Budva: Njemci odlaze, konsultovaće se sa državom šta dalje

Kompanija “WTE” dala je rok do 30. aprila Opštini Budva da izmiri 19 miliona eura duga na ime neplaćenih kreditnih i obaveza za održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda
184 pregleda 3 komentar(a)
WTE, Foto: Vuk Lajović
WTE, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.05.2018. 19:45h

Njemačka kompanija “WTE” raskinuće ugovor sa Opštinom Budva o izgradnji i održavanju postrojenja za tretman otpadnih voda, jer lokalna uprava nije izmirila dug u roku.

To je “Vijestima” kazao direktor informacija i komunikacija austrijskog “EVN” Štefan Cah, koncerna koji je većinski vlasnik kompanije “WTE koja gazduje postrojenjem u bečićkom naselju Vještice.

“Svi ostali pravni koraci će biti usklađeni sa Saveznom Republikom Njemačkom“, naveo je Cah u kratkom odogovoru “Vijestima“.

On je ranije precizirao da otkazivanje ugovora ujedno znači i aktiviranje državne garnacije od 29,3 miliona eura koju je dalo Ministarstvo finansija, ali i naplatu kompletne investicije, što bi iznosilo više od 50 miliona eura.

U “WTE” tvrde da su do sada u postrojenje i kanalizacioni sistem uložili 37 miliona eura...

Njemačka kompanija iz Esena dala je rok do 30. aprila Opštini Budva da izmiri 19 miliona eura duga na ime neplaćenih kreditnih i obaveza za održavanje postrojenja za proteklih gotovo tri godine.

Kao što se i očekivalo s obzirom na ranije stavove, Opština nije uplatila ni cent.

Iz lokalne uprave su ranije saopštili da je za 8. maj zakazano ročište u Privrednom sudu, ujedno i vještačenje kako bi se utvrdilo kakoliko novca je zaista uložila njemačka firma.

Iz Ministarstva finansija nedavno su “Vijestima“ saopštili da su uvjereni da će Opština Budva i “WTE” uspjeti da se dogovore i da neće doći do raskida ugovora i aktiviranja državne garancije.

Opština Budva pune tri godine nije platila ni cent i čeka sudski rasplet, imajući u vidu da “WTE” tužbom pred Privrednim sudom traži naplatu duga od 14,5 miliona.

Pred sudom je postupak za naplatu 5,5 miliona eura, a preostalih 9 čeka arbitražu.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović nedavno je ocijenio neozbiljnim rok koji su dobili od “WTE” da plate dug, naglasivši da čeka odluku suda. On je u više navrata saopštio da im je iz Specijalnog tužilaštva sugerisano da ne plaćaju.

Tužilaštvo je procesuiralo organizovanu kriminalnu grupu koja je priznala da su tri miliona eura pronevjerni u projektu izgradnje postrojenja.

U njemačkoj kompaniji tvrde da se protiv njih ne vodi bilo kakav postupak i da im nikada na račun nije leglo spornih tri miliona eura, koje su poslužile za vraćanje dugova šefa organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Postrojenje je 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović.

Cah je ranije saopštio da očekuju od Opštine da dostavi spisak kvalifikovanog osoblja koje bi obučili za rad prije napuštanja projekta.

Ako Njemci odu i osoblje se ne obuči, Budva bi su u junu, pred početak ljetnje sezone, mogla suočiti sa velikim ekološkim problemom.

Bonus video: