Bulajić: Male HE samo za odabrane

Komisija je prošle sedmice vodotoke dodijelila biznismenima Tomislavu Čelebiću, premijerovom bratu od ujaka Milovanu Maksimoviću, premijerovom kumu Vuku Rajkoviću...
133 pregleda 5 komentar(a)
Dragomir Bulajić
Dragomir Bulajić
Ažurirano: 08.08.2016. 19:21h

Firma Haider extrem energy (HEE) proširila je krivičnu prijavu protiv Vlade na tendersku komisiju, jer je, kako su naveli, znala da se u Specijalnom tužilaštvu vode istražnje radnje zbog raskida ugovora o gradnji malih hidroelektrana (mHE) na vodotokovima Bistrica i Bjelojevićka sa tom kompanijom, a ipak je izabrala ponuđače za te vodotoke.

Izvršni direktor firme HEE Dragomir Bulajić kazao je “Vijestima” da je krivična prijava proslijeđena državnom tužiocu i obaviješteno Ministarstvo ekonomije. Kako je rekao, osnov za proširenje krivične prijave je objavljivanje rang liste ponuđača za vodotokove Bistrica i Bjelojevićka, što je za HEE neprihvatljivo.

Komisija je prošle sedmice vodotoke dodijelila biznismenima Tomislavu Čelebiću, premijerovom bratu od ujaka Milovanu Maksimoviću, premijerovom kumu Vuku Rajkoviću...

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je u aprilu ove godine predmet i pokrenulo izviđaj po tužbi HEE protiv Vlade. Iz HEE tvrde da su ispunjavali ugovorne obaveze, a da je Vlada opstruirala ugovor.

Vlada je u maju 2013. godine raskinula ugovore za vodotokove Bistrica i Bjelojevićka sa HEE.

Bulajić je kazao da je očekivao ovakvu reakciju Ministarstva ekonomije, jer je poziv objavljen u maju, sa planiranom predajom ponuda 18. juna i objavljivanje rezultata 1. avgusta, kada počinje sedmica godišnjih odmora.

“Ovo može uraditi samo institucija kojoj nije cilj dobiti dobru ponudu i respektivnog investitora, već joj se žuri da predloži odabrane kompanije, koje su bez ikakvog iskustva u građenju hidroenergetskih objekata. Kako bi prividno ispunili uslove iz javnog poziva u njihovim konzorcijumima je i poneka strana kompanija (iz Hrvatske), koje kao imaju referencu. Nisu ni to trebali, jer se javio dirigovano samo jedan konzorcijum po vodotoku, pa bi i bez tih bodova bili prvorangirani”, smatra Bulajić.

Kako je dodao, uz pripremu koju su imali i uz saradnju sa Ministarstvom ekonomije uključili su odabrane ljude, “braću i kumove”.

“Sve je završeno prije dva mjeseca koliko je trajao javni poziv. U orkestriranom odnosu prema svakome ko je i imao namjere da učestvuje u davanju ponuda, direktnim kontaktom odbijali su ga. Ovo je moj zaključak nastao na vlastitom iskustvu u razgovorima sa administracijom Ministarstva ekonomije, posljednje tri godine, a sa opštinom Mojkovac više od četiri godine”, kazao je Bulajić.

Za ovu tvrdnju, kako dodaje, imaju dokaze koje će dati tužilaštvu. On je ukazao da u odluci tenderske komisije stoji konstatacija da je idejnim rješenjem predviđeno realno iskorištenje.

“Ako se osvrnemo na ovu konstataciju, koju je u krajnjem slučaju dala nekompetentna komisija u tehničkom smislu i na odgovor Ministarstva ekonomije na naše konkretne primjedbe na elaborate HMZCG (i sami su rekli da su procjene grube), koji su služili potencijalnim ponuđačima da urade ponude, stvara se utisak kod ljudi koji se bave energijom da je sve isplanirano u kuhinji Ministarstva ekonomije”, naveo je Bulajić.

Iz HEE poručuju da će braniti svoje interese U Crnoj Gori ili EU. HEE je austrijsko-bosanska kompanija.

Dogovor pravi štetu za državu od 420 miliona za 30 godina

Prema riječima Bulajića, rezultat na kraju ovog javnog poziva, koji u žurbi želi Ministarstvo ekonomije da realizuje sa prvorangiranim, je porazan za budžet Crne Gore. „Umjesto da za pomenute vodotokove inkasira za godinu 20.000.000 eura (bez ulaganja i tako najmanje 30 godina) inkasiraće sa rješenjima prvorangiranih svega nešto preko 30% od pomenute sume. Činjenice koje su navedene u prethodnoj rečenici imaju za rezultat to da će država izgubiti 420.000.000 eura za vrijeme trajanja koncesija (30 godina)“, ocijenio je Bulajić.

Favorizovani bitniji od uglednih

HEE je, kako kaže, uz komentar koji su dali Ministarstvu ekonomije, priložio stav svjetskih uglednih stručnjaka (Poyry i Dr Zojer), koji su potvrdili njihove rezultate da je dokumentacija HMZCG samo dobra polazna oslova.

“Vlada Crne Gore u obrazloženju o opravdanosti izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, navodi kompaniju Poyry kao referentnu veličinu. Zaključak je sada u redu, a kada smo mi u pitanju, ne vrijede analize ugledne kompanije”, kaže Bulajić.

Smatra da im očigledno HEE ne odgovara, jer ne pripada kategoriji koja je favorizovana, bez razlike što su uložili veliki novac i što imaju znanje da naprave hidrocentrale za 21 vijek. “Sve projekte za oba vodotoka (Bistrica i Bjelojevićka) HEE je uradio sa puno više podataka nego gruba procjena HMZCG. Oni se nalaze uz još 20 vodotokova u Crnoj Gori u Vladi i sigurno se koriste u određene svrhe za odabrane ljude”, naveo je Bulajić.

Bonus video: