Čelebić i Voli žele dio imovine

Dakićevci predložili Vladi da im isplati dug od 48 miliona iz budžeta i da zauzvrat uzme njihovo zemljište koje sud ne uspijeva da proda
101 pregleda 0 komentar(a)
Dakićevci, Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Dakićevci, Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2013. 19:00h

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca “Radoja Dakića” Milan Vukčević poručio je da bivši radnici i manjinski akcionari neće dozvoliti dalje “čerupanje imovine” i traže da što prije budu isplaćeni iz državnog budžeta.

“Nijesmo u mogućnosti da štitimo pokretnu imovinu fabrike koju pojedini advokati mijenjaju kao sredstvo izvršenja i koriste za naplatu potraživanja privilegovanim pojedincima među kojima su pojedini bivši direktori cjelina. Prvenstveno nas zanimaju transakcije vezane za nepokretnu imovinu, a koje će se moguće realizovati sa firmama 'Čelebić' i Voli”, rekao je Vukčević.

Kompanije Voli i “Čelebić” prošlog mjeseca su uputile dva dopisa menadžmentu bivše fabrike mašina, kojim traže da kupe dio imovine koja se graniči sa njihovom privatnom imovinom na istoj lokaciji.

Izvršni direktor “Volija” Dragan Bokan ponudio je kao alternativu mogućnost dugoročnog zakupa umjesto kupovine hale površine 1.495 kvadratnih metara.

“Dešavaju se čudne stvari da firma Čelebić radi na zemljištu, ali i zauzima dio našeg zemljišta. I pored korektne saradnje sa firmom Voli ima razlike u kvadraturi kojom sada raspolažu i veća je za 1.252 kvadrata od one koju je svojevremeno kupila od firme Eksponat. Imamo dva zvanična papira sa različitom kvadraturom i tražimo razjašnjenje u vezi sa tim”, tvrdi Vukčević koji je pokazao dokumentaciju.

Bivši radnici i provjerioci “Radoja Dakića” koji, prema izvršnim sudskim presudama, potražuju više od 48 miliona eura sa kamatama po osnovu neisplaćenih zarada, ne mogu više od sedam godina da naplate dug jer nije prodato zemljište fabrike. Iz Vlade je više puta poručeno da bivši radnici “Dakića” mogu da se naplate kada bude prodato zemljište.

Vukčević je poručio da od Vlade traže da ih što prije isplati iz državnog budžeta, a da država kao većinski vlasnik firme preuzme atraktivnu imovine koja je predmet sudske prodaje.

“Pa nek se onda Vlada, koja je i većinski vlasnik, bavi parcelama i mogućim problemima”, dodao je Vukčević uz napomenu da je već imao razgovor sa vlasnikom Volija Draganom Bokanom, njegovim advokatom Vanjom Mugošom i arhitektom Perom Radulovićem.

Vukčević je naglasio da nikome neće dozvoliti da nezakonito radi na njihovom zemljištu kako je to, kako tvrdi, radila kompanija “Čelebić”.

“Malo po malo krnji se ta površina i mislim da je krajnje vrijeme da im Vlada isplati zemljište na kojem će biti objekti od javnog značaja”, dodao je Vukčević.

Bokan je saopštio “Vijestima” da bivši radnici “Radoja Dakića” dobro znaju da je on kupio imovinu od firme Eksponat 2004. godine te da nema govora da se radi o razlici u kvadraturi na štetu “Dakića”.

“Ne očekujem problem jer smo mi dio čiste priče. Danas ili sjutra izaći ćemo sa konkretnom ponudom za halu koja se nalazi pored naše svojine, a koja bi trebalo da bude mjesto rezervisano za parking. Nadamo se da će i menadžmentu 'Radoja Dakića' biti u interesu da prihvati našu ponudu”, rekao je Bokan.

Bivši radnici i predstavnici Koordinacionog odbora povjerilaca ”Dakića” optužuju kompaniju Čelebić da je nekoliko godina unazad uzurpirala dio njihove imovine i gradila nekretnine bez blagovremeno izdatih i valjanih dozvola.

Na pitanje da li očekuju probleme u realizaciji planova na zemljištu koje je ranije pripadalo "Radoju Dakiću" i u čemu se sastoji njihov novi zahtjev, iz kompanije “Čelebić” su odgovorili:

“Projekat o kojem je riječ realizujemo na našoj imovini u skladu sa zakonskim propisima i dozvolama koje posjedujemo. Samim tim, ne možemo imati problema uzimajući u obzir da gradimo u skladu sa jasno definisanim zakonskim procedurama. I zahtjev koji smo uputili menadžmentu “Radoja Dakića” je upravo poštovanje zakonske procedure”.

Značaj dio zemljišta “Dakića”, tvrdi Vukčević, izmješten je iz predmeta sudske prodaje 2008. godine, zbog čega se ne prodaje kao cjelina.

“U tome je učestvovala organizovana kriminalna grupa u kojoj je bilo više od tri lica. Želimo da znamo koje su to sudije učestvovale u tome i da li je gradonačelnik Podgorice kome dodjelio stan”, kazao je Vukčević i napomenuo da će zbog toga krivičnu prijavu podnijeti protiv gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše.

Tomović: Traženo zemljište je pod hipotekom

Direktor “Radoja Dakića” Mihailo Tomović rekao je “Vijestima”da će do kraja ove sedmice uprava i menadžment tog preduzeća odlučivati o zahtjevima Volija i “Čelebića”, ali da tražene površine neće moći biti prodate jer su hipotekovane i predmet sudske prodaje.

“Bojim se da nećemo moći odobriti Voliju ni dugoročni zakup, ali postoji mogućnost zakupa na kraći rok, do Nove godine, na primjer, sa mogućnošću da bude produžen”, objasnio je Tomović.

On je nazvao “izmišljotinama” optužbe da postoji razlika u kvadraturi imovine koju posjeduje Voli, a na kojoj se ovih dana obavljaju pripreme za otvaranje novog trgovačkog marketa.

Bonus video: