CBCG: Feman se može žaliti sudu na brokera

Ciljnu kontrolu Prve banke Centralna banka je, kako se dalje navodi u reagovanju, izvršila neposrednom kontrolom 26. jula 2012. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2012. 17:11h

Povodom teksta “Nije kriva Prva već broker'” , reagovala je Centralna banka Crne Gore.

“Povodom pisanog obraćanja i javnog istupanja zastupnika firme Feman DOO, iz Jagodine, u vezi s problemom po osnovu prodaje akcija Elektroprivrede Crne Gore u vlasništvu firme Feman DOO, u Centralnoj banci Crne Gore održan je 24. 07. 2012. godine sastanak predstavnika Centralne banke i zastupnika firme Feman DOO. Nakon upoznavanja i komentara od strane zastupnika firme Feman DOO o konkretnom problemu u vezi sa naplatom sredstava po osnovu prodaje akcija Elektroprivrede Crne Gore AD u vlasništvu firme Feman DOO, zaključeno je da Centralna banka, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, u najkraćem roku izvrši ciljnu kontrolu poslovanja Prve banke Crne Gore s tim u vezi”, ističe se u reagovanju Direkcije za odnose sa javnošću CBCG.

Ciljnu kontrolu Prve banke Centralna banka je, kako se dalje navodi u reagovanju, izvršila neposrednom kontrolom 26. jula 2012. godine. Predmet kontrole bilo je postupanje banke i način izvršenja obaveza prema klijentu Feman DOO iz Jagodine.

“Na osnovu činjeničnog stanja, utvrđenog sprovedenom kontrolom, konstatovano je da je 'gubitak' koji je pretrpio Feman DOO nastao iz njegovog poslovnog odnosa sa Holder broker-dilerom AD, koji sredstva Femana DOO, kao svog klijenta, nije zaštitio u skladu sa zakonom. Prema tome, u konkretnom slučaju radi se o sporu na relaciji klijent-broker, tj. na relaciji Feman DOO Jagodina-Holder broker-diler AD Podgorica, o čemu je zastupnik Feman DOO detaljno informisan u neposrednoj komunikaciji sa predstavnicima Centralne banke uz prezentovanje odgovarajućih dokaza. Ukoliko se smatra da povodom navedenog i dalje ima spornih pitanja, njihovo razrješenje može se tražiti u postupku pred nadležnim sudom”, kaže se na kraju reagovanja CBCG.

Podsjetimo, ovlašćeni predstavnik jagodinske firme Feman DOO Vasilije Miličković poručio je juče javno guverneru Radoju Žugiću „da je Prva banka (Ljerka Rondović) postupila po nalogu Holder brokera od 24. 12. 2009. da dostavi iznos sredstava 43.083 eura Femanu Jagodina, stečenih po osnovu prodaje akcija italijanskoj kompaniji A2A, pljačka se ne bi desila“.

„Vaša kontrolna komisija je imala više nego lak zadatak jer sam vas na tu okolnost i dokumentacijom koju sam dostavio 24. jula 2012. godine i potencirao u predlogu zapisnika... Priznajem da nijesam zatečen više nego površnom i vrlo tendencioznom informacijom koju ste sačinili isključivo sa željom da amnestirate Prvu banku i ukrijete njenu kriminalnu odgovornost i nezakonitu otimačinu vidljivu sa planete Mars, koju samo vi i vaša komisija ne želite da vidite“, naveo je Miličković.

Bonus video: