Vujačić: Prosječna zaduženost građana po gotovinskim kreditima 10,7 hiljada eura

Direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG je objasnio da su građani sa prosječnom platom od 511 eura mogli da podignu u gotovini i do 25.000 eura kod banaka, te da se moralo voditi računa o tome
3924 pregleda 4 komentar(a)
Vujačić, Foto: Zoran Đurić
Vujačić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.10.2019. 13:41h

Centralna banka je odlučila da ograniči gotovinske kredite, jer je analiza pokazala da su oni u stalnom rastu posljednjih pet godina.

To je saopštio danas direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG, Dejan Vujačić.

On je objasnio da su građani sa prosječnom platom od 511 eura mogli da podignu u gotovini i do 25.000 eura kod banaka, te da se moralo voditi računa o tome.

"Prosječna zaduženost građana je rasla i sada iznosi po gotovinskim kreditima 10,7 hiljada eura", rekao je Vujačić.

Povezani članci

09. Oktobar 2019.

Obuzdajte gotovinske kredite, ali u 2020.

On je kazao da pet banaka neće moci da odobrava ove kredite, odnosno, da će za njih važiti nove mjere.

Od januara oštrije mjere

Savjet CBCG je u ponedjeljak, 14. oktobra usvojio odluku o ograničavanju gotovinskih kredita koje će banke davati građanima, a čija će primjena početi od januara. Nacrtom je planirano od novembra, a nakon razgovora sa bankarima rok je pomjeren.

Definisano je da kod tih kredita, čiji je rok otplate duži od osam godina, banka mora tražiti kvalitetniji kolateralom (fiducija ili hipoteka na nepokretnostima, zalog na pokretnim stvarima ili finansijski instrumenti...)

Banke koje imaju visoku izloženost po osnovu ovih kredita sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina (preko 50 odsto sopstvenih sredstava banke) mogu ih odobravati građanima sa rokom otplate dužim od šest godina, uz uslov da je kredit obezbijeđen kvalitetnim kolateralom. Ovo ograničenje biće na snazi dvije godine.

Bonus video: