Četiri bloka za Eni i Novatek

Tenderom je obuhvaćeno 13 istražnih blokova u podmorju
1 komentar(a)
istraživanje nafte, Foto: Shutterstock.com
istraživanje nafte, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.01.2016. 20:04h

Ministarstvo ekonomije je, na osnovu tehničke evaluacije ponuda dostavljenih na tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, napravilo rang-listu za četiri istražna bloka kod Ulcinja, na kojoj je prvi italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek.

Iz Ministarstva ekonomije su "Vijestima" kazali da je konzorcijum Eni i Novatek prvorangirani za blokove 4118-4, 4118-5, 4118-9 i 4118-10.

"Nacrti ugovora sa selektiranim kompanijama razmatraće Vlada, a odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju donosi Skupština, na predlog Vlade", rekli su iz Ministarstva.

Tender za istraživanje nafte je raspisan krajem jula 2013, a zatvoren je 15. maja 2014. Tender se odnosi na 13 istražnih blokova u crnogorskom podmorju. Osim Novateka i Enija, na javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika prijavili su se i grčko-engleski konzorcijum Enerdžin oil i Mediteranien limitid i američko-austrijski Maraton oil i OMV.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je u intervjuu "Vijestima" uoči Nove godine rekao da se prve aktivnosti na projektu istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju mogu očekivati početkom ove godine.

"Važno je reći da smo u ovom procesu definisali najbolje uslove za državu, prije svega kroz zakonodavstvo, gdje smo precizirali da od 63 odsto do 68 odsto neto profita naftih kompanija u fazi eksploatacije ide državi, ali i kroz evaluaciju ponuda i dijela koji se odnose na izbor kompanija, podjela teritorije i izbor obaveznog radnog programa", kazao je Kavarić.

On je dodao da je Vlada obezbijedila kvalitetan način valorizovanja ugljovodoničnog potencijala podmorja Crne Gore, jer je to projekat od koga će koristi imati buduće generacije.

Bonus video: