Česi predstavili modele finansiranja za TE2: Neće da kažu ko su novi kreditori

Prethodno je Češka eksportna banka odustala od kreditiranja, a Škoda Praha treba da obezbijedi 85 odsto planirane investicije
0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.12.2016. 20:09h

Škoda Praha je prije nekoliko dana radnom timu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prezentovala alternativne modele finansiranja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, saopšteno je „Vijestima“ iz EPCG.

“U narednom periodu će se sa finansijskim institucijama i partnerima predstaviti finansijski plan i dinamiku obaveza nakon čega će EPCG zauzeti konačan stav”, rekli su iz EPCG.

Iz EPCG, koja će garantovati za vraćanje kredita neophodnog za gradnju drugog bloka TE, ne žele da otkrivaju imena alternativnih kreditora za ovu investiciju sve dok se ne predstave alternativni finansijski planovi.

Prethodno je Češka eksportna banka odustala od kreditiranja ovog projekta, a obaveza Škode Praha je da obezbijedi finansijera za projekat vrijedan oko 338 miliona eura, a koji će sigurno premašiti prvobitne projekcije troškova izgradnje. Škoda Praha treba da obezbijedi 85 odsto planirane investicije.

Bivši ministar ekonomije Vladimir Kavarić očekivao je još krajem oktobra, da će češka kompanija Škoda Praha vrlo brzo obavijestiti Vladu o obezbjeđivanju alternativnih izvora finansiranja izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Češka eksportna banka je ranije informisala predstavnike Elektroprivrede i Škoda Prahe da ima probleme u pronalaženju finansijskih sredstava za gradnju drugog bloka TE u Pljevljima.

Kao glavni problem oni su naveli nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država bude garant u izmirenju kredita kojim bi se finansirala gradnja drugog bloka.

CEB je insistirala na dobijanju državne i garancije EPCG i tokom ranijih pregovora između crnogorske energetske kompanije i Škoda Prahe o finansijskoj konstrukciji za gradnju drugog bloka TE. Međutim, Vlada nije pristala na davanje garancije, jer to nije bio uslov propisan javnim pozivom iz 2013. godine.

Iz EPCG su ranije kazali da su spremni da oko 30 odsto projekta finansira iz svojih izvora.

Pregovori o izlasku Italijana iz EPCG?

Predstavnici italijanske kompanije A2A boravili su u utorak u Podgorici i razgovarali sa predstavnicima Vlade o ugovoru o upravljanju Elektroprivredom koji ističe 31. decembra.

Iz Vlade nijesu precizno odgovorili na pitanja “Vijesti” šta je Vladin tim koji je predvodio novi potpredsjednik Milutin Simović dogovorio sa A2A i da li će Italijani aktivirati “put” opciju i izaći iz EPCG. Ugovorom je ostavljena mogućnost da A2A za 250 miliona proda svoj udio Vladi (put opcija). Zauzvrat, italijanska firma neće blokirati planove Podgorice za izgradnju nove TE.

„Bio je to radni sastanak na kojem se razgovaralo o sadašnoj i budućoj saradnji“, rekli su iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Novi akcionarski ugovor sa A2A je potpisan krajem avgusta ove godine, nakon što je prethodno usvojen u Skupštini glasovima vladajuće koalicije.

Njim je omogućeno italijanskom partneru da proda udio u energetskoj kompaniji mimo saglasnosti države trećem licu.

Bonus video: