Čarapić i Mitrović i dalje ćute o Telekomu

Zaključak Odbora za bezbjednost i odbranu u februaru je bio da dvije državne institucije najkasnije do maja dostave informacije o dosadašnjem toku istrage
4 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 19:49h

Predstavnici Instituta alternativa upozorili su Vrhovno državno tužilaštvo i Upravu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma (USPNFT) da nijesu u predviđenom roku dostavili informacije Skupštini o aktivnostima u vezi s ispitivanjem eventualne korupcije u toku i nakon privatizacije Telekoma.

Iz te NVO su podsjetili da je zaključak skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu u februaru bio da te dvije državne institucije najkasnije do maja dostave informacije o dosadašnjem toku istrage, ali se to ni do danas nije desilo.

Tada je Odbor obavio kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca i direktora USPN, Ranke Čarapić i Predraga Mitrovića, koji su preuzeli obavezu da u narednih par mjeseci informišu skupštinsko tijelo o daljim istragama, što nije urađeno.

“Takav odnos institucija prema zaključcima Odbora je neprihvatljiv i ukazuje na nepostojanje odgovornosti predstavnika izvršne vlasti pred poslanicima. Zaboravljanje obaveza utvrđenih zaključcima parlamentarnih radnih tijela uvreda je i za poslanike, članove Odbora, ali i Skupštinu u cjelini. Osim podsjećanja na tu obavezu, članovi Odbora bi trebalo da od Tužilaštva i USPNFT traže i obrazloženja oglušivanja na njihove zaključke i jasno osude ovakav odnos prema obavezama”, saopšteno je iz Instituta alternativa.

Oni smatraju da se radi i o propustu Skupštine i njenih radnih tijela i dovodi u pitanje djelotvornost parlamentarnog nadzora, jer se, kako su ocijenili, zaključci Odbora nakon kontrolnih saslušanja uglavnom svode na uopšteno ohrabrivanje nadležnih da sprovedu aktivnosti koje i inače spadaju u njihov djelokrug rada.

U međuvremenu je Skupština formirala Anketni odbor za parlamentarnu istragu slučaja korupcije u toj privatizaciji, koji je do sada održao četiri sjednice.

Petogodišnja istraga američkog Ministarstva pravde i Komisije za hartije od vrijednosti završena je prošle godine. Pokazala je da je Mađar telekom 2005. godine, preko tri bivša direktora od kojih su dvojica bili kasnije i u Odboru direktora Crnogorskog telekoma, podmitio najmanje dva Vladina predstavnika i "sestru visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom", kojoj je pripao dio ili cjelokupna suma od 580.000 eura preko lažnog konsultantskog ugovora za usluge koje nikada nijesu pružene.

Cilj korupcije je, kako je utvrđeno, bio da mađarska kompanija dođe do vlasništva preko 70 odsto akcija tadašnjeg Telekoma Crna Gora, što im je omogućilo kompletnu kontrolu nad kompanijom i njenom infrastrukturom.

Ukupna koruptivna isplata iznosila je 7,35 miliona eura, a osmislila su je tri bivša direktora Mađar telekoma, protiv kojih je Komisija za hartije od vrijednosti SAD pokrenula građansku parnicu, dok je proces protiv Dojče i Mađar telekoma obustavljen sklapanjem ugovora o poravnanju, na osnovu kojeg će te dvije kompanije platiti 95 miliona dolara kazne zbog koruptivnih ugovora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Galerija

Bonus video: