Budva nije poštovala ugovor Fab live: Vještak će izmjeriti kolika je šteta

Spor je nastao jer luksuzni poslovno-stambeni kompleks “Tre canne“, koji je izgradila kompanija “Fab live”, ne može da dobije upotrebnu dozvolu...
211 pregleda 3 komentar(a)
Tre cane, Foto: Vuk Lajović
Tre cane, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.04.2017. 17:43h

Pravna zastupnica podgoričke kompanije “Fab live” Nela Anđušić saopštila je da je vještak građevinske struke utvrdio da Opština Budva nije nije uradila ništa kada je u pitanju komunalno opremanja kompleksa “Tre cane”.

Ona je nakon jučerašnjeg ročišta u Privrednom sudu kazala da su spisi proslijeđeni vještaku ekonomsko-finansijske struke koji će da utvrdi materijalnu štetu.

“Nakog toga će se vještačiti i nematarijalna šteta zbog medijskih navoda i njima narušenog ugleda kompaniji i samom objektu“.

Spor je nastao jer luksuzni poslovno-stambeni kompleks “Tre canne“, koji je izgradila “Fab live”, ne može da dobije upotrebnu dozvolu, jer Opština navodno nije ispunila ugovorene obaveze.

“Fab Live” i Opština su krajem jula 2013. zaključili kompenzacioni ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u 'Tre Cane', uz saglasnost obje strane“, navela je Anđušić.

Opštini je pripalo 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kvadrata, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su kompaniji “Fab live“ obračunate komunalije.

Nakon što su dobili negativno mišljenje od Ministarstva finanisja da država ne želi da uzme nekretnine u “Tre canne“ i umanji poreski dug Opština Budva, bivši gradonačelnik Srđa Popović je 27. maja prošle godine obavijestio budvanski katastar da jednostrano raskida ugovor sa kompanijom i zatražio da se Opština isknjiži kao vlasnik.

Uprava za nekretine odbila je zahtjev.

“Tačno je da je ugovorom predviđena saglasnost Ministarstva finanija da nekretnine budu ustupljene državi od strane Opštine na ime poreskog duga. Ali, činjenica je da Opština do dan danas nije izvršila obaveze komunalnog opremanja i priključenja objekta 'Tre canne', što je bila dužna prema investitoru, obzirom da je naknada plaćena nekretninama. Opština nije izdala ni potvrdu o plaćenim komunalijama, zbog čega investitor nije u mogućnosti da dobije upotrebnu dozvolu već objekat funkcioniše na bazi privremenih dozvola. Sve troškove komunalnog opremanja i priključenja snosio je 'Fab live'. Stanovi i poslovni prostori koji su bili predmet kompenzacije su od jula 2013. u svojini i posjedu Opštine, a lokalna uprava svoje obaveze prema investitoru nije izvršila ni danas“, navela je Anđušićeva.

Bonus video: