Budva postaje raj za biznis: Rusi grade za nove Ruse

Nakon što su pokupovali brojne nekretnine, ruski investitori uplovili u novi biznis...
106 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 20:46h

Najunosniji biznis u metropoli turizma - gradnja stanova i apartmana za tržište, koji je godinama donosio milionsku zaradu pripadnicima građevinskog lobija, prešao je definitivno u ruke ruskih graditelja.

Dok joj više stoji ime “prijestononica građevinskog lobija”, Budva se danas suočava sa novim talasom gradnje koju predvode graditelji iz kolijevke socijalizma. Da je to tako potvrđuju i jasno podaci Sekretarijata za prostorno planiranje, koji je u proteklih godinu i po izdao oko 150 građevinskih dozvola, od kojih trećinu ruskim graditeljima i firmama iza kojih stoji ruski kapital. Mada su mnoge građevinske dozvole izdate na imena mještana, gradnju višespratnih zgrada finansiraju ruski biznismeni.

Za razliku od vremena ruskog buma od prije šest godina, kada su stanovnici te zemlje uglavnom u Budvi kupovali stanove i velike zemljišne komplekse, sada se situacija gotovo potpuno promijenila. Mnogi od njih, uvidjevši milionsku zaradu u građevinskom biznisu u “Černogorji”, započeli su gradnju stanova koje prodaju kasnije svojim sunarodnicima.

„Vijesti“ su imale uvid u tridesetak građevinskih dozvola koje su, između ostalih, tokom minule godine izdate ruskim investitorima

Osim velikog građevinskog poduhvata na Zavali, apartmanskog naselja „Dukljanski vrtovi“, ruska kompanija “Montera” i Udruženje kupaca „AMIA“ očekuju građevinsku dozvolu za gradnju solitera na mjestu supermarketa “Roda”. Pored tih, najjačih graditelja, „Vijesti“ su imale uvid u tridesetak građevinskih dozvola koje su, između ostalih, tokom minule godine izdate ruskim investitorima, a kojima je predviđena gradnja gotovo 20 hiljada kvadrata stambenog i turističkog prostora.

Tako je opštinski Sekretarijat izdao prošle godine građevinsku dozvolu Lidiji Todorovoj za gradnju stambenog objekta ukupne površine 308 kvadrata. Njen zemljak Aleksander Kostjuk dobio je građevinsku dozvolu za gradnju sedmospratnice u elitnom budvanskom naselju Gospoština, ukupne površine 1.996 kvadrata, dok je barska firma „Daniel“ DOO, koju su osnovale ruske državljanke, započela gradnju trospratne zgrade, nedaleko od petrovačke rive, površine 840 kvadrata.

Ruski investitori, koji stoje iza firme „Balkan group“ LTD Budva, dobili su građevinsku dozvolu za gradnju dvospratnice od 305 kvadrata u naselju Potkošljun. Graditelji iz Ruske Federacije grade i u Bečićima, gdje je Opština izdala građevinsku dozvolu Anatliju Davidjuku za gradnju, kako se navodi, stambenog objekta ukupne površine 1.084 kvadrata.

U naselju Komševina, iznad Vidikovca u Budvi, Rus Sergej Kojhusnji dobio je dozvolu da gradi kuću površine 184 kvadrata, dok je Andrej Ushakov dobio dozvolu za gradnju zgrade površine 391 kvadrat.

Ukrajinac Oleksandre Korotin dobio je dozvolu za gradnju stambenog turističkog objekta površine 341 kvadrat, a Vladimir Bošamakov kuće površine 269 kvadrata. Podgorička firma, koju su osnovali ruski investitori, „BG&MN“, dobila je dozvolu za gradnju šestospratne zgrade ukupne površine 1.300 kvadrata. Ista firma dobila je i građevinsku dozvolu za gradnju u Bečićima, i to stambene zgrade ukupne površine 980 kvadrata, dok je firma „Dubki“ dobila dozvolu za gradnju turističkog objeka površine 1.300 kvadrata.

I ruski graditelji, koji su osnovali barsku firmu „BDC Business Development Company“, dobili su dozvolu za gradnju stambene zgrade ukupne površine 500 kvadrata.

Budvanska firma „Jadran intour“, koju su osnovalali ruski državljani, uredno je dobila građevinsku dozvolu za gradnju petospratne zgrade ukupne površine 3.836 kvadrata.

Nijesu pošteđeni: Reževići

U planu gradnja velnes centra u Reževićima

Osim zgrada, ruski državljani dobijaju i dozvole za drugu vrstu gradnje. Takav je slučaj sa Jurijom Kušnerovim, koji namjerava da gradi velnes centar u Reževićima.

Budvanska firma “Buil'd”, takođe osnovana od ruskog državaljnina, dobila je dozvolu za gradnju apartmansko- turističkog naselja, ukupne površine 9.000 kavadrata.

U Reževićima se gradi još jedna vila površine 313 kvadrata, za šta je Opština dala građevinsku dozvolu Leonidu Razumovskom.

Galerija

Bonus video: