CBCG hoće zakon za lakši stečaj banaka

Savjet CBCG usvojio radnu verziju izmjena i dopuna zakona o stečaju i likvidaciji banaka. Iz CBCG tvrde da je izmjene tražila Svjetska banka da bi dala garanciju državi za kredit, kao i da to “nema veze sa Kneževićem”
651 pregleda 0 komentar(a)
Tvrde da su izmjene rađene zbog usklađivanja sa EU direktivama: CBCG, Foto: Arhiva Vijesti
Tvrde da su izmjene rađene zbog usklađivanja sa EU direktivama: CBCG, Foto: Arhiva Vijesti

Savjet Centralne banke (CBCG) juče je usvojio radnu verziju izmjena i dopuna zakona o stečaju i likvidaciji banaka na kojoj je, prema informacijama “Vijesti”, insistirala Svjetska banka (SB) da bi odobrila novu garanciju državi od 80 miliona eura za potrebe finansiranja budžeta o čemu su pregovori u toku. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nacrt izmjena i dopuna tog zakona je pripremljen i u cilju uvođenja stečaja u Atlas i IBM banci u vlasništvu Duška Kneževića. Iz vrhovne monetarne institucije, kojom rukovodi guverner Radoje Žugić, juče su “Vijestima” kazali da izmjene i dopune Zakona o stečaju i likvidaciji banaka nemaju nikakve veze sa situacijom u bankama Kneževića u kojima je uvedene prinudna uprava i zahtjevima SB, već je riječ o ispunjavanju obaveze države da uskladi zakonodavstvo sa evropskim direktivama.

“Današnja sjednica Savjeta nije zakazana po hitnom postupku, već je riječ o redovnoj sjednici. Sjednica je zakazana 21.12.2018. godine, u skladu sa poslovnikom o radu Savjeta CBCG i zakonom o CBCG, a prema dinamici realizacije aktivnosti iz programa rada CBCG. Na dnevnom redu sjednice, pored ostalih tačaka, bilo je i razmatranje radnih verzija nacrta zakona o kreditnim institucijama, nacrta zakona o sanaciji kreditnih institucija i nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o stečaju i likvidaciji banaka. Priprema radnih verzija pomenutih zakona nije uslovljena razlozima na koje upućujete u Vašim pitanjima, već je riječ o ispunjavanju obaveze države da svoje zakonodavstvo usaglasi sa direktivama EU”, odgovoreno je juče zvanično “Vijestima” iz CBCG.

Iz CBCG su objasnili da je programom pristupanja Crne Gore EU 2019-2020. planirano donošenje ovih zakona tokom četvrtog kvartala 2019. godine, dok je njihova primjena planirana od oktobra 2020. godine.

CBCG 7. decembra uvela je privremenu upravu u Kneževićevim bankama, koja je 10. decembra sprovela moratorijum na sva plaćanja, izuzev plata, penzija i socijalnih davanja. Moratorijum će trajati 45 dana, odnosno do 23. januara. Žugić je nedavno kazao da će svim klijentima koji imaju depozite u Atlas i IBM banci biti isplaćen novac u visini do 50.000 eura nakon isteka moratorijuma od 45 dana i da je tih 50.000 zakonom garantovani depozit. U zvaničnom saopštenju nakon sjednice Savjeta navedeno je da je, osim radne verzije izmjena i dopuna zakona o stečaju i likvidaciji banaka, usvojene i radne verzije nacrta zakona o kreditnim institucijama i nacrta zakona o sanaciji kreditnih institucija “Cilj pripreme radnih verzija zakona je usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa Direktivom 2013/36 EZ (tzv. CRD) u segmentima koji se odnose na pristup djelatnosti kreditnih institucija i investicionih društava, modalitete upravljanja tim institucijama i okvir za njihovu superviziju, kao i sa Direktivom 2014/49 EZ o uspostavljanju okvira za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicionih društava (tzv. BRRD). Usvajanjem Zakona o sanaciji kreditnih institucija, koje se očekuje krajem naredne godine, unaprijediće se pravni osnov za primjenu instrumenata za pravovremenu intervenciju u banci koja je u problemima kako bi se obezbijedio nastavak ključnih finansijskih i ekonomskih funkcija te banke, uz istovremeno ograničavanje uticaja propasti banke na ekonomski i finansijski sistem na najmanju moguću mjeru i uz minimalne mogućnosti da troškove sanacije, u krajnjem, snose poreski obveznici”, navodi se u saopštenju.

Atlas traži da se kaže koliko novca treba za dokapitalizaciju

Iz Atlas grupe su juče saopštili da očekuju od specijalnog državnog tužioca (SDT) Milorada Katnića da prestane da teroriše njihove zaposlene, te da je posljednji primjer takvog ponašanja pritvaranje službenice Atlas banke Biljane Bašović prije dva dana. Bašović je dugogodišnja službenica računovodstvenog sektora Atlas banke i kćerka Brankice Bašović, jedne od Kneževićevih najbližih saradnica.

“Ona se nedavno vratila sa trudničkog bolovanja, majka je male djece i nema nikakvog osnova da bude zadržavana u pritvoru. Ovakvi potezi SDT-a nastavak su pritiska na zaposlene u farsičnoj istrazi o navodnom pranju novca. To je sadašnja sumnja SDT-a, nakon što su mu pale u vodu sumnje o utaji poreza. Tako će i ove pasti u vodu, tim prije što SDT mora biti upoznat sa dokumentom Centralne banke koja je, provjeravajući poslovanje e-commerce servisa, ustanovila da se on u potpunosti odvija u skladu s propisima”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, privremena uprava u Atlas banci bi morala da djeluje u skladu sa propisima, pa su zato advokati Atlas grupe zatražili momentalno obustavljanje odluke o prodaji dijela pokretne imovine banke, jer će u suprotnom akcionari banke pokrenuti postupak pred sudom.

Navodi se i da su obavijestili privremenu upravnicu Tanju Terić da im dostavi iznos kapitala neophodna za ozdravljenje kako bi mogli dostaviti adekvatne dokaze o sposobnosti dokapitalizacije, ali da ona još to nije uradila.

Bonus video: