Budva neće Vladi vraćati novac dok se ne završi arbitraža

Opština je do sada koncernu WTE/EVN isplatila ukupno 13,8 miliona eura. Tu su uračunate i obaveze za kredit koji je strani partner uzeo kod KFW banke, kao i naknade za održavanje postrojenja i odvoz mulja
5488 pregleda 7 komentar(a)
Opština Njemcima do danas isplatila 13,8 miliona: Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
Opština Njemcima do danas isplatila 13,8 miliona: Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

Opština Budva nije obavezna da Vladi nadoknadi 29,25 miliona eura, koliko će danas „skinuti“ sa državnog računa njemačko-austrijski koncern WTE/EVN po osnovu aktiviranja garancije izdate za postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

To je „Vijestima“ rečeno nezvanično u budvanskoj vladajućoj koaliciji, navodeći da tek nakon što bude završena arbitraža pred sudom u Ženevi i kada se utvrdi koliko je inostrana firma precizno utrošila novca u gradnju projekta u Budvi, Opština će uzeti kredit i isplatiti Vladu.

Nema pravnog osnova da, kada bude aktivirana državna garancija, Opština uplati taj novac. Čekamo da vidimo kako će se razvijati cijela situacija, jer sigurno slijedi međunarodna arbitraža. Očekujemo da će u Ženevi utvrditi koliko je tačno novca potrošeno u izgradnju postrojenja, jer inostrani partner nije prvo prihvatio ni nalaz konsultatske kuće ‘Dr Duhovnik’. Uz to, nisu dozvolili da ekspertska komisija završi posao i utvrdi tačan iznos, kako bi Opština mogla isplatiti WTE/EVN i preuzeti postrojenje”, rečeno je “Vijestima” u lokalnoj upravi.

Iako se očekivalo da će biti predložen amandman na predlog budžeta Opštine, koji će se u petak naći pred odbornike, kako bi gradska kasa bila uvećana za 29,2 miliona eura i Vladi vratili novac za garanciju, od toga se odustalo, jer nije bilo saglasja unutar vladajuće koalicije. Obrazloženje je da Opština nije pravno obavezna da državi vrati novac za garanciju koju ona izdaje.

Opština je do sada koncernu WTE/EVN isplatila ukupno 13,8 miliona eura. Tu su uračunate i obaveze za kredit koji je strani partner uzeo kod KFW banke, kao i naknade za održavanje postrojenja i odvoz mulja.

To znači da sa aktiviranim garancijama, inostrana komapnija će inkasirati 43 miliona eura, što je mnogo više nego što su nalazi konsultantske kuće „Dr Duhovnik“, a potom i mješovite ekspertske komisije.

Name, konsultantska kuća „ Dr Duhovnik“ koju je angažovala Opština Budva, dok je gradonačelnik bio Dragan Krapović, a za čije angažovanje inostrana firma prvobitno nije imala zamjerke, supervizijom je utvrdila da su WTE/EVN uložili 39 miliona eura. Od te sume oduzeto je tri miliona eura, koliko je direktor firme Ginter Faust priznao pred Specijalnim tužilaštvom da su otišli šefu budvanske kriminalne grupe Svetozaru Maroviću.

Taj nalaz WTE/EVN nijesu prihvatili i tada su zaprijetili aktiviranjem garancije. Uslijedili su pregovori uz medijaciju Vlade. Novi gradonačelnik Budve Marko Carević prihvata da se formira mješovita komisija, koja će napraviti novi nalaz. Vlada je finansirala rad komisije, anagažovani su vještaci i ta komisija je došla do nalaza da je inostrana kompanija bez kamata uložila 29 miliona eura.

Predstavnici WTE/EVN, kako je kazao Carević, vršili su opstrukcije i nijesu dozvolili da komisija završi cijeli posao.

Prošlog petka zatražili su aktiviranje garancija.

WTE/EVN potražuju ukupno 64,57 miliona eura

Ministarstvo finansija u petak je saopštilo da je u protestu za aktiviranje garancija WTE/EVN navela da je njihovo ukupno potraživanje 64.572.738 eura.

Iz resora ministra Darka Radunovića najavljeno je da će zadužiti Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini Budva u poslu izgradnje i funkcionisanja postrojenja za tretman otpadnih voda.

Državni sekretar Ministarstva finansija Nemanja Katnić objasnio je da plaćaju garanciju “da se ne bi narušavao međunarodni ugled i da se ne bi pokazali kao država koja ne poštuje međunarodne obaveze”. On je najavio da će krivične prijave podnijeti državnom tužilaštvu protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i inostranstvu koji su nanijeli štetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese države i Opštine Budva.

Katnić je kazao novinarima da su učinjeni veliki propusti u zaključenju ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima...

Bonus video: