Česi i Slovaci u borbi sa kompanijama iz Kine za gradnju II bloka TE

Plan razvoja predviđa da TE Pljevlja II bude snage u opsegu 220 do 300 megavata (MW), na lokaciji postojeće jedinice TE, električne efikasnosti ne manje od 38 odsto
0 komentar(a)
Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.12.2013. 14:42h

Kompanije Škoda Praha, Istroenergo Group, Powerchina Hubei Electric Power Survey i China Machinery Engineering Corporation (CMEC), dostavile su najkvalitetnije ponude za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) saopšteno je da su nakon evaluacije svih devet dostavljenih ponuda, članovi radne grupe definisali najkvalitenije i obavili direktne razgovore sa predstavnicima četiri kompanije, od kojih su dvije evropske, a dvije kineske.

"Tokom sastanaka, od predstavnika pomenutih kompanija, zatražena su dodatna pojašnjenja predloženih rješanja, shodno definisanim kriterijumima, a u cilju dodatne evaluacije dostavljenih planova. Radna grupa će nastaviti analizu podataka, a do kraja januara naredne godine očekuje se izrada analize održivosti kojom će se precizirati ekonomska opravdanost svakog projekta pojedinačno", navedeno je u saopštenju.

Nakon analize projekata, radna grupa će pripremiti i dostaviti detaljnu informaciju i analizu održivosti Odboru direktora EPCG na evaluaciju i odobrenje.

Odbor direktora EPCG će definisati finalni investicioni paket koji će dostaviti Vladi i njenom strateškom partneru kompaniji A2A.

"Akcionari će potom, shodno ovlašćenjima, donijeti potrebne odluke nakon čega se očekuje da radna grupa nastavi sa narednim aktivnostima", kazali su iz EPCG.

Plan razvoja predviđa da TE Pljevlja II bude snage u opsegu 220 do 300 megavata (MW), na lokaciji postojeće jedinice TE, električne efikasnosti ne manje od 38 odsto.

Projektom je predviđena i toplifikacija grada u saradnji sa Opštinom Pljevlja, a novi blok će se graditi uz primjenu najsavremenije tehnologije u skladu sa najnovijim uslovima za zaštitu okoline.

"Izgradnjom bloka II ostvario bi se strateški cilj u oblasti energetike u Crnoj Gori – podržavanje elektroenergetske nezavisnosti države, poboljšanje sigurnosti snabdijevanja potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema Crne Gore, čime će se naša država pozicionirati kao izvoznik elektične energije", naveli su iz EPCG.

Osim Škode iz Češke, konzorcijuma iz Slovačke u čijem sastavu su Istroenergo Group IEG Slovakia i SES Tlmace i dvije kineske kompanije, na tender za gradnju TE Pljevlja II ponude je dostavilo još pet kompanija.

Ponudu je dostavio i konzorcijum iz Poljske kojeg čine Pol-Mot, Alstom i Foster Wheeler, Rosatom iz Rusije i tri kineske kompanije - TBEA Shenyang Transformer Group, China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC) i China Nationaly Electric Engineering (CNEEC).

Bonus video: