Brokerska kuća Grow investment dobila saglasnost za rad

Direktor brokerske kuće Igor Budisavljević je objasnio da je ulog njihovih klijenata ograničen na 100.000 eura i da im svojim kapitalom na investiciju garantuju prinos od 50 odsto za tri godine
570 pregleda 1 komentar(a)
Igor Budisavljević, Grow investment, Foto: Arhiva
Igor Budisavljević, Grow investment, Foto: Arhiva
Ažurirano: 12.06.2017. 19:23h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) dala je saglasnost za rad novoj brokersko-dilerskoj kući u Crnoj Gori - Grow investment koja će se, prema riječima, njenog direktora Igora Budisavljevića, dominantno baviti „poslovima investiranja i upravljanja imovinom“ na domaćim i inostranim berzama.

„S obzirom na to da nam primarna djelatnost nije posredovanje u investiranju na domaćoj berzi ne smatramo ostale brokerske kuće konkurentima već u njima vidimo potencijalne partnere. Fokusirani smo prije svega na poslove investiranja i upravljanja imovinom sa ciljem pružanja kvalitetnije alternative za postojeće tradicionalne investicije“, naveo je Budisavljević.

On je objasnio da je ulog njihovih klijenata ograničen na 100.000 eura i da im svojim kapitalom na investiciju garantuju prinos od 50 odsto za tri godine.

“Prinose ostvarujemo uz potpunu kontrolu rizika koristeći ekonometrijske modele i investirajući uglavnom u derivativne instrumente na stranim tržištima već više od devet godina. Prvi u regionu nudimo tip investicionog proizvoda koji je već standardan na razvijenijim tržištima, zahvaljujući saradnji upravo sa stranim ekspertima i investicionim kućama. Takođe nudimo uslugu investiranja u naš penzioni plan, pružajući alternativu prilično neatraktivnim penzionim šemama lokalnih fondova i osiguravajućih kuća“, dodao je Budisavljević.

Osim pomenutih usluga, fokusirani su i na posredovanje pri investiranju na svim stranim berzama, uz saradnju sa svjetskom brokerskom kućom Interactive Brokers.

„Nudimo usluge savjetovanja kroz analize, izvještaje i preporuke za investiranje kao i vođenje računa i upravljanje stranim portfeljom“, naveo je Budisavljević.

Pored njega suvlasnici su Nedeljko i Dejana Šuškavčević iz Podgorice i Makedonac Toše Dimkov.

Domaća berza skromna, likvidno svega nekoliko hartija

Budisavljević kaže da na Montenegroberzi postoji svega nekoliko likvidnih hartija čija se likvidnost malo pojača pred skupštine akcionara ili potencijalne privatizacije, kao što je bio slučaj sa Lukom Bar.

„Nešto interesantnije su hartije koje redovno isplaćuju dividende akcionarima. Sve u svemu, crnogorsko tržište kapitala je dosta skromno i ne pruža mnogo mogućnosti“, kazao je Budisavljević

Bonus video: