Budva smanjila dug, ali i daje vuče veliki teret: Revizora buni 16,6 miliona eura

Grad i dalje vraća rate za kredit za nikada podignuti Vodeni grad na Toplišu i postrojenje za desalinizaciju vode
0 komentar(a)
Budva (Novina), Foto: Vuk Lajović
Budva (Novina), Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.08.2014. 19:42h

Budva je dužna ukupno 41,7 miliona eura. Toliko su prema reviziji završnog računa za prošlu godinu, iznosile neizmirene obaveze na kraju 2013, a u odnosu na godinu ranije dug Opštine smanjen je za 14,5 miliona eura.

Predsjednik Opštine Lazar Rađenović kazao je da je dug koji danas ima Budva nastao, u najvećoj mjeri, u vrijeme ekonomskog buma, kao posljedica pretjerane želje za ogromnim investicijama.

“Upravo u tim godinama nije rađeno skladno planiranje između prihoda i izdataka na infrastrukturi. Te obaveze je sada Opština svela ispod 30 miliona eura, ali struktura tih obaveza je vrlo povoljna, jer je šest miliona eura duga usmjereno ka državi, od koje je moguće izvršiti naplatu kroz ustupanje nekretnina koje Opština ima u apartmanskom kompleksu 'Tre canne'. Još čekamo odgovor Ministarstva finansija da prihvati takav način umanjenja obaveza”, rekao je Rađenović.

Komercijalna banka i dalje najduže čeka

Preostalih 4,5 miliona eura, dodao je, interni je dug, koji Opština ima prema svojim preduzećima.

Kreditne obaveze Budve, prema posljednjem zvaničnom izvještaju, iznose devet miliona eura.

Rep iz prošlosti narastao na ime neisplaćenih kapitalih projekata, od kojih su mnogi sada na stolu specijalnog tužioca, prema revizoru “dugačak je 16,6 miliona eura”.

„U postupku vršenja ove revizije nismo se mogli uvjeriti u tačnost iskazanog podatka o obavezama za kapitalne izdatke Opštine u iznosu od 16,6 miliona eura. Prema našem mišljenju, evidencija obaveza koje su u Opštini Budvi je nepouzdana, jer se prilikom njenog testiranja dobijaju različiti podaci od onih iskazanih”, navodi revizor u izvještaju.

Kada je riječ o kreditnom zaduženju, dugovanja su svedena na devet miliona eura, ali su obaveze za tekuće rashode 12 miliona.

Upravo u te obaveze ulazi i dug prema državi od 6,6 miliona eura, na ime poreza i doprinosa, koji Opština Budva namjerava da „prebije“ sa državom, kroz poslovne, apartmanske i garažne prostore u kompleksu zgrade „Tre canne“ koje je lokalna uprava zaplijenila od podgoričke firme Fab live na ime duga za komunalije.

U oči zapada stavka za kulturu, gdje je Opština prošle godine za seriju „Budva na pjenu od mora“ uplatila 75 hiljada eura

Opština je samo tokom 2013. godine uplatila čak 14,5 miliona eura na ime dugovanja iz ranijih godina.

Mitropoliji crnogorko-primorskoj, na ime sudske presude, Budva je isplatila 655 hiljada eura, što je polovina duga, na ime izuzetog zemljišta od prije 20 godina za izgradnju gradske zaobilaznice.

Serija "Budva na pjenu od mora" dobila 75.000 eura

Kada je riječ o transferima u institucijama, javnom i NVO sektoru te pojedincima, u oči zapada stavka za kulturu, gdje je Opština prošle godine za seriju „Budva na pjenu od mora“ uplatila 75 hiljada eura.

Ukupno je, prema ugovoru koji je 2011. zaključen sa kompanijom MM production Montenegro, braće Mime i Milana Karadžića, predviđeno da grad za taj serijski projekat isplati 150 hiljada eura.

Opština je vratila i 1,9 miliona eura, na ime garancija koje je dala za kredit za gradnju postrojenja za desalinizaciju, kao i na ime kredita za “vodeni grad”.

Najveći kreditni dug Budva ima prema Komercijalnoj banci AD Budva, u iznosu od 3,7 miliona eura, od prije gotovo šest godina, na ime kojeg je založila Mediteranski sportski centar , a tu je i kredit koji vraća od kiparske kompanije “Numerico trejd limited” za nikada izgrađeni Vodeni grad na Toplišu.

Protiv budvanske Opštine, prema izvještaju Sekretarijata za zaštitu imovine, navodi revizor, pokrenuto je 199 sudskih sporova za nadoknadu štete, koji prema tužbenim zahtjevima iznose 20,2 miliona eura. „Takođe, protiv Opštine je pokrenuto i 124 sporova radi utvrđivanja prava svojine nad nepokretnostima, za koje je u određenim tužbenim zahtjevima navedena visina spora od 9,5 miliona, dok u najvećem broju tih zahtjeva nije naveden iznos“, ističe revizor u izvještaju napisanom poslije kontrole finansijske evidencije u Opštini Budva.

Od zemljišta 40,6 miliona eura

Za osam godina u opštinsku kasu se na ime prodaje “atraktivne imovine”, uglavnom zemljišnih kompleksa, slilo 40,6 miliona eura.

Sa druge strane, revizor navodi da je dug Opštine za Fond za obeštećenje bivših vlasnika, dostigao 2,5 miliona eura.

Opština je dužna da po Zakonu o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenja od prodaje državne imovine uplaćuje deset odsto u vladin Fond za obeštećenje. To, navodi se u tabeli revizora, Budva nije činila pet godina od 2008. zaključno sa 2012.

Piše kako je 2006. prodato imovine u vrijednosti 10,3 miliona eura, 2007. u vrijednosti 12,8 miliona.

Tokom te dvije godine Opštine je uredno uplatila procenat u Fond, a od tada, i pored milionskih prodaja nekretnina, to nije činila do 2013.

Prošle je godine, i pored činjenice da je prodala nekretnine za samo 937.000, u vladin Fond umjesto 93.000, uplatila 140 hiljada eura.

Bonus video: