Carević stopirao žičaru, investitori ogorčeni traže odštetu od pet miliona eura

Kompanija „Cable Car Montenegro“, koja treba da gradi žičaru od Bečića do Brajića, tužiće Opštinu jer ne može da počne radove pošto je gradonačelnik stopirao odluku o eksproprijaciji zemljišta
20070 pregleda 21 komentar(a)
Gradnja kasni 11 godina: Idejni projekat žičare, Foto: Cable Car
Gradnja kasni 11 godina: Idejni projekat žičare, Foto: Cable Car
Ažurirano: 19.07.2019. 15:41h

Kompanija „ Cable Car Montenegro“ tužiće Opštinu Budva i zatražiti nadoknadu štete od najmanje pet miliona eura, nakon što je gradonačelnik Budve Marko Bato Carević „skinuo“ sa dnevnog reda skupštinske sjednice zakazane za ponedjeljak odluke o utvrđivanju javnog interesa kojom je bila predviđena eksproprijacija gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi od 2.1 kilometara Bečići – Brajići , kuda je trebala da bude izgrađena žičara.

U otvorenom pismu, koje je kompanija uputila prvom čovjeku Budve, a u koje su „Vijesti“ imale uvid, Carević je optužen da je samovoljnom odlukom prekršio zakon i stopirao milionski vrijedan projekat.

Ovim je nastavljena agonija, koja traje punih 11 godina, od kada je promovisana ideja o žičari, koja je napokon trebala da bude realizovana donošenjem skupštinske odluke.

„Budući da postoji niz otvorenih pitanja, posebno kod vlansika zemlje na kojem bi trebalo da se gradi žičara i da u odnosu na predloženu odluku oni imaju primjedbe , smatram da je potrebno dodatno vrijeme za pronalaženje rješenja koje će biti od punog interesa za sve strane. Stoga povlačnim predmetnu odluku sa dnevnog reda 27. sjednice Skupštien opštine“, naveo je Carević u pismenom dopisu.

Iz "Cable Car Montenegro“ odgovorili su oštro, navodeći da takvim postupkom Carević je prekršio zakon i da se ni po čemu ne razlikuje od svojih prethodnika.

„„Cable car Montenegro“ osnovan je u februaru mjesecu 2008. godine, sa ciljem da realizuje investicionu ideju izgradnje žičare na realiciji Bečići – Brajići. Sa ovom idejom upoznati su još tada svi nadležni organi Opštine i Vlade i zajednički utvrđeno da ovakav projekat ima ogroman značaj za budući razvoj turističke privrede Budve i Crne Gore. Nakon usvajanja urbanističko – tehničkih uslova od strane Opštine Budva za trasu žičare sa svim pratećim sadržajima, naša firma je izradila fizibiliti studiju, projektni zadatak za žičaru, napravila tehničku dokumentaciju geološkog ispitivanja terena za trasu žičare sa ovlašćenim i relevantnim organizacijama iz ove oblasti, angažovala u svijetu najpoznatiju firmu „Doplemajer“ iz Beča (Austrija) za projektovanje i izgradnju žičara, koja je napravila idejni projekat navedene žičare“, navode iz Cable Car Montenegro.

Dodaju da su raspisali tender za izradu glavnog projekta žičare i nakon toga prihvatila ponudu i projekat austrijske firme „Doplemajer“.

„Naručili smo i prihvatili glavni projekat i reviziju projektne dokumentacije žičare Bečići-Brajići, na osnovu Odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa iz septembra 2014. Projekti i revizije su urađeni u svemu u skladu sa važećim zakonima i propisima uz poštovanje najviših standarda struke iz ove oblasti.Važno je istaći da je Opština Budva u okviru svoje nadležnosti još 2008. utvrdila javni interes za realizaciju ovog projekta i te godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je utvrđena potpuna i djelimična eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje žičare. Skupština Opštine Budva je donijela i odluku o pristupanju u suvlasnički odnos u svojstvu osnivača Opštine Budva u „Cable car Montenegro“ i da njen ulog bude opštinsko zemljište u vrijednosti od 209.963 eura po procjeni nadležne opštinske komisije za procjenu tržišne vrijednosti zemljišta iz avgusta 2008. Na glavni projekat žičare Bečići – Brajići saglasnost je dao i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture“, navode iz ove kompanije.

Posebno ističu da je procjena opštinskog i zemljišta planiranog za eksproprijaciju izvršena u vrijeme kada su tržišne vrijednosti nekretnina bile na najvećem nivou i da će se suvlasnički odnos Opštine formalizovati na osnovu posebnog pravnog akta o pristupanju Opštine kao ulagača.

„Predviđeno je da se suvlasnički odnos sa Opštinom formalizuje u vrijeme kada se i ostalo eksproprisano zemljište bude upisalo na zajedničku firmu „Cable Car Montenegro“

Zbog javnosti naglašavamo da do danas Opština nije imala nikakvih finansijskih izdataka ili ulaganja povodom projekta ove žičare. Naša firma je do danas uložilla u cjelokupni kapital društva, iznos od preko 1.400.000 eura. Osim angažovanja sredstava za obimnu i zahtjevnu projektnu dokumentaciju naša firma je deponovala na poseban račun Ministarstva finansija Vlade CG iznos od 483.680 eura, na osnovu sporazuma zaključenog sa Opštinom od novembra 2015. , koja nije imala raspoloživa budžetska sredstva za eksproprijaciju potrebnog i predviđenog zemljišta za gradnju žičare. Isplatili smo, takođe na osnovu ugovora sa Opštinom Budva dio suvlasnika zemljišta koji su prihvatili procijenjenu tržišnu vrijednost zemljišta. Sve zakonske obaveze i više od toga do danas je ispunila naša firma u želji i namjeri da realizuje ovaj zahtjevan ali i veoma značajan projekat od interesa za čitavu društvenu zajednicu“, ističu iz kompanije.

Naglašavaju da do danas Opština Budva nije ispunila zakonske uslove i izvršila ekproprijaciju, planom predviđenog zemljišta i pored svoje skupštinske odluke još od 2008. godine kojom je utvrđen javni interes za to.

„Pored ove, Skupština Opštine je kasnije donijela nekoliko dopunskih odluka, ali zbog izostavljanja nekih parcela i nezavršene parcelacije, do danas nije donijeta validna odluka o eksproprijaciji. Odlukom Carevića da sa dnevnog reda skine konačne, katastarski usaglašene i na Zakonu osnovane Odluke o utvrđivanju javnog interesa – odluke o eksproprijaciji, stopiran je proces izdavanja građevinske dozvole za ovaj važan projekat. Ovakvim postupanjem, veoma jasno i svjesno Carević krši zakon jer odbija da primijeni Zakon o eksproprijaciji, direktno nanoseći nemjerljivu i nenadoknadivu štetu našoj kompaniji, Opštini Budva i čitavoj zajednici. Očekivano negovovanje vlasnika zemljišta predviđenog za eksproprijaciju nema nikakvog zakonskog, a ni materijalno-finansijskog utemeljenja jer je Zakon o eksproprijaciji jednak za sve građane Crne Gore, a obaveza SO Budve je bila da ga primijeni“, poručuju iz ove kompanije

Oni navode da ih posebno nas vrijeđa ovakav odnos Opštine Budva sa Carevićem na čelu koja je ovakvim svojim postupanjem po ko zna koji put zaustavila i srušila jedan značajan i društveno opravdan projekat i zarobila značajna deponovana finansijska sredstva njihove.

„Duboko smo uvjereni da bi u svakom normalnom društvu koje prepoznaje svoje interese i počiva na primjeni zakona ovakav projekat bio realizovan odmah i bez odlaganja. Nažalost kod nas, u našoj Budvi ovako vrijedan projekat ne možemo realizovati evo punih 11 godina. I na kraju, gospodine Predsjedniče, morate biti duboko svjesni da ste svojim direktnim postupanjem suprotno zakonu uspjeli da blokirate veoma važan projekat, iako ste bili puni hvale za njega. Ovakvim postupanjem, Carević je pokazao da se ni u čemu ne razlikuje od svojih prethodnika kojima se projekat izuzetno dopadao, ali su, kao i on uradili sve da se ne realizuje. Vašom ličnom odlukom, koja je, ne samo suprotna zakonu, nego i dobroj praksi i odgovornosti koju ste morali imati kao prvi čovjek grada, nanijeli ste štetu našoj kompaniji, ali sada i Opštini Budva i svim njenim građanima, jer će naša kompanija ovog puta, bez odlaganja zatražiti sudsku zaštitu za naknadu materijalne štete i izgubljene dobiti, koji iznos je debelo premašio iznos od 5.000.000 eura koji iznos će biti precizno naznačen u samoj tužbi“, zaključuju iz ove kompanije.

Tvrde da bi žičara obogatila turističku ponudu Budve

Ideja i projekat žičare Bečići - Budva u dužini od dva kilometra sa 14 nosećih stubova, predviđa da se savladava visinska razlika od 730 metara za vrijeme od sedam minuta.

„Projekat žičare ima za posljedicu povezivanje djelova opštine sa prirodnim zaleđem i razvoj turizma na novim lokacijama u opštini, obogaćivanje turističke ponude jer bi se ovom žičarom moglo prevoziti 1000 putnika za sat vremena. Stavljanje u funkciju turizma, kulturnog i istorijskog spomenika, tvrđave Kosmač, za koju je urađen na našu inicijativu biznis plan integralne rehabilitacije i revitalizacije, revitalizaciju brajićkih sela i izgradnju eko-golf terena u Brajićkom polju, obnovu starog austrijskog puta za pješačke i mount-biking ture, izgradnju terena za sport i rekreaciju i objekata za zdravstveni turizam“, navode iz Cable Car Montenegro.

Bonus video: