CEZAP: Netačni podaci od banke

U CEZAP-u tvrde da banka ne daje tačne podatke o ukupnim plaćanjima klijenta do dana dok oni nijesu ustupljeni, kao i da se obračunava kamate na kamatu
92 pregleda 3 komentar(a)
Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Dragomir Ćalasan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.11.2016. 14:28h

Adiko banka i faktoring kompanija Heta ne primjenjuju pravilno Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure i pokušavaju ponovo da prevare klijente, saopštio je advokat Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Dragomir Ćalasan.

On je “Vijestima” kazao da za stavove koje CEZAP iznosi imaju pisane dokaze.

U CEZAP-u tvrde da banka ne daje tačne podatke o ukupnim plaćanjima klijenta do dana dok oni nijesu ustupljeni, kao i da se obračunava kamate na kamatu.

“Ako se do ustupanja potraživanja obračuna dug sa uračunatom kamatom od 8,2 odsto, pa se tako formira nova glavnica, onda je nezakonito obračunavati kamatu na tako utvrđen iznos. Zakonom to tako nije regulisano, tako da će u narednom periodu morati mnogo truda da se Adiko banka i Heta nauče kako da vrše obračun prema Zakonu,” rekao je Ćalasan.

Dodao je i da Heta ne postupa po odrebi da ponuda ne sadrži odredbe kojim se od dužnika zahtijevaju dodatna sredstva obezbjeđenja.

Iz Adiko banke su kazali da postupaju u skladu sa zakonskim odredbama i da su Heti dostavili na uvid podatak o ukupnim plaćanjima klijenata, finansijske kartice, planove otplate i sve ostale podatke.

“Banka nije vršila bilo kakav obračun za klijente koji su ustupljeni što znači da nije mogla ni primijeniti obračun 'kamata na kamatu'. Shodno zakonu obavezni smo da konvertujemo i ponovo obračunamo kredite odobrene u švajcarskim francima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou počev od datuma odobrenja do datuma zatvaranja obaveza po osnovu kredita. Time se isključuje mogućnost različite interpretacije obračuna, odnosno, ne postoji obračun 'kamate na kamatu”, istakli su u banci.

Skupština je 5. septembra jednoglasno usvojila izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure sa amandmanima kojima je omogućeno da se konvertuju i krediti koje je Adiko banka (nekadašnja Hipo Alpe Adria) prenijela na Hetu i na kredite koji su ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Zakon je stupio na snagu krajem septembra i 23. novembra ističe zakonski rok u kom konverzija mora da se obavi.

Adiko banka i Heta moraju sve kredite obračunati po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou i ne može im obračunavati zateznu kamatu.

“Kako se krajnji rok za davanje ponude novog ugovora približava pojedini klijenti su te ponude dobili. Njihov jedinstven stav je da banka i Heta ne vrše pravilnu primjenu zakona. Analizirali smo nekoliko ponuda i uočili da se ponovo pokušava da se klijenti prevare”, kazao je Ćalasan.

Prema njegovim riječima, kontrolisali su tri ponude gdje su uočili da Adiko banka ne postupa shodno čl. 3b Zakona jer ne daje tačne podatke o ukupnim plaćanjima klijenata po osnovu kredita koje je korisnik kredita izvršio do dana ustupanja potraživanja.

Član 3b Zakona obavezuje Adiko banku da u roku od 15 dana dostavi Heti svu dokumentaciju koja se odnosi na potraživanja koja im je ustupila (kredite koje nije naplatila).

“Za tu tvrdnju imamo i sigurne pisane dokaze. Ako se u tri slučaja koji su prekontrolisani dese greške onda to ne može biti slučajnost, već samo namjera. Davanje netačnih podataka dovodi u situaciju treća lica prijemnike potraživanja (Heta) da pogrešno izvrše obračun duga tih klijenata. Trećim licima se daju podaci o manjim uplatama klijenata od dvije do pet hiljada eura što je nedopustivo za banku koja se hvali profesionalnim i korektnim odnosom prema klijentima,” istakao je Ćalasan.

On je naglasio da će sve ponude zbog uočenih grešaka u obračunu biti podvrgnute posebnim provjerama.

“Očigledno je da se to mora činiti kada na drugoj strani imamo one koji uvijek žele da zloupotrebe svoj privilegovani položaj. Ako tako nastave, bićemo prinuđeni da sve nepravilnosti prijavimo Centralnoj banci i u krajnjem da sudskim putem zaštitimo interese svojih klijenta,” kazao je Ćalasan.

Vratiće novac klijentima čija su potraživanja ustupljena

Iz Adiko banke su kazali da će klijentima čija nijesu potraživanja ustupljena, u skladu sa zakonom, vratiti novac, dok će Heta izvršiti nadoknadu klijentima koji su ustupanjem postali dio njihovog portfolija.

“Naša zakonska obaveza je bila da informišemo Hetu o ukupnim plaćanjima klijenata prije nego su ustupljena i to smo i učinili u zakonom propisanom roku”, rekli su iz banke.Prema njihovim podacima do 9. novembra od 107 klijenata koji su ostvarili prava po osnovu izmjena i dopuna zakona obrađene su i isplaćene 63 partije što je više nego pola. Primjena novih zakonskih rješenja banku će koštati oko milion eura.

Bonus video: