Budi odgovoran: Ulcinjski restoran kažnjen sa 2.200 eura

Evidentirane prijave koje su se odnosile na odlaganje drva za ogrijev, nepropisno parkiranje, loše stanje na putevima i njihovu uzurpaciju
1936 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Budi odgovoran
Ilustracija, Foto: Budi odgovoran

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 33 pritužbe, na osnovu kojih je izrečeno pet novčanih kazni, od 200 eura do 2,2 hiljade eura.

Najveća kazna od 2,2 hiljade eura izrečena je ulcinjskom restoranu Miško, za koji je utvrđeno da radi bez odobrenja. Inspektori su sa 500 eura kaznili preduzeće UMK iz Nikšića, nakon što su utvrdili da odgovorni nijesu preduzeli mjere koje su im naložene prilikom prethodne kontrole, a koje su se odnosile na uređenje skladišta u skladu sa propisima i pribavljanje potvrde o upisu u registar.

Kazna od 300 eura izrečena je pekari Kolibri u Podgorici, jer je prilikom kontrole utvrđeno da nema normative za hranu i piće. Inspektori su sa 200 eura kaznili Atos nekretnine iz Podgorice, jer su u firmi zatečeni radnici bez ugovora o radu.

Ove sedmice je, u okviru kontrole Instituta „Simo Milošević“ u Igalu, izrečena novčana kazna odgovornom u Professional Private Secutityu, zbog nezaključivanja ugovora o radu. Iznos novčane kazne nije naveden.

Inspektori su tokom kontrole C marketa u Podgorici i firme Topolica u Baru, koji su prijavljeni zbog neisplaćivanja zarada zaposlenima, naložili da se u predviđenim rokovima izmire potraživanja.

Kontrolom marketa Luna u Nikšiću, obućarske radnje u Kotoru i ugostiteljskog objekta Kuća bar u Beranama, inspektori su utvrdili postojanje nepravilnosti i preduzeli određene mjere, odnosno naložili da se one otklone.

Prilikom kontrole kafića Madona u Podgorici, prijavljenog da radi bez odobrenja, utvrđeno je da posjeduje privremeno rješenje za rad, kao i da je podnijet zahtjev za njegovo produženje.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu kafića Mikser i Piccolo, kao i kafane SLS u Podgorici, jer su bili zatvoreni, odnosno nijesu pronađeni.

Inspektori nijesu mogli pronaći adresu farme svinja u Nikšiću, niti su mogli obaviti kontrolu na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa u Podgorici, jer je bila nepotpuna.

U proceduri je prijava koja se odnosila na frizerski salon u Pljevljima.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Tourch Beach bara u Budvi, restorana Alhemist, buregdžinice Stari, limerske radnje i vešeraja bez naziva u Podgorici, preduzeća VIB BAS i trafike u Nikšiću, kazina Kings u Bijelom Polju, firme Kaća i Anja u Kotoru i frizerskog salona Radoje u Danilovgradu.

Ove sedmice su evidentirane prijave koje su se odnosile na odlaganje drva za ogrijev, nepropisno parkiranje, loše stanje na putevima i njihovu uzurpaciju.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: