Budva: Blokirana zemlja na kojoj Turci planiraju solitere

“Hipoteka na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva u ukupnom iznosu od 89.106,70 eura u korist Opštine Budva”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid
12667 pregleda 6 komentar(a)
Zemljište na kojem je planirana gradnja, Foto: Vuk Lajović
Zemljište na kojem je planirana gradnja, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva blokirala je zemljišni kompleks od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma, vlasništvo kompanije “Safiro beach resort” zbog poreskog duga od 89 hiljada eura.

Riječ je o zemljištu na kome turska kompanija “Mia investments” planira gradnju hotela sa pet zvjezdica sa apartmanima za prodaju “Mia Budva”, koji bi imao dvije kule od po 15 i 16 spratova.

Hipoteka na atraktivnu parcelu upisana je 31. januara u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

“Hipoteka na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva u ukupnom iznosu od 89.106,70 eura u korist Opštine Budva”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Rješenja o prinudnoj naplati Uprava lokalnih javnih prihoda na čijem je čelu Petar Odžić (SDP), donijela je krajem novembra 2019. nakon što se ta firma oglušila da izmiri dug u zakonskom roku.

Za kompaniju “Safiro beach“ šira javnost čula je prije par mjeseci, kada je biznismen sa potjernice Duško Knežević saopštio da mu je zemlja kod Jadranskog sajma oteta i da iza te firme stoje lider DPS i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, a ne britanski biznismeni, kako stoji u papirima. Takve tvrdnje Kneževića su odmah demantovane.

Ministarstvo održivog razvoja dalo je saglanost na idejno rješenje budućeg hotela „Mia Budva“, nakon što je prihvatilo žalbu „Mia investments“. Idejno rješenje osporila je budvanska glavna arhitektica Ana Samardžić, nakon čega su turski investitori podnijeli žalbu.

Najnovija blokada parcele događa se u vrijeme dok se čeka ishod postupka pred Upravnim sudom, koji je pokrenuo budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine osporavajući rješenje Ministarstva održivog razvoja - Direktorata Glavnog državnog arhitekte, kojim je data saglasnost „Mia investments“ da gradi hotel.

Glavna gradska arhitektica u dva navrata je odbijala da da saglanost na idejno rješenje, smatrajući da izgled „Mia Budva“ ne odražava duh Mediterana.

Takav njen stav potvrdilo je resorno ministarstvo dok je na njegovom čelu bio ministar Pavle Radulović. Nakon što je on podnio ostavku, resorom koordinira premijer Duško Marković, koji daje zeleno svjetlo na izgled budućeg hotela.

“Mia investments” namjerava da gradi hotel sa pet zvjezdica “Mia Budva“ - objekat sa postamentom i dvije kule od ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

“Objekat je projektovan kao složena forma sa postamentom i dvije kule, na jugozapadu - kula A i sjeveroistoku - kula B. Projektovano je 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858. Objekata u podzemnim etažama ima neto 13.106.81, kvadrata, u nadzemnim 34066.05 kvadrata, što ukupno iznosi 47.172.86 kvadrata Kula A dvije garažne etaže, prizemlje i 16 spratova, a kula B dvije garažne etaže, prizemlje i 15 spratova. U dvije podzemne etaže smješten je garažni prostor, hotelske tehničke prostorije i servisne prostorije za potrebe hotela. U postamentu objekta (prizemlje i 1. sprat), smješteni su javni hotelski sadržaji, administracija, poslovni prostori i otvoreni bazen na krovu prizemlja sa platoom sa ležaljkama. U kulama (od 2-15, sprata) projektovane su smještajne jedinice - hotelske sobe i apartmani“, piše u idejnom rješenju.

Bonus video: