u svojstvu fizičkog lica, obavezao na isplatu mjenične svote solidarno sa izvršnim dužnikom prvog reda.

Švajcarci su zatražili od podgoričkog Privrednog sudu da se omogući prinudna naplata potraživanja po računima u 11 domaćih banaka, a da se ukoliko to ne bude moguće sprovede izvršenje nad vlasničkim udjelima Vektre u preduzećima Vektra Aviation, Vektra Jakić, Vektra Investments, Vektra Voda, Vektra Nord, Vektra Development, Vektra Optel, nad akcijama Vektra Boka AD Herceg Novi i na udjelima izvršnog dužnika drugog reda u Vektri Montenegro DOO putem pljenidbe, procjene, prodaje i namirenja izvršnog povjerioca.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: