Budva: Zbog poreskog duga, Opština stavila hipoteku na "Kraljičinu plažu"

Nekada elitnim, a sada praktično ruiniranim hotelom, gazduje grčka kompanija „Adriatic properties“, koja je prije osam godina uzela u višedecenijski zakup
55 pregleda 3 komentar(a)
Hotel Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotel Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.04.2015. 19:11h

Opština Budva stavila je hipoteku na hotel „Kraljičina plaža“ i dvije kamene vile u Miločerskom parku, kao mjeru osiguranja za naplatu nagomilanog poreskog duga od 78.085 eura hotelskog turističkog preduzeća „Miločer “.

Nekada elitnim, a sada praktično ruiniranim hotelom, gazduje grčka kompanija „Adriatic properties“, koja je prije osam godina uzela u višedecenijski zakup.

Iako HTP „Miločer “ izdaje u zakup pomenuti hotel, za šta dobija novac od „Adriatic propertisa“ ne postoji sa druge strane redovno izmirivanje poreskih obaveza prema državi.

Kompanija „Adriatic properties” je dugoročni zakupac Hotela „Sveti Stefan” i „Miločer ” i Hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu 2007. godine sa HG Budvanska rivijera odnosno HTP Miločer uzpodršku i saradnju sa Vladom Crne Gore, Ministarstvom održivog razvoja i turizma kao i Amanresorts BV, a uz garanciju osnivača, kompanije Aidway Limited. „Adriatic properties” je prema ovim ugovorima zakupio Hotele „Svet Stefan” i „Miločer ” kao i Hotel „Kraljičina plaža” na period od 30 godina. Aneksima zaključenim januara 2013.godine produžen je zakup Hotela „Sveti Stefan” i „Miločer ” sa 30 na 42 godine, dok je zakup Hotela „Kraljičina plaža” produžen sa 30 na 42, odnosno 90 godina.

Mogućnost da upisuje hipoteku na imovinu dok se ne naplati poresko potraživanje, u ovom slučaju poreza na nepokretnost kako je „Vijestima“ još ranije pojašnjeno u lokalnoj upravi, zasniva se odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

“Postupak prinudne naplate preduzima se kada poreski obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave, odnosno kada je poresko rješenje postalo izvršno. Predmeti prinudne naplate mogu biti novčana sredstva, novčana potraživanja, ili imovina poreskog obveznika U postupku prinudne naplate poreske obaveze, radi obezbjedjenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo”, navodi se, između ostalog, u Zakonu o poreskoj administraciji.

Novi hotel od osam spratova

Vlada CG je usvojila programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa za izradu urbanističko- arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja novog hotela Kraljičina plaža, kao i rekonstrukcija i dogradnja vila u miločerskom parku. Planirano je da se ruši stari hotel “Kraljičina plaža” i izgradi gotovo četiri puta veći objekat od osma etaža, sa 66 apartmana i 60 soba, ukupne visine 22 metra (podrum, dvije suternske etaže, prizemlje i četiri sprata).

Bonus video: