CBCG: Bankarski sistem stabilan i siguran

Ističu da situacija u Atlas i Invest banci Montenegro nije imala negativne posljedice na poslovanje ostalih banaka
1088 pregleda 15 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Shutterstock
Centralna banka, Foto: Shutterstock

Situacija u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM) nije imala negativne posljedice na poslovanje ostalih banaka, a evidentirani rast depozita, u periodu nakon uvođenja privremene uprave, potvrđuje da je očuvano povjerenje u sistem, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

„Nivo depozita u 14 licenciranih banaka u Crnoj Gori je na 30. januar ove godine iznosio 3,45 milijardi eura , što je oko 25 miliona eura više u odnosu na njihov iznos 7. decembra, kada je uvedena privremena uprava u Atlas i IBM banci“, navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet CBCG je danas na sjednici razmatrao aktuelno stanje u bankarskom sektoru i konstatovano da je on stabilan i siguran i sa dobrim parametrima likvidnosti i solventnosti, i pored poznate situacije u dvije nesistemske banke.

„Likvidna aktiva banaka je na izuzetno visokom nivou i ona na 30. januar iznosi 938 miliona eura“, kazali su predstavnici CBCG.

Oni su podsjetili da je bankarski sektor u prošloj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat, pa je neto dobit na nivou sistema iznosila 28 miliona eura.

„Rezultat bi bio i dodatno bolji da dvije banke nijesu poslovale sa gubitkom od oko 23 miliona eura, što je pogoršalo agregatni rezultat. Nastavljen je trend pada nivoa loših kredita i kamatnih stopa“, poručili su iz CBCG.

Kada je u pitanju isplata garantovanih depozita za klijente Atlas i IBM banke, koja je počela u ponedjeljak, iz CBCG su saopštili da se ona realizuje efikasno i u skladu sa zakonskim procedurama.

Savjet CBCG je ocijenio pozitivnom činjenicu da se veliki broj deponenata odlučuje da povraćeni novac opet položi na štednju.

Savjet je usvojio i izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za decembar.

„Konstatovano je da su aktivnosti CBCG tokom tog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim prošlogodišnjim programom rada vrhovne monetarne institucije“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: