CEZAP poziva: Vujanoviću, da potpišeš zakon

“Vijesti” juče nijesu mogli dobiti odgovor da li je Vujanović potpisao sporni zakon, ali na sajtu Skupštine nije objavljen ukaz predsjednika o proglašanju zakona niti je zakon objavljen u Službenom listu.
0 komentar(a)
Dragomir Ćalasan, Foto: Luka Zeković
Dragomir Ćalasan, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2016. 19:11h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) saopštio je juče da Službeni list još nije objavio Zakon o konverziji kredita u švjacarskim francima u eure, kao i da nemaju informaciju da je predsjednik Filip Vujanović potpisao taj zakon usvojen jednoglasno u Skupštini 5. septembra.

Zbog toga su pozvali Vujanovića da potpiše zakon.

“Ako sumnjate u pravnu valjanost zakona, imajte na umu da je on jednoglasno usvojen u Skupštini, da ispravlja veliku nepravdu prema jednom broju građana i da je ponašanje bankara već odnijelo nekoliko života. Ako nijeste upoznati pred Specijalnim tužilaštvom već je otvoren slučaj „švajcaraca“ pa će vrijeme pokazati šta su ovi uvezeni stručnjaci radili po Crnoj Gori”, poručili su predsjedniku iz CEZAP-a.

“Vijesti” juče nijesu mogli dobiti odgovor da li je Vujanović potpisao sporni zakon, ali na sajtu Skupštine nije objavljen ukaz predsjednika o proglašanju zakona niti je zakon objavljen u Službenom listu.

CEZAP je ocijenio i da su od Adiko banke očekivali stručnu argumentaciju povodom novih zakonskih rješenja koja se odnose na konverziju kredita u švjacarskim francima u eure, a ne prijetnji i ucjena arbitražom koju su juče najavili.

Austrijska Adiko banka (nekadašnja Hipo Alpe Adria banka) najavila je da će protiv države Crne Gore pokrenuti međunarodnu arbitražu i tražiti odštetu ako nedavno usvojeni zakonska rješenja koja se odnose na konverziju kredita u švjacarskim francima u eure stupe na snagu.

Zakon omogućava i da se konverzija primijeni na kredite koje je Adiko banka prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Banka tvrdi da amandmani predstavljaju ozbiljnu povredu njenih vlasničkih prava i kršenje obaveza koje je Crna Gora preuzela u skladu sa Sporazumom o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između Austrije i Crne Gore.

“Očekivali smo stručno i obrazloženo reagovanje, a posebno mišljenje onih koji su bili ključni kreatori plasiranja tog štetnog proizvoda. Umjesto njih, kao novi autoritet pojavio se Urlih Kisling. Dobili smo direktne prijetnje i ucjene. Argumetni su izostali, pa se oni vjerovatno čuvaju za najavljenu međunarodnu arbitražu, ako uopše postoje bilo takvi argumenti”, rekao je za “Vijesti” advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan.

On je pitao kako naučiti goste da i u Crnoj Gori ima znanja bar koliko i u Evropi i kako im dokazati da Crna Gora mora da štiti građane od prevaranata i da nije kolonija.

“Kisling se može ovdje ponašati kao u BiH. Zašto nije svratio u Mađarsku, Austriju ili Hrvatsku pa od njih ultimativno tražio ono što ovdje traži. Tek tada ćemo njegovo istupanje shvatiti ozbiljno, a do tada Kislingov istup ćemo prepustiti sarkastičnim komentarima osoba na društvenim mrežama”, istakao je Ćalasan.

On je rekao da je sa pravnog aspekta nelogično da će banka pozivati na retroaktivno dejstvo zakona koji je konstatovao apsolutnu ništavost pojednih odredbi u spornim ugovorima.

“Ako su one apsolutno ništave, ne prozvode pravno dejstvo od zaključenja ugovora do njihovog ukidanja. Kad Kisling pominje retroakrivnost, kako to da ne uočava da se poziva na Sporazum između Crne Gore i Austruje zaključen prije tri mjesca, a treba da se odnosi na zakon koji je usvojen 2015. godine”, rekao je Ćalasan.

CEZAP je poručio Kisingu da novac koji namjerava potrošiti na međunarodnu arbitražu sačuva za odbranu onih koji su kreirali štetni proizvod.

Bonus video: