Budvanska opozicija: Ko smije da naplati komunalije Đukanoviću?

Naravno da hotel ’Avala’ neće i ne želi da plati komunalije. Ali znate šta je problem u tome? To što je stvarni vlasnik hotela ’Avala’ predsjednik DPS-a Milo Đukanović
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2011. 18:47h

Budvanska opozicija optužila je aktuelnu vlast DPS - SDP da ne smije da naplati komunalije od „privilegovanih pojedinaca, među kojima i od predsjednika DPS-a Mila Đukanovića”, za kojeg tvrde da je “vlasnik elitne ’Avale’”, te da su “nemoćni da se suprotstave podgoričkom građevinskom lobiju koji urniše Budvu.

Burna šestočasovna rasprava oko rebalansa budžeta, koji je usvojen većinom glasova, u prvi plan je izbacila dva potpuno dijametralna stava budvanske političke scene, na jednoj vlast - da Budva polako ulazi u stabilnije finansijske vode, i opoziciju, koja je ostala pri stavu da je stanje više nego alarmantno.

Uz naglasak da je realizovano 60 odsto planiranog budžeta, te da je rebalansom sa 57,7 miliona on sveden na 34,2 miliona eura, načelnik za finansije Mihailo Đurović je kazao da je “ova godina prekretnica, koja se neće pamtiti po investicijama i razvoju”.

”I pored vidljive štednje, situacija je i dalje veoma teška. Izrada sanacionog plana po modelu Ministarstva finansija se nameće kao potreba”, kazao je Đurović, navodeći da je budžet nelikvidan od februara prošle godine.

Dug veći nego što je cijena hotela

Činjenica da je Opština od planirana 22 miliona eura na ime komunalija od građevinskih preduzetnika inkasirala svega 13,2 miliona, bila je inicijalna kapisla da se započne rasprava ko su ti pojedinci koji ne plaćaju komunalije.

“Naravno da hotel ’Avala’ neće i ne želi da plati komunalije. Ali znate šta je problem u tome? To što je stvarni vlasnik hotela ’Avala’ predsjednik DPS-a Milo Đukanović i on neće da plati komunalije. Mislite da ima neko hrabrosti da mu naplati komunalije. Kako će da mu traži kada su ga odavde svi predložili za predsjednika partije. Da li ima negdje u svijetu da neko duguje više za komunalije nego što je dao za kupovinu hotela, kao što je to u slučaju ’Avala’. Naš opštinski problem je što postoje privilegovani pojedinci kojima se to može”, kazao je šef odborničkog kluba SNP-a Mijomir Pejović.

Vlast ne smije da naplati komunalije od podgoričkog lobija, koji je urnisao Budvu

Njegov partijski kolega Mihailo Backović je, osvrćući se na dugovanje Opštine prema Prvoj banci, naveo da „dugovati banci braće Đukanović nije lako, jer oni imaju mehanizme naplate, ali naplatiti od Đukanovića, njihovih prijatelja, kumova, partijskih drugova komunalije mnogo je teže“.

75 odsto budžeta odlazi preko cesija i kompenzacija, što je alarmantno i to stanje bi trebalo Vlada da prekine, raspusti ovu Skupštinu i izabere novu

Načelnik Đurović je kazao da je dug prema Prvoj banci preuzeta obaveza za gradnju bulevara i zgrade Univerziteta, te da je 60 odsto izmiren, i da je to jedna od glavnih stavki blokade trezora.

Božidar Vujičić (SNP) istakao je da „75 odsto budžeta odlazi preko cesija i kompenzacija, što je alarmantno i to stanje bi trebalo Vlada da prekine, raspusti ovu Skupštinu i izabere novu”.

Žarko Mihović iz DPS-a je dodao “da nije u redu depresivno projektovati budžet, već razvojno razmišljati”.

“Ova svjetska kriza je šansa da naučimo kako se treba ponašati, šta treba manje trošiti, na čemu obratiti posebnu pažnju i da se u takvim uslovima, adekvatno ponašamo”, kazao je Mihović.

Euri anonimnim sportistima

Gotovo jednoipočasovnu raspravu izazvala je stavka u rebalansu budžeta, gdje je Opština za ovu godinu za sport od projektovana tri izdvojila 1,5 miliona eura.

“Milion i po eura ide za anonimne bjelosvjetske sportiste koje angažujemo, a najmanje ide na djecu i omladince. Dođu ovdje, budu godinu-dvije, uzmu stan, honorare od po 30 do 40 pa i više desetina hiljada eura i nestanu”, kazao je Mijomir Pejović.

Stevan Džaković je rekao da “taj novac ide za glasačku mašineriju DPS”.

“Pare idu u sport, omladina se zamajava da nešto uspijeva, građanima se mažu oči da je taj neki klub odličan. Mislim da ni Madona, ni Rolingstonsi, niti sportisti kojima plaćate ugovore stotinu hiljada eura, po mom mišljenju, ne reprezentuju ovaj grad, ali je to korist pojedinaca u Budvi”, kazao je Džaković.

Nekadašnji trener Odbojkaškog kluba „Budvanska rivijera“ Cvetko Pajković poručio je da treba i naredne godine više novca opredijeliti za sport.

TQ plaza - šteta ili korist

I dok je opozicija, razmatrajući izvještaj o izgradnji poslovno-komeracijalno-turističkog centra „TQ plaza” ostala pri stavu da je to štetan posao za Opštinu, te primjer organizovanog kriminala i korupcije, iz vlasti su jasni da je imovina metropole turizma uvećana za gotovo osam miliona eura. Gradonačelnik Lazar Rađenović uvjeren je da je direktna korist Opštine od prve faze izgradnje tog centra 7,8 miliona eura samo u prvoj fazi njegove realizacije.

“Budva je dobila najmoderniji poslovni objekat koji je poslije Porto Montenegra i najveći aktivni investicioni projekat na primorju. Uvećali smo imovinu za 120 parking mjesta i 6.843 kvadrata poslovnog prostora. Obaveza investitora, ’Trejd junika’, je da tokom druge faze izgradi još 4.543 kvadrata poslovnog prostora i 250 parking mjesta.

Moj odnos će biti da štitim interese Opštine i istrajem na ispunjenju svih obaveza investitora na koje se ugovorom obavezao”, kazao je Rađenović. Pejović je kazao da o kakvom se projektu radi dovoljno govori to što se on u specijalnom tužilaštvu vodi kao slučaj „Zavala II“.

TQ plaza

“Studenti na Pravnom fakultetu bi trebalo da proučavaju ovaj slučaj kao primjer štetnosti samo za jednu stranu, a oni na Ekonomskom kao primjer pogubnog vođenja jedne jednostavne investicije”, kazao je Pejović.

Vujičić i Džaković su ponovili da je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji, navodeći da je cijeli posao zaključen bez saglasnosti Skupštine opštine. Đorđe Vujović iz NOVE kazao je da je Opština, pozivajući se na metodologiju izvještaja koju su primijenili u izvještaju procjenitelji, trebalo umjesto sedam, da zaradi 37 miliona eura, jer je od cijelog posla “Trejd junik” dobio nekretnine u vrijednosti od 140 miliona eura.

Bonus video: