Centralna banka prati spor po tužbi Kaspia: Reagovaće ako Atlas izgubi spor

Sud presudio da Atlas banka plati 12.5 miliona. Ako bude potrebno, CBCG može preuzeti mjere
108 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2017. 20:03h

Centralna banka „sa posebnom pažnjom“ prati sudski spor kompanije Kaspia Property Holdings protiv Atlas banke, potvrđeno je juče „Vijestima“ iz monetarne vlasti koja najavljuje da će reagovati i preduzeti zakonom predviđene mjere u slučaju potrebe ako prvostepena presuda postane pravosnažna.

Privredni sud je u petak obavezao Atlas banku, koju kontroliše biznismen Duško Knežević, da kompaniji Kaspia Property Holdings iz Dubaia isplati bankarsku garanciju u iznosu od 12,5 miliona eura, plus pripadajuće kamate do pravosnažnosti te presude.

"Kada je u pitanju sudski spor između banke i pravnog lica Kaspia Property Holdings, CBCG sa posebnom pažnjom prati dešavanja i informacije u vezi sa ovim sudski procesom, i to na osnovu redovne komunikacije sa bankom i Privrednim sudom Crne Gore. Ne želeći da, davanjem izjava u odnosu na aktuelno pitanje, doprinesemo narušavanju etičkih principa nezavisnosti i pristrasnosti suda u postupku odlučivanja po žalbi banke, obavještavamo vas da se svi parametri poslovanja banke u odnosu na aktuelno pitanje prate i da će Centralna banka nakon pravnosnažnosti presude, po potrebi preduzeti adekvatne zakonom definisane mjere“, saopštili su iz CBCG u odgovoru na pitanje “Vijesti” da li će ako ova presuda postane pravosnažna CBCG preduzeti neke mjere.

Imajući u vidu mjere nadzora i realizaciju supervizorskih akcionih planova za poboljšanje stanja u banci, koji su predmet stalne pažnje regulatora, iz Centralne banke su napomenuli da se „može konstatovati da je značajan dio očekivanih aktivnosti, uključujući i prethodnu dokapitalizaciju u iznosu od pet miliona eura, banka realizovala i da u skladu sa informacijama koje je banka dostavila, nastavlja sa realizacijom započetih poslovnih aranžmana u cilju jačanja pokazatelja poslovanja u narednom periodu“.

Na pitanje "Vijesti“ da li je Atlas banka u stanju da izda i isplati bankarsku garanciju u iznosu od 12,5 miliona eura, imajući u vidu ukupan kapital ove banke, iz CBCG su odgovorili:

"Sposobnost banke da isplati obavezu po spornoj garanciji ne treba dovoditi u vezu sa iznosom kapitala banke, jer uredna isplata garantovanog iznosa zavisi od iznosa likvidnih sredstava banke u trenutku nastanka obaveze za isplatu garancije“.

Firma iz Dubaija traži od Atlas banke da joj isplati 12,5 miliona eura po osnovu bezuslovne bankarske garancije koju je banka, kako je to prvostepeni sud u ponovljenom postupku utvrdio, izdala 20. maja 2015. u korist predsjednika Atlas grupe Kneževića.

On je već nekoliko godina dužnik navedene arapske firme koja nije mogla u podgoričkoj Atlas banci naplatiti izdatu bankarsku garanciju na prvi poziv.

Deponenti banaka zaštićeni su i u slučaju stečaja

Na pitanje „Vijesti“ da li ima CBCG projekciju kako bi se odlazak ove banke u stečaj mogao odraziti na ostali bankarski i cjelokupni finansijski sistem, iz CBCG su odgovorili da „otvaranje stečaja nad nekom bankom se može u manjoj ili većoj mjeri negativno odraziti na ukupni bankarski sektor“.

“Treba imati u vidu da postojeći regulatorni okvir, uspostavljen propisima kojima se uređuje bankarsko poslovanje i finansijska stabilnost, sadrži razrađene mehanizme čijom se primjenom smanjuje sistemski rizik od stečaja neke od banaka. U slučaju kada do stečaja određene banke ipak dođe, instrumenti zaštite deponenata sadržani u Zakonu o zaštiti depozita značajno umanjuju negativne posljedice stečaja“, objasnili su iz CBCG.

Galerija

Bonus video: