CBCG: Za moratorijum se prijavilo 61,43 hiljade korisnika kredita

Zahtjevi za moratorijum odnose se na ukupan iznos od 1,23 milijarde eura, što predstavlja 44 odsto ukupnih kredita u sistemu
2428 pregleda 4 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Za aktivaciju moratorijuma prijavilo se 61,43 hiljade korisnika kredita u iznosu od 1,23 milijarde eura, pokazali su preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

“Od 22. marta, kao prvog dana primjene odluke, do kraja marta, za aktivaciju moratorijuma se ukupno prijavilo 61,43 hiljade korisnika kredita, odnosno 48,2 odsto ukupnog broja”, navodi se u analizi koju je uradola CBCG na bazi podataka koje su dostavile banke.

Zahtjevi za moratorijum odnose se na ukupan iznos od 1,23 milijarde eura, što predstavlja 44 odsto ukupnih kredita u sistemu.

“Od ukupnog broja predatih zahtjeva za moratorijum, na građane se odnosilo 57,79 hiljada zahtjeva ili 94 odsto ukupnih, dok se 3,64 hiljade zahtjeva odnosio na preduzeća”, rekli su iz CBCG.

Iznos kredita građana za koje je predat zahtjev za moratorijum, prema podacima s kraja februara, iznosi 698,67 miliona eura, odnosno 51 odsto ukupnih. Prema dostupnim podacima s kraja februara o broju građana korisnika kredita banaka, to pravo je iskoristilo 47 odsto građana.

Kada je riječ o preduzećima, pravo na aktiviranje moratorijuma je iskoristilo 73,4 odsto, odnosno gotovo tri četvrtine kompanija koje su korisnici kredita crnogorskih banka.

“Od ukupno 4,96 hiljada preduzeća korisnika kredita, zahtjeve za moratorijum je predalo njih 3,64 hiljade. Iznos kredita za koja su predati zahtjevi za moratorijum za preduzeća iznosi 535,12 miliona eura, odnosno 37 odsto ukupnih”, precizirali su iz CBCG.

Proces prijava se, kako se zaključuje, nastavlja i već je izvjesno da će preko polovine potraživanja banaka biti obuhvaćeno moratorijumom.

Bonus video: