Budva dužna 60 miliona eura, njoj duguju 37 miliona

Gro novca Opština očekuje da naplati od komunalija, a gotovo svi veliki investitori i dalje se oglušavaju da izmire svoje obaveze
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 19:22h

Opština Budva zvanično duguje 56.233.752 eura, uglavnom izvođačima radova angažovanim na kapitalnim projektima, bankama, te građanima od kojih je zemlja izuzimana.

To je podatak Sekretarijata za privredu i finansije zaključno sa 31. decembrom prošle godine, koji je dostavljen budvanskom SNP.

Ta opoziciona partija je tražila od Opštine da im se taksativno dostavi spisak povjerioca, odnosno kome je Opština ostala dužna.

Iako se u međuvremenu finansijska situacija donekle popravila, prije svega smanjen je dug prema zaposlenima jer je izmireno pet plata, a pojedinim izvođačima radova dug preko uzimanja njihovih kreditnih obaveza “prebijen”, gro dugovanja ostaje.

Kada je riječ o investicijama, Opština duguje nešto više od 20 miliona eura, od čega polovina duga otpada ne četiri “jake” građevinske firme.

Gradilo se, nije se platilo

Opština je ostala dužna čak 4,65 miliona eura budvanskoj kompaniji “GUGI komerc”, koja je bila angažovana na izgradnji drugog bulevara, te značajnog dijela putne infrastrukture u gradu. Takođe, evidentiran je dug prema podgoričkoj kompaniji “Cijevna komerc” od čak pet miliona eura.

Ta kompanija radila je na izgradnji zgrade Akademije znanja, jedne od najvećih kapitalnih investicija u gradu, u kojoj je smješten univerzitetski centar.

Takođe, ostao je i dug od 3,4 miliona eura prema podgoričkoj kompniji “Tehno put”, koja je gradila dva bulevara kroz Budvu i Bečiće. Opština je, kako je ranije saopšteno, sa tim kompanijama zaključila ugovore, čime je preuzela dio njihovih kreditnih zaduženja kod Prve banke, ali se u dokumentu oni i dalje vode kao najveći povjerioci.

Kompaniji “Konstruktor Split”, koja je gradila silazni put ka Petrovcu, Opština duguje 1,1 milion eura, a kompaniji “Akva park”, koja je gazdovala zemljišnim kompleksom na brdu Topliš, gdje se nalazi diskoteka “Top hill”, 743.OOO eura. Od većih dugova je i onaj od 341.000 eura nikšićkoj kompaniji “Udarnik”, koja je gradila šetalište u Petrovcu.

Građanima dug 7 miliona

Dug prema građanima, od kojih je izuzimana zemlja za gradnju brojnih kapitalnih i ostalih projekata, kako se navodi u izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid, iznosi 6,9 miliona eura.

Po osnovu obaveza za plate, dug Opštine je posljednjeg dana prošle godine iznosio 4,4 miliona eura. Imajući u vidu da je u međuvremenu isplaćeno gotovo pet zaostalih zarada, odnosno da je radnicima budžetskim potrošačima posljednja isplaćena majska zarada, taj dug je gotovo prepolovljen.

Ostala su dugovanja za stipendije od 30.000 eura, a političkim partijama se duguje 112.000 eura.

I dalje se duguje bankama, od kojih dug prema Crnogorskoj komercijalnoj banci, po osnovu četiri kredita, iznosi 4,6 miliona eura, kredit prema Komercijalnoj banci AD Budva je tri miliona eura, dok je kredit kod Invest banke milion eura.

Po osnovu garancija, Opština ima na teretu još 11,2 miliona eura, gdje je lokalna uprava na sebe preuzela vraćanje obaveza.

Prije svega, tu su krediti od tri i dva miliona eura od Prve banke, prema CKB Opština ima obavezu još za dva kredita, od 1,7 i 2,2 miliona eura, prema NLB dva miliona, Hypo Alpe Adria milion i CKB i Komercijalnoj banki Budva 180.000 eura.

Fab lajv prvi na spisku dužnika

Gro novca Opština očekuje da naplati od komunalija, a gotovo svi veliki investitori i dalje se oglušavaju da izmire svoje obaveze.

Kako “Vijesti” saznaju, Opština je formirala listu i došla do cifre od 37 miliona eura, koliko treba da naplati u narednom periodu od investitora.

Prema informacijama “Vijesti” iz lokalne vlasti, ta lista i dug nijesu konačni. Investitori u Budvi, koji su iskoristili stari Zakon o izgradnji objekata i dobili građevinske dozvole prije nego što su platili troškove komunalija, po tom osnovu Opštini Budva duguju oko 21 milion eura, a najveći dužnik među njima je podgorička firma “Fab lajv”, koja će morati da plati više od 8,2 miliona eura.

“Fab lajv” gradi skoro 40.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u kompleksu “Tri kule”, u blizini Jadranskog sajma.

Među evidentiranim dužnicima su i kompanija “Old Town”, koja gradi veliki stambeno-poslovni objekat na Zavali, “Harmonija bilding”, pored apartmanskog naselja “Astra Montenegro” na Zavali.

Ta kompanija treba da plati pet miliona eura na ime komunalija. Kompanija “MCC inženjering” u obavezi je da plati 3,04 miliona eura po osnovu neplaćenih komunalija za dvije zgrade u blizini Autobuske stanice, a firma “Nivel” za zgradu koju gradi na zaobilaznici duguje 2,3 miliona.

Komunalije nijesu plaćene ni za hotel “Avala”, a dug kompanije “Bepler end Džejkobson”, iznosi dva miliona eura.

Podgorička firma “Ave Marija Kolčević” za izgrađeni objekat u Petrovcu duguje 900.000 eura.

Bonus video: