CBCG: Nije kriva Prva banka već broker

Vlasnik i direktor Holder brokera Dejan Vasović juče je negirao nalaz iz izvještaja CBCG i javno prozvao Prvu banku i službenicu
254 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2012. 18:27h

Centralna banka Crne Gore (CBCG), nakon ciljne kontrole Prve banke Crne Gore, utvrdila je da je firma Feman DOO iz Jagodine, nakon prodaje 5.200 akcija Elektroprivrede krajem septembra 2009. pretrpila “gubitak” od oko 17.000 eura koji je proistekao iz poslovnog odnosa sa Holder broker dilerom, a ne zbog propusta Prve banke koju je prethodno za to javno optužio poslanik u Skupštini Srbije i vlasnik Femana Miodrag Nikolić.

Vlasnik i direktor Holder brokera Dejan Vasović juče je negirao nalaz iz izvještaja CBCG i javno prozvao Prvu banku i službenicu koja svojevremeno nije postupila po njegovom nalogu i instrukcijama, a za svoje tvrdnje ponudio dokumentaciju.

“Holder broker diler nije novac svog klijenta Feman DOO zaštitio u skladu sa zakonom, odnosno, nije sredstva sa svog deviznog računa prenio na klijentski račun za saldiranje koji se izuzima iz prinudne naplate. Prema tome, u konkretnom slučaju, radi se o sporu na relaciji klijent-broker, tj. na relaciji Feman DOO Jagodina-Holder broker diler AD Podgorica”, ističe se u zaključku informacije CBCG, koja je uručena ovlašćenom predstavniku Femana Vasiliju Miličkoviću.

Prva banka CG je, kako su ranije saopštili iz Femana, svojevremeno blokirala ovlašćenog posrednika u prodaji akcija na berzi Holder brokera i suprotno važećim crnogorskim propisima sa klijentskog računa skinula nešto manje od 17 hilada eura njihovog novca.

Jelena Pavićević, direktorica korporativnih komunikacija Prve banke izjavila je nedavno “Vijestima” da je ta banka “u potpunosti realizovala uplatu firmi Feman, po osnovu navedene trgovine akcijama”.

Direktor Holder brokera Dejan Vasović izjavio je juče da ih je “službenik Prve banke Ljerka Rondović 24. decembra 2009. obavijestila da je njihov klijent Feman DOO iz Jagodine u postupku javne prodaje akcija EPCG ostvario priliv od 43.083,57 eura i da je banka na zahtjev klijenta Feman DOO, ova sredstva prenijela na devizni račun Holder boker dilera u cilju isplate navedenih sredstava našem klijentu”.

“Holder broker je istog dana dao nalog Prvoj banci za isplatu sredstava Feman DOO po instrukciji za plaćanje prema inostranstvu, koju je dobio od ovog klijenta. Međutim, banka, umjesto da izvrši nalog i obavi isplatu sredstava našem klijentu Feman DOO, ona je, nezakonito skinula sa našeg deviznog klijentskog računa sredstva u iznosu od 16.872,33 eura”, priča Vasović za “Vijesti”.

Isto pitanje da li je Prva banka odgovorna što prodavcu akcija nakon skoro tri godine nije isplaćen puni iznos prihodovanog novca “Vijesti” su u četvrtak poslale guverneru Žugiću, ali iz CBCG nijesu odgovorili.

Vasović je objasnio da su korespondenciju sa prvom bankom obavili mejlom te da su na isti način službenici Rondović dostavili instrukciju za plaćanje prema inostranstvu, koju je njima dostavio njihov klijent Feman.

“Prva banka je bila dužna da bez odlaganja, odmah postupi po dostavljenoj instrukciji i izvrši prenos sredstava na devizni račun klijenta Feman kod njegove banke u Jagodini.

“Prva banka je bila dužna da bez odlaganja, odmah postupi po dostavljenoj instrukciji i izvrši prenos sredstava na devizni račun klijenta Feman kod njegove banke u Jagodini. Oni to nisu uradili, već su dio sredstava u iznosu od 16.872,33 eura nezakonito skinuli sa računa ovog klijenta, iako su u potpunosti bili obaviješteni da se radi o sredstvima klijenta Feman”, dodao je Vasović.

On kaže da su objavljene tvrdnje Jelene Pavićević, direktorice u Prvoj banci “proizvoljne i neosnovane jer iznos (43.083,57) sredstava Prva banka, po našem nalogu, nikada nije realizovala, što je vrlo jednostavno provjeriti isplatnim bankarskim dokumentom”.

“Ali, očigledno da oni taj dokument ne posjeduju, jer nisu postupili po našem nalogu za prenos sredstava klijentu Feman nisu izvršili isplatu ovih sredstava”, naglasio je Vasović.

On je dodao da su o ovom problemu blagovremeno obavijestili i CBCG “posebnim pismom u kojem smo tražili njenu intervenciju kod Prve banke, da banka izvrši uplatu preostalog dijela sredstava klijentu Feman, ali ta intervencija ni do danas nije uslijedila”.

“Posebno ističemo da na dva naša zahtjeva-urgencije, za refundaciju nezakonito skinutih sredstava, Prva banka uopšte nije ni odgovorila, pa je sasvim proizvoljna tvrdnja direktorice Pavićević, da je Prva banka u potpunosti izmirila obavezu prema klijentu Feman, uplatom na njihov račun u Srbiji, a nas banka o tome ni do danas nije obavijestila”, zaključio je Vasović.

Miličković: Žugiću, izađite iz živog blata!

Ovlašćeni predstavnik jagodinske firme Feman DOO Vasilije Miličković poručio je juče guverneru CBCG Radoju Žugiću „da je Prva banka (Ljerka Rondović) postupila po nalogu Holder brokera od 24. 12. 2009. da dostavi iznos sredstava 43.083 eura Femanu Jagodina stečenih po osnovu prodaje akcija italijanskoj kompaniji A2A, pljačka se ne bi desila“.

„Vaša kontrolna komisija je imala više nego lak zadatak jer sam vas na tu okolnost upoznao i dokumentacijom koju sam dostavio 24. jula 2012. godine i potencirao u predlogu zapisnika... Priznajem da nijesam zatečen više nego površnom i vrlo tendencioznom informacijom koju ste sačinili isključivo sa željom da amnestirate Prvu banku i ukrijete njenu kriminalnu odgovornost i nezakonitu otimačinu vidljivu sa planete Mars, koju samo vi i vaša komisija ne želite da vidite“, istakao je Miličković.

On je poručio guverneru da „ovakvim žmurenjem pred više nego jasnim činjenicama, štiteći Prvu bamku i njeno nedozvoljeno i nezakonito ponašanje, žrtvuje cjelokupan bankarski sektor“, na čemu nema pravo.

„Ukoliko bi ova informacija ostala na snazi i bila relevantna, CBCG širom otvara vrata hajdučiji, pljački i otimačini novca svih bankarskih klijenata u Crnoj Gori. Upravo iz tih razloga da bi se desio „zemljotres“ u crnogorskom bankarstvu pozivam vas, gospodine guverneru, da u što kraćem roku zakažete sastanak sa predstavnikom Prve banke (konačno da ih vidimo u našem društvu) sa predstavnikom Holder brokera na kojem ćemo razmotriti samo jednu jedinu tačku, a to je zašto Prva banka (Ljerka Rondović) nije postupila po nalogu Holder brokera od 24. 12. 2009“, predložio je Miličković.

On tvrdi da se u informaciji CBCG, upravo odgovor na to pitanje, „svjesno preskače-žmuri“. „To će dati nedvosmislen odgovor da je Prva banka stekla protivpravnu imovinsku korist od firme Feman Jagodina, koja je ni kriva ni dužna bila žrtveno jagnje novca žedne Prve banke osnovane 1901. godine.

Gospodine Žugiću, ukoliko ne iskoristite i ovu posljednju šansu, koju vam nudim, da izađete iz živoga blata, u koje ste svjesno, svojom voljom uskočili, bićete direktno odgovorni za urušavanje cjelokupnog bankarskog sistema Crne Gore i predmetom krivične prijave zbog zataškavanja i pokroviteljstva nezakonitog ponašanja Prve banke.... Gospodine Žugiću, nijesam zaslužio da me ovoliko ponizite i potcijenite vašom informacijom koju doživljavam kao uvredu, zaključio je Miličković.

Bonus video: