CBCG zbog EU mora više da potroši na putovanja i usavršavanja

Finansijskim planom predviđen prihod 9,77 miliona eura što je za 0,4 odsto manje u odnosu na projekcije ostvarenja prihoda do kraja 2010.
0 komentar(a)
cbcg, Foto: Luka Zeković
cbcg, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.01.2011. 11:38h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) prema Finansijskom planu za 2011. godinu, u koji su „Vijesti“ imale uvid, planirala je da u 2011. godinu prihoduje 9,77 miliona eura što je za 0,4 odsto manje u odnosu na projekcije ostvarenja prihoda do kraja 2010. godine, a na pozicije rashoda nalazi se 9,62 miliona, odnosno 0,1 odsto manje u odnosu na isti period.

Za troškove poslovanja opredijeljeno je 8,8 miliona eura i oni čine 92,3 odsto ukupnih rashoda. Najviše novca (57,44 odsto) će otići za troškove zaposlenih i to 5,5 miliona eura.

Bruto zarade zaposlenih planirane su u iznosu od 4,1 milion eura i one su povećane u odnosu na procjenu izvršenja za 2010. godinu (4,07 miliona)

"Za obezbjeđivanje nesmetanog rada bankarskog ombudsmana predviđene su 94 hiljade eura, što čini 1,05 odsto troškova poslovanja. Od ukupnog iznosa bruto zarada 62,5 hiljada eura se odnosi na godišnju bruto zaradu bankarskog ombudsmana i dva zaposlena koji obavljaju poslove za ostvarenje njegove funkcije" navodi se u Finansijskom planu.

Planirana tekuća rezerva CBCG projektovana na 146.000 eura

Doprinosi na bruto zarade i naknade zarada planirani su u iznosu od 495,7 hiljada eura, a za druga lična primanja namijenjeno je 327,3 hiljade od čega će 100.000 biti potrošeno za otpremnine. Naknade povećanih troškova zaposlenih planirane su u iznosu od 607,6 hiljada i veće su u odnosu na procjenu izvršenja za 2010. godinu (586,5 hiljada), a najznačajnije stavke u toj strukturi su troškovi službenih putovanja i stručnog usavršavanja.

"Troškovi stručnog usavršavanja veći su za 14,8 odsto u odnosu na projekcije izvršenja za 2010. godinu iz razloga što se očekuje intenzivnija obuka i dalje obrazovanje postojećeg stručnog kadra. Posebno se ističe potreba za stručnim osposobljavanjem zaposlenih, uvažavajući činjenicu sticanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU koji će se nezaobilazno odraziti na povećanje obima aktivnosti. Veliki broj centralnih banaka iz EU je ponudio pomoć i obuku kako bi se olakšao postupak pregovaranja poglavlja iz nadležnosti CBCG" navodi se u Finansijskom planu.

Planirana tekuća rezerva CBCG za 2011. godinu projektovana je na 146.000 eura i usmjeriće se na sredstva koja planom nijesu obezbijeđena ili su obezbijeđena u nedovoljnom iznosu, a o korišćenju tog novca odlučuje guverner.

Finansijski rashodi čine 740 hiljada eura, od čega je 400 hiljada planirano za kamate bankama po osnovu izdvajanja obavezne rezerve za koju se pretpostavlja da će se zadržati na nivou od 165 miliona eura, za kamate javnom sektoru namijenjeno je 280 hiljada i za kamate drugim finansijskim institucijama 60 hiljada.

Od kamata je planiran prihod od 2,8 miliona eura

U strukturi prihoda od naknada, koje se naplaćuju od banaka, se očekuje 6,1 milion, od provizije 151,4 hiljade, od operativnog lizinga 214,4 hiljade i od prodaje 360 hiljada eura. Od kamata je planiran prihod od 2,8 miliona eura što je za 2,8 odsto manje u odnosu na procjenu ostvarenja te kategorije do kraja 2010. godine. Od kamata na sredstva deponovana u inostranstvu planirano je 1,45 miliona, a od kamata na hartije od vrijednosti 1,4 miliona.

CBCG je prihode po osnovu kamata bazirala na pretpostavci da će se prosječna sredstva na njenim računima u inostranstvu raspoloživa za investiranje zadržati na nivou iz 2010. godine (ili da će blago rasti), da neće doći do bitnijih promjena u politici i strategiji investiranja sredstava u inostranstvu i da će se zadržati isti oblik investiranja na način što će se u kratkoročne depozite plasirati oko 85 odsto ukupnih raspoloživih sredstava, a u hartije od vrijednosti 15 odsto sredstava. CBCG pretpostavlja i da će na međunarodnom tržištu doći do blagog povećanja kamata na depozite u eurima koje su zbog krize bile niske u 2010 .godini, da će se depoziti Ministarstva finansija kretati na prošlogodisnjem nivou i da će se prihodi Fonda za zaštitu depozita neznatno povećati.

"Kod projektovanja prihoda od kamata na računima u inostranstvu pošlo se od pretpostavke da će se ukupni depoziti zadržati na prošlogodišnjem nivou ne uzimajući u obzir potencijalni rast BDP–a" objašnjeno je u Finansijskom planu.

Za telekomunikacione usluge 378.000 eura

I stavka operativnih troškova sa troškovima amortizacije koja je projektovana na 1,9 miliona veća je u odnosu na projekcije izvršenja u odnosu na 2010. godinu. U tu kategoriju spadaju troškovi održavanja osnovnih sredstava i opreme, literature, telekomunikacionih usluga, naknada po ugovorima o poslovnoj saradnji....

Troškovi održavanja od 564,3 hiljade eura veći su za 32,3 odsto i u njima najveće učešće imaju troškovi održavanja imovine i računarske opreme. Troškovi literature planirani su u iznosu od 23,2 hiljade eura i veći su za 43,9 odsto. Ti troškovi se odnose na nabavljanje literature Službenog lista Crne Ggore, časopisa za stručno unapređivanje znanja zaposlenih i obogaćivanje bibliotekarskog fonda CBCG, troškovi telekomunikacionih usluga planirani su u iznosu od 378.000 eura i veći su za 9,3 odsto, troškovi naknada po ugovorima o poslovnoj saradnji planirani su na 125.000 eura (12,2 odsto više), amortizacija je veća za jedan odsto....

CBCG je smanjila za 13,6 odsto (268,9 hiljada eura) troškove za humanitarne aktivnosti, reprezentaciju, organizovanje konferencija i seminara.

Biće novih odjeljenja

Za troškove kancelarijskog materijala, energiju, komunalne usluge, nematerijalne usluge i naknade drugim licima planirano je 998,9 hiljada eura što je manje za 7,2 odsto u odnosu od projekcije ostvarenja u 2010. godini. Od tog iznosa na kancelarijski materijal planira se potrošiti 160.000 eura, za električnu energiju 240,5 hiljada (9,2 odsto manje), komunalne usluge 90,1 hiljada (1,1 odsto manje), dok su nematerijalne usluge projektovane na 129.000 eura (19,9 odsto više).

"Strukturu nematerijalnih usluga čine troškovi konsultantskih i advokatskih usluga, troškovi oglasa, reklama, propagande i ostali troškovi. Razlog rasta ovih troškova ogleda se u činjenici da se u narednoj godini zbog izmjene organizacione strukture i neophodnosti formiranja novih odjeljenja, očekuje i neznatno povećanje nekih troškova koji su bili niži u odnosu na prethodnu godinu" navodi se u Finansijskom planu kojim se za naknade drugim licima opredjeljuje 378,3 hiljade eura (20,4 odsto manje) i koje obuhvataju naknade po ugovorima o djelu, naknade članovima Savjeta CBCG, stipendije i kredite učenicima i studentima.

Bonus video: