"Budvanska rivijera" od zakupca traži da izmiri dug: Platite ili vraćamo Sveca

“Budvanska rivijera”, koja je čak zaprijetila i preispitivanjem samog ugovora traži i da se plati dug za porez
95 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Arhiva Vijesti
Sveti Stefan, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.07.2011. 08:48h

Hotelska grupa "Budvanska rivijera" uputila je uoči vikenda hitnu obavijest zakupcu elitnih hotela „Sveti Stefan“, „Miločer“ i „Kraljičina plaža“ , kompaniji “Adriatic properties” da će, ako u roku od osam dana ne izmiri dug od 772 hiljade eura na ime zakupnine i neplaćenih poreza, pred nadležnim sudom zatražiti pokretanje postupka raskida ugovora.

Obavijest u koju su “Vijesti” imale uvid proslijeđena je na adresu ministra turizma i održivog razvoja Predraga Sekulića te njegovih pomoćnika, kao i svih pet članova borda direktora najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori.

"Budvanska rivijera”, koja je čak zaprijetila i preispitivanjem samog ugovora, osim zakupnine za posljednji kvartal, traži i da se plati dug za porez.

"U slučaju nepoštovanja po našoj obavijesti bićemo prinuđeni da svoja prava iz ugovora o zakupu, koja se odnose na hotele “Sveti Stefan” i Miločer” ostvarujemo kod nadležnog suda", navodi se u urgentnom dopisu dostavljenom ovoj kompaniji, kao i Vladi koja je posredovala prije četiri i po godine u izdavanju u zakup Sveca - zaštitinog znaka crnogorskog turizma.

U slučaju nepoštovanja po našoj obavijesti bićemo prinuđeni da svoja prava iz ugovora o zakupu, koja se odnose na hotele “Sveti Stefan” i Miločer” ostvarujemo kod nadležnog suda

Nakon što je još krajem januara sličnim dopisom “Budvanska rivijera “ uspjela da izmiri dug od pola miliona eura, koliko su Grci dugovali na ime zakupa, dugovanja su se od tada polako nagomilavala, da bi sve kulminiralo prije par dana, kada je menadžment hotelske grupe uputio upozoravajući dopis “Adritic propertisu”, podsjećajući ga na neizmirene obaveze koje su fakturisane i po zakonu tačno određene na taj iznos.

U “Adritic propertisu” “Vijestima” su potvrdili da postoje izvjesna dugovanja, ali da su u toku pregovori sa “Budvanskom rivijerom” oko umanjenja toga duga.

"Postoje konkretne okolnosti, jer blok 25 u gradu hotelu “Sveti Stefan”, ne našom krivicom nije završen, tako da je to jedan od razloga zbog čega smo započeli pregovore oko umanjenja te sume", naveli su u “Adritic propertisu”.

Portparol “Budvanske rivijere” Vesna Lagator kazala je da je “tačno je da u ovom trenutku postoje izvjesna finansijska dugovanja, ali se nadaju da će ta potraživanja u predviđenom roku, a u skladu sa ugovorom biti regulisana”.

Ugovorom o zakupu hotela „Sveti Stefan“ i „Miločer“ sa agencijom “Adriatic propertis” utvrđena je dinamika plaćanja, koja je podijeljena u četiri jednake rate

Vlada je prije četiri i po godine dala u zakup crnogorske elitne hotele “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža” na 30 godina kompaniji “Adritic propertis” koja je singapurskoj kompaniji “Aman rizorst” povjerila da bude hotel menadžer. Od prije dvije i po godine u projekat ulazi grčka “Restis grupa” koja uspijeva, osim bloka 25, gdje je nekada bio restoran, kockarnica i kuhinja, da završi veći dio ostrva i otvori ga ove sezone za komercijalne goste.

Zakupac se ugovorom obavezao da na ime godišnje zakupnine u periodu rekonstrukcije hotela, plaća 1,96 miliona eura, od kojih 670 hiljada pripada HTP ”Miločer”, na ime zakupa hotela “Kraljičina plaža”, dok ostatak ide “Budvanskoj rivijeri” za zakup “Svetog Stefana“ i “Vile Miločer”.

Novac za završetak projekta Grci su obezbijedili od Evropske banke za obnovu i razvoj, čiji je odbor direktora u oktobru prošle godine odobrio 37 miliona eura kredita za završetak projekta na Svetom Stefanu, Miločeru i Kraljičinoj plaži. Novac od kredita, koji se već “povlači” u tranšama iskorišten je za završetak rekonstrukcije Svetog Stefana. Kompletan projekat rekonstrukcije vrijedan je više od 90 miliona eura, a podrazumijeva gradnju rizortsa na površini od 68 hiljada kvadratnih metara. Planirano je da projekat bude realizovan u dvije faze, od kojih je prva već završena i obuhvata obnovu hotela “Miločer” i “Svetog Stefana”, a druga izgradnju novog hotela “Kraljičina plaža”.

Restis grupa: Ne idemo nikud, već širimo biznis

Iako se uveliko spekuliše da će grčka „Restis grupa“ već u septembru spakovati kofere i napustiti Sveti Stefan, u ovoj kompaniji „Vijestima“ je rečeno da su to dezinformacije, te da oni ostaju u Crnoj Gori.

"Ne da nećemo napustiti projekat, nego namjeravamo da do septembra proširimo svoja ulaganja u Crnoj Gori", saopštili su iz ove kompanije. Ipak, spekulacije su počele nakon minulih dešavanja i protesta mještana i Mitropolije crnogorsko-primorske oko rekonstrukcije crkve Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu.

U jeku medijske pompe, nakon što su se mještani sukobili sa policijom, te podjele unutar Vlade oko sudbine nelegalno nadzidanog dijela svetinje, Grci su zaprijetili da će napustiti Crnu Goru. S tom namjerom je i bila najavljena konferencija za novinare, gdje je, navodno, trebalo da tu svoju namjeru objelodane, ali dva dana uoči održavanja konferencija je otkazana.

Navodno, Grci su dobili čvrsta uvjeravanja od Vlade da će, kao što je i učinjeno, biti postignut dogovor sa Mitropolijom oko načina rekonstrukcije porušene crkve u istočnom dijelu grad-hotela, čija bi obnova trebalo da započne već u oktobru.

Bonus video: