Česma sa Zavale napunila privatne džepove

Specijalno tužilaštvo više od tri godine ispituje izgradnju budvanskog postrojenja za preradu morske u slatku vodu, koje danas propada iako je koštalo osam miliona eura
7593 pregleda 14 komentar(a)
Postrojenje na Zavali propada, Foto: Boris Pejović
Postrojenje na Zavali propada, Foto: Boris Pejović

Puštanje u rad budvanskog postrojenja za preradu morske u slatku vodu bila je jedna od udarnih vijesti 2008. godine. Danas, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) već više od tri godine utvrđuje kome je česma sa Zavale napunila džepove, s tim da postrojenje praktično nikada nije ni profunkcionisalo iako je građane koštalo osam miliona eura.

Istražitelji još utvrđuju tokove novca koji su navodno išli u džepove članova organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu bio odbjegli Svetozar Marović, bivši visoki funkcioner DPS-a.

To je iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića odgovoreno poslaniku Demokratske Crne Gore Mijomiru Pejoviću.

Pejović je zatražio odgovore na pitanja - šta je urađeno u slučaju desalinizacije morske vode, izuzetno štetnog ugovora za Opštinu Budva, i da li je utvrđena odgovornost pojedinica u toj aferi, prije svih fotografa, Španca Ruben Salgado Eskudera.

“Pred specijalnim državnim tužilaštvom formiran je predmet povodom ispitivanja nezakonitosti poslovanja između Opštine Budva, pravnog lica WTE desalinizacija, te drugih pravnih lica u vezi s ugovaranjem i izgradnjom postrojenja za desalinizaciju morske vode u Budvi. Predmet se nalazi u izviđaju, pri čemu su od strane tužilaštva preduzete mjere i radnje radi utvrđivanja zakonitosti ugovora koji su prethodili izgradnji postrojenja za desalinizaciju morske vode, kao i samog postupka izgradnje postrojenja. Specijalno državno tužilaštvo je nakon pribavljenog nalaza i mišljenja tima vještaka čiji je zadatak bio utvrđivanje eventualno nastale materijalne štete, cijenilo da je isti trebalo dopuniti utvrđivanjem još nekih činjenica neophodnih za razrješenje ove krivično-pravne stvari, nakon čega će biti donijeta konačna odluka“, odgovoreno je Pejoviću iz kabineta Stankovića.

Pejović je kazao za “Vijesti“ da Demokrate još jednom zahtijevaju da se otkrije kako se Eskudero obreo u Budvi, a potom sa novcem i nestao.

Uz naglasak da godinama unazad Eskudero organizuje izložbe po svijetu, pretprošle godine i u Beogradu, te da nikada nije došao u Budvu i predstavio umjetnički opus, što bilo logično ako je tu razvijao milionski biznis, Pejović je ustvrdio da postoji osnovana sumnja da je dio organizovane kriminalne grupe budvanskog DPS-a i da je njegova uloga bila da sav opljačkani novac iznese u inostranstvo i opera ga preko of-šor firmi.

Pred istražiteljima je zadatak da utvrde kako su se smjenjivale firme u tom poslu, a milionski krediti na kraju ostali građanima Budve, a tim na čijem je čelu Milivoje Katnić predstavlja slučaj kao jedan od najzamršenijih.

Priču o kontroverznom postrojenju koje godinama trune započela je firma “WTE Desalinizacija morske vode”, sa kojom je 2008. budvanski “Vodovod” zaključio ugovor o preuzimanju pitke vode. Ugovor je bio krajnje nepovoljan, jer se “Vodovod” obavezao da vodu preuzima i tokom zimskih mjeseci, iako za to nije bilo potrebe. Postrojenje praktično nikada nije ni profukcionisalo u punom kapacitetu, odnosno radilo je u nekoliko navrata tokom sušnih ljetnjih mjeseci 2008. i 2009. godine, ali su računi redovno dostavljani “Vodovodu”.

Državna revizorska institucija detaljno je u završnom računu za 2015. navela kako su tekla kreditna zaduženja sumnjive firme.

Preduzeće “WTE Desalinizacija morske vode” zaključilo je sa Hipo Alpe Adria bankom (HAAB) 7. maja. 2008. ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 5,3 miliona eura. Kredit je odobren za kupovinu i postavljanje postrojenja za desalinizaciju morske vode. Međutim, u priču je tada ušla “Mediteran WTE”, firma u kojoj je Opština imala 49 odsto kapitala, a ostatak Eskudero. Firma sa HAAB i “WTE Desalinizacija morske vode” zaključuje Ugovor o pristupanju dugu, odnosno dugoročnom kreditu od 5,3 miliona eura.

“Skupština opštine Budva je prethodno, odnosno 30. decembra 2008. godine, donijela Odluku o pristupanju društvu ‘Mediteran WTE’ i postala vlasnik sa 49 odsto osnivačkog kapitala. Istog dana je i donijela Odluku o davanju garancije na dugoročno zaduženje preduzeća ‘Mediteran WTE’ za dobijanje kredita u zbirnom iznosu od 8.358.369,36 eura, od čega 5.300.000 prema HAAB. Krajem juna 2010. zaključuju Ugovor o solidarnom jemstvu – HAAB (povjerilac), ‘WTE Desalinizacija morske vode’ (dužnik), ‘Mediteran WTE’ (pristupnik dugu) i Opštine Budva i JP Vodovod i kanalizacija (solidarni jemci), na iznos od 5,3 miliona eura”, piše u izvještaju DRI.

Međutim, tu nije bio kraj, pa “Vodovod” i Opština 1. avgusta 2013. zaključuju sporazum o razgraničenju obaveza po osnovu Ugovora o solidarnom jemstvu. Na dan potpisivanja sporazuma, preostali dug iznosio je 4,5 miliona, od čega su obaveze “Vodovoda” iznosile 2,1 milion, a Opštine 2,3. Međutim, 6. oktobra 2014. potpisan je novi Sporazum između Opštine i “Vodovoda” za razgraničenje obaveza. Stanje duga na dan potpisivanja sporazuma iznosilo je 3,2 miliona - Opštine milion i po, a “Vodovoda” 1,7.

“Vodovod” je 2014. zaključio i vansudsko poravnanje kojim isplaćuje Špancu 650.000 eura i otkupljuje postrojenje za desalinizaciju na Zavali.

Potom Skupština opštine donosi odluku o likvidaciji firme “Mediteran WTE”, da bi Opština i “Vodovod” početkom 2016. vratili milionski kredit koji im je ostao u amanet.

Mještani tužbom od Opštine traže 1,1 milion, koliko im je navodno uzeo Sveto

Mještani Petrovca Iilija Armenko i S. M. tužili su Opštinu zahtijevajući da im vrati ukupno 1,1 milion eura, koliko su im pozajmili na ime postrojenja za desalinizaciju. Upravo tu sumu Svetozar Marović se obavezao da vrati u opštinsku kasu, priznajući krivicu pred Specijalnim tužilaštvom da je bio šef kriminalne grupe koja je opljačkala grad.

Marović je u bjekstvu, u Beogradu, i novčanu kaznu nije platio, a Opština bezuspješno pokušava da proda imovinu koju je založio.

Do tada mještani vode skudski spor, a sa kamatama ta suma će premašiti milion i po eura. “Zvali su me 2008. i tražili da pozajmim Budvi 310.000 eura. Rekli su da treba da se pomogne Opština. Novac mi je bio na računu u Prvoj banci, oni su to saznali. Vjerovao sam institucijama sistema i državi koja mi je tražila pare, a i ljudima koji su rukovodili Opštinom. Bili su moji prijatelji i drugovi“, kazao je ranije Armenko, koji je cijelu priču o novcu koji je pozajmio ispričao specijalnom tužiocu.

U to vrijeme, građani Budve, odnosno nekoliko porodica za koje se znalo da su prodali svoju đedovinu, pomogli su Opštinu sa ukupno deset miliona eura, koje je u poslovnim poduhvatima koristila Marovićeva kriminalna grupa.

I Njemci na sudu zbog prinudne naplate gotovo 380.000 eura

Opština Budva i “Vodovod” tužili su Privrednom sudu njemačku kompaniju “WTE desalinizacija morske vode“, koja je nekada gazdovala postrojenjem za osmozu na rtu Zavala, da je prije godinu i po prinudnim putem sa opštinskog računa naplatila 379.937,01 eura, a oko 110.000 sa računa “Vodovoda”, bez pravnog osnova i zloupotrebom mjenice kao sredstva obezbjeđenja.

Pred sudom se i dalje vodi spor kako bi se novac vratio u kasu.

Inostrana firma, koja je setra firme “WTE otpadne vode“ koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, aktivala je mjenice u ukupnom iznosu od 780.000, od kojih je naplatila polovinu.

Opština je tada zatražila od Centralne banke da se stopira naplata mjenica i o svemu obavijestila Specijalno tužilaštvo, smatrajući da je njemačka kompanija zloupotrijebila mjenice koje nijesu validne

Bonus video: